na zimno - 10906 przepisów (strona:479/728)

Spring rolls 176

Świeże, orientalne, lekkie i pyszne spring rolls inaczej sajgonki lub krokiety wiosenne. Popularne danie kuchni azjatyckiej. Mogą być smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 159

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. FarszSkładniki:200g kiszonej kapusty1/4 główki czerwonej kapusty1 cebulagarść suszonej żurawiny1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiemsól, pieprzcukier do smakuCiastoSkładniki:3 szklanki mąki pszennej50g

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 231

jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!Ciasto:25g świeżych drożdży100ml ciepłej wodyszczypta cukru200g mąkipół łyżeczki solipół łyżeczki suszonego rozmarynu1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremkiNadzienie:150g boczku60g mrożonego szpinaku1 szalotka2 ząbki czosnku5 łyżek śmietany

Smakowity Blog Kulinarny
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 250

zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis!Składniki:5 ziemniaków1 cebula1 jajko2 duże marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam

Walijskie Pichcenie
Frittata z fasolki szparagowej 229

Coś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie

zielonacukinka
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 204

dworze zimno, postanowiłam więc zaszaleć z czekoladą. W końcu nic nie poprawia nastroju tak skutecznie jak domowe ciasto z duuużą ilością czekolady... Zapach pieczonego ciasta czuć na całej klatce schodowej jeszcze długo po przyrządzeniu. Potrzebne nam:*Na ciasto:- 1,5 szklanki mąki- 3 łyżki ciemnego kakao- 3/4 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 2 żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady

W poszukiwaniu inspiracji
Łosoś w tymianku smażony na oleju kokosowym (bez glutenu, jajek) 457

stopni olej ten ma postać stałą, dlatego nazywany jest też masłem kokosowym. W sprzedaży znajdziemy rafinowany, przetworzony olej, który jest bezwonny i bezsmakowy lub zdrowszy naturalny tłoczony na zimno, który ma delikatny charakterystyczny kokosowy aromat.Składniki:filet z łososia bez skóry (najlepiej z dzikiego łososia)sóltymianekolej kokosowy do smażenia W przypadku uczulenia na kokos do smażenia najlepiej użyć oleju

głodny alergik
Śledzie po podlasku 741

Uwielbiam śledzie po podlasku nie tylko ze względu na ich ciekawy smak, czy fajne podanie. Ich sporym atutem jest dodatek naszej dumy narodowej, a mianowicie oleju lnianego tłoczonego na zimno. Zazwyczaj używam go do sałatek, ale w tej potrawie smakuje naprawdę idealnie. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi)Składniki

Kolizje Smaków
Dyskusyjna świąteczność limonki 197

gładki, gęsty lukier. Polukrować ciasto.Przed zastygnięciem lukru posypać brązowym cukrem i galaretkami.Smacznego!Nad zatokę się jednak nie wybraliśmy - jak D. wrócił było już ciemno, i, nie ukrywam, w takim zimnie nie mieliśmy ochoty na długie spacery. Zdecydowanie lepiej posiedzieć w domu przy mlecznym świetle ulubionej lampki, z kubkiem gorącej herbaty w zasięgu ręki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kærnemælkkoldskål 135

Rozbijmy nazwę na części pierwsze: kærnemælk to po prostu maślanka (nad czym długo się głowiłam), kold to zimny, a skål - miska. Maślankowa zimna miska, hmm... Brzmi co najmniej podejrzanie. A tak naprawdę to bardzo prosta zupa, która troszkę przypomina mi naszą zupę nic. Jest jednak szybsza w przygotowaniu, bo bez gotowania

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozpieszczam się oliwkami 136

Wyrośnięte ciasto posmarować oliwą, na wierzchu ułożyć oliwki i kawałki cebuli, posypać solą  i tymiankiem. Piec w 190 st. C. przez 20-25 minut. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Użyłam oliwy truflowej - jej delikatny smak bardzo mi tutaj pasuje. Jednak możecie użyć dowolnej - neutralnej, ale na przykład aromatyzowana chilli czy czosnkiem też świetnie się tu sprawdzą. Celebrując leniwe

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kaszka manna na niepogodę 182

Jesień w Danii rozgościła się na dobre. Jeszcze nie ma ósmej, a za oknem ciemno i zimno. Wiatr świszczy za niedomkniętym oknem, a deszcz tłucze o szyby z całą jesienną stanowczością. Ulubiona lampa oświetla pokój delikatnym, mlecznym światłem, na stoliku w kącie pali się świeczka, podgrzewając olejek o zapachu jabłka z cynamonem. Siedzę na kanapie w powyciąganym, ciepłym swetrze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik w wersji mini 140

się to zdarza), a wróciwszy do domu dostałam szybkiego buziaka od C., zanim on wyszedł. A potem w spokoju usiadłam na kanapie starając się nie myśleć, jak strasznie dzisiaj zimno, i zajadałam się serniczkiem. Kiedy zobaczyłam to cudo u  Asi  wiedziałam, że szybciej niż później coś podobnego pojawi się i u mnie. Jej zdjęcia kompletnie mnie oczarowały

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jedliście kiedyś kasztany? 167

resztę, która się uchowała w lodówce. Mmm... Pyszności. Szczególnie w taką pogodę - jest szaro, pochmurno, co kilkanaście minut rozlega się głośny stukot kropel o szyby. Mimo to nie jest zimno, i gdyby nie ta obezwładniająca szarość i lęk przed zmoknięciem, wybrałabym się z Ptysią na dłuższy spacer.A ponieważ od czasu serniczków (ach, jakie to dobre było!) nie mieliśmy nic słodkiego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłuszka w ślimaczkach 114

minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać cukrem perłowym.Piec w 200 st. C. 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Ostatnio w Danii zrobiło się listopadowo. Jest ciągle zimno, tak szybko ciemno... Zamiast słońca grube warstwy chmur, i jedynym rozsądnym zajęciem wydaje się być siedzenie na kanapie w grubych, różowych skarpetach, pod ciepłym, czerwonym kocem, z kubkiem kakao w dłoni

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania