będzie w tym roku ciepło – to ani razu nie będę marudzić, że jest za ciepło Tylko niech już się ociepli! Jakiś promyczek nadziei się pojawił, bo mimo zimna już kilka godzin dzisiaj świeci słońce i gdybym nie była przeziębiona to pewnie bardziej by mnie to cieszyło…. a tak… siedzę pod kocem z kubkiem herbaty z cytryną
UgotujmyTo.plwłaśnie – i jakąś oliwę lub olej, żeby składniki się lepiej przyswajały! http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12030430,Dolej_oleju_do_salatki_.htmlDostaliśmy do przetestowania od firmy Biolevita kilka różnych rodzajów olejów sałatkowych tłoczonych na zimno, takich jak olej sezamowy, olej z pestek dyni, olej kukurydziany i oliwa z oliwek. Bardzo nam się podoba, że oleje są w bardzo poręcznej i łatwej do użycia formie saszetek
UgotujmyTo.plJest druga połowa maja, a jest tak zimno, że włącza mi się w domu ogrzewanie… Z tęsknotą patrzę na prognozy pogody i zazdroszczę wszystkim szczęśliwcom mieszkających w krajach gdzie świeci słońce i temperatury sięgają przynajmniej dwudziestu stopni a nie dziesięciu… No cóż.. to takie marzenie… Oczywiście to marzenie obejmuje – oprócz pogody – również absolutnie nierozerwalnie
UgotujmyTo.plmasę rabarbarową a na wierzch ubite białka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni na 25 minut aż beza zrobi się złoto-brązowa. Podawać na ciepło lub na zimno, opcjonalnie z lodami lub śmietaną.Smacznego Źródło: Best-ever pastry cookbook, C.AtkinsonPost Tarta z rabarbarem i bezą pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plbyło później wesoło wspominać…;) Niestety straciłam głos z „byle jakiego” powodu ciągłych zmian temperatur… Jeden tydzień ciepełko i słoneczko a w tym tygodniu znowu zimno i szaro… Ale bez głosu jest strasznie dziwnie… chcesz coś powiedzieć, bo zapomniałeś, że mówić nie możesz i nie powinieneś a tu z paszczy wydobywają się dźwięki, które
UgotujmyTo.plmarginesie – polubiliśmy olej rzepakowy jeszcze zanim przystąpiliśmy do akcji „oficjalnego” promowania, już kilka tygodni wcześniej kupiliśmy (w UK) kilka buteleczek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno o różnych smakach, między innymi chili, wędzonego i borowików. W Polsce można też już kupować olej rzepakowy smakowy i wykorzystywać go do sałatek czy jako dip do świeżego pieczywa, naprawdę smakuje wybornie
UgotujmyTo.pldodatkiem wędlin… te z ziemniakami, te z makaronem i te z ryżem, te z tuńczykiem i te z kurczakiem, te na ciepło i te na zimno… wszystkie:) Tyle jest kombinacji do wypróbowania…:) Oprócz tego, że sama wymyślam sobie kombinacje smakowe to również szukam ciekawych propozycji u innych blogerów. Dzisiejsza sałatka z arbuzem i fetą, znaleziona u Natalii
UgotujmyTo.plprzepis i go wypróbować… Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania! Sernik dyniowy wyszedł bardzo wilgotny, oczywiście o smaku korzennym ale jednocześnie smakował jak delikatna pianka przypominająca bardziej sernik na zimno. Po prostu cudo! Polałam sernik dyniowy polewą toffi, która oczywiście jest masakrycznie słodka ale myślę, że sam sernik bez żadnej polewy czy dodatków też będzie wspaniale smakował… Bardzo polecam
UgotujmyTo.pllepiej …;) Udało mi się jednak stworzyć kilka – w miarę dobrych mam nadzieję – przepisów jak ten Sernik jabłkowo-gruszkowy z karmelizowaną gruszką czy ten Jeżynowy sernik na zimno. Dzisiaj kolejna moja propozycja to ciasto czekoladowe z masą kokosową z dodatkiem wiśni w alkoholu :)! Zdecydowanie są to moje smaki! Ciasto czekoladowe jest dość zwarte i bardzo czekoladowe a przygotowane
UgotujmyTo.plWłaśnie minęły dwa lata od pierwszego wpisu na blogu. Trudno mi uwierzyć, że to już tak długo, a z drugiej strony nawet nie wiem, kiedy to
UgotujmyTo.plkminem, żeby nie dodać go za dużo… najlepiej zacząć od małej szczypty… Kotleciki z kalafiora można podawać jako danie obiadowe z dodatkiem ziemniaków czy kasz albo na zimno, jako przekąskę z dodatkiem jogurtu naturalnego czy ulubionego sosu.Kotleciki z kalafioraSkładniki:1 mały kalafior1 cebula2 ząbki czosnkumały pęczek koperku (można użyć mrożonego)2 jajkasól, pieprz,kmin rzymski -opcjonalniebułka tartaolej rzepakowy1
UgotujmyTo.pljest najlepszym przykładem…. Do słodkiej dyni dodałam aromatyczny kozi ser, czerwoną cebulę i zioła prowansalskie i wyszła przepyszna tarta jako danie na obiad czy ciepłą kolację a na zimno na pyszną przekąskę. Danie zdecydowanie warte powtórzenia !Tarta z dynią i kozim seremSkładniki:Ciasto: na formę 20×30 cm400 g mąki pszennej200 g masła, zimnego2 żółtka + 1 całe jajko
UgotujmyTo.plDziś mam dla Was elegancki tort kokosowo-malinowy, który jest połączeniem najdelikatniejszego sernika na zimno z klasycznym biszkoptem i galaretką. Najciekawszym jego elementem jest niewątpliwie środek, czyli właśnie malinowa galaretka ukryta w jego wnętrzu. Tort jest prosty w przygotowaniu, wymaga jedynie czasu, ponieważ galaretka musi dobrze stężeć (ale to możecie zrobić dzień wcześniej:) Przepis znalazłam na blogu
Słodko-Słony Świat Ilonypiszczały z zachwytu, a ja zapomniałam już, że tak banalnie prosty deser może sprawić tyle radości:)) Kostka prezentuje się kolorowo i niezwykle efektownie, w smaku zaś przypomina sernik na zimno z galaretką, jest jednak od niego dużo lżejsza, ma konsystencję pianki.. Jest super prosta w przygotowaniu, najlepiej tylko dzień wcześniej zrobić galaretki, żeby odpowiednio zastygły w lodówce. Deser
Słodko-Słony Świat Ilonyjednej patelni, z kilku dosłownie składników. Rybka z brzoskwiniami dosłownie rozpływa się w ustach i smakuje naprawdę cudownie. I co ważne - jest świetna zarówno na ciepło jak i na zimno. Przekonajcie się sami!:) Bardzo polecam!SKŁADNIKI:600-800 g filetów z ryby (użyłam dorsza, może to być również morszczuk lub mintaj)1 puszka brzoskwiń1 cebula3 łyżki ketchupu pikantnegooliwa z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilony