mąka pszenna – 500 g – drożdże świeże – 25 g – sól – 1 łyżeczka – cukier – 1 łyżeczka – ciepła woda – 250 ml – zimna woda – 125 ml – miód – 3 łyżki – mak – 0,5 szklankiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Cukier i drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody. Kiedy przygotowany zaczyn urośnie
Ostra na Słodkociacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy nie mam dość ;)Jakiś czas temu robiłam już 2 wersje Rafaello ( obydwie bez pieczenia ) :- jedno na zimno – Rafaello- drugie z malibu – Rafaello na krakersach z malibuDziś mam dla Was kolejną jego wersję – tym razem z dodatkiem białej czekolady i wafelków zwanych krajankami.Smakuje rewelacyjnie
Ostra na Słodkowiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!Gościły już u mnie : Budyniowe z truskawkami i galaretką Budyniowe z rabarbarem i kruszonką Czekoladowe kratery z kremem budyniowym Miętusek z kremem miętowo – budyniowym i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!Dziś
Ostra na Słodkoorientalnych smaków i nie tylko będą zachwyceni! SKŁADNIKI :( 4 porcje )* filet z kurczaka – 400 g* olej – 30 ml* sól – 1 szczyptaSOS:* mąka kukurydziana – 1 łyżka* zimna woda – 6 łyżek* sok z cytryny – 3 łyżki* słodkie sherry – 2 łyżki* cebula dymka – 1 pęczek* trawa cytrynowa – 2 szt* cukier puder
Ostra na Słodkoprzy okazji świniobicia.Kiszka doczekała się nawet swojego święta – pierwsze Święto Krupnioka odbyło się 28 maja 2011 roku w Nikiszowcu , zabytkowej dzielnicy Katowic.Można ją jeśc na zimno , smażyć na cebulce , zapiekać w piekarniku lub też używać do nadziewania np. pierogów.Przepis : Pierogi z kaszankąJedni kochają kaszankę … inni jej wręcz nienawidzą … a jeszcze inni nawet nigdy
Ostra na Słodkołyżeczka* cukier wanilinowy – 1 op* cukier – 4 łyżki* sól – 1 szczyptaMASA PYSIO :* sok Pysio – 900 ml* budyń śmietankowy – 3 op WIERZCH:* śmietana 30% ( zimna ) – 500 ml* galaretka agrestowa – 3 op* cukier puder – 2 łyżki* delicje – 1 opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Rozdzielamy żółtka od białek.Z białek i szczypty soli ubijamy pianę.Stopniowo
Ostra na Słodkolubię!Kilka składników … trochę mieszania … do piekarnika … i po kilkudziesięciu minutach możemy się cieszyć wspaniałym smakiem przepysznego , czekoladowego ciasta!SKŁADNIKI:( na keksówkę )* jajka – 3 szt* zimna woda – 5 łyżek* mąka – 200 g* cukier – 1,5 szklanki* margaryna – 250 g* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* kakao – 2 łyżkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Margarynę rozpuszczamy.Dodajemy
Ostra na Słodkowielu zwolenników i Ci właśnie z całą pewnością byliby zachwyceni.Świeży chleb , domowy smalec , świeży szczypiorek … – z przyjemnością spróbowałam!Potem grillowane warzywa podawane na zimno z chrupiącymi grzankami.Grzanki super – chrupiące , lekko maślane …. ale warzywa zdecydowanie zbyt tłuste i polane zbyt dużą ilością oliwy, w której niestety utonęły.A potem pierożki!Domowe , świeżo robione , niesamowicie chrupiące
Ostra na Słodkojest rodzinnym przedsiębiorstwem założonym w 1989 roku w Bielsku Podlaskim przez Urszulę i Edwarda Siecińskich.Firma specjalizuje się przede wszystkim w produkcji łososia pod wszelkimi możliwymi postaciami: wędzonego na zimno, na gorąco, marynowanego, oraz świeżego.Sprowadzane są ryby z północnej Norwegii i Alaski. O PRODUKCIE :Tatar z Łososia firmy Suempol powstaje z łososia atlantyckiego wyławianego w Norwegii, gdzie żyje
Ostra na Słodkojuż kiedyś pisałam bardzo lubię ciasta z kaszy manny.Zarówno te na zimno , jak i te wymagające pieczenia.Zwykle robi się je błyskawicznie , a w smaku przypominają ulubione sernik.W moim domu goszczą często i zwykle znikają do ostatniego okruszka!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto ze słodkimi winogronami.Kruche ciasto , masa z kaszy manny i owoce tworzą fantastyczną całość, która
Ostra na Słodkołyżką kilka minut aż masa zgęstnieje , zdejmujAemy z garnka i dodajemy posiekane masło i posiekaną czekoladę.Mieszamy aż składniki dokładnie się ze sobą połączą, odstawiamy.Resztę śmietany ( musi być zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy.KRUSZONKA PIERNIKOWA:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy
Ostra na Słodkowodą.Piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temp. 180 stopni. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Pasztet fajnie smakuje na ciepło i na zimno. Może być serwowany solo lub stanowiąc dodatek do porcji mięska lub ryby
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalepszy-gorszy"). Przyjemnie jest natrafić na coś chrupiącego między zębami (i jeszcze smacznego, zdrowego i przeznaczonego do jedzenia) gdy odpływamy konsumując kremowe cudo, które i na gorąco i na zimno będzie wspaniałe w smaku. Nareszcie możemy z dumą i czystym sumieniem powiedzieć, że zupę dyniową robić potrafimy. :) A już myślałyśmy, że świat oszalał na punkcie czegoś co oszałamiające
Wypisz Wymalujliście laurowe,2 łyżki ziaren pieprzu,1 łyżka ziaren kolendry,2 łyżki ziaren gorczycy,10 goździków,400 ml białego octu winnego,15 ziaren ziela angielskiego,Wykonanie;Śledzie zalewamy zimna wodą i odstawiamy na 6 godzin. Składniki zalewy gotujemy przez 30 minut /powinno lekko bulgotać/. Studzimy. Śledzie odsączamy i kroimy na paski lub kawałki, jak kto woli. Wkładamy do słoja
Anioły w kuchnimleka krowiego, który idealnie odnajduje się w piekarniku. Podawany w sosnowym opakowaniu utrzymuje jego kształt i nadaje niesamowitego aromatu. Zasada, która tyczy się większości serów: przed jego podaniem (na zimno czy ciepło), należy pozostawić go w temperaturze pokojowej przez ok. 1 godzinę. Ser nabierze odpowiedniej konsystencji oraz zapachu. Jego data ważności jest stosunkowo krótko, ponieważ po produkcji wytrzymuje tylko
Kitchens Alphabet