mniejsze kawałki, warzywa siekamy.Środek każdej tortilli smarujemy ok. 1 łyżką majonezu, wykładamy wszystkie dodatki i zawijamy w kształt rożka. Tortilla dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i zimno. Moje posty
Słodka StronaPizzerinki to wbrew pozorom nie do końca tradycyjne pizze w wersji mini. Pizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach
Słodka Stronaalternatywna dla zwykłej pizzy. Mini Calzone to tradycyjne ciasto na pizze podane w formie niedużych pierożków z pieczarkowym farszem i ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków.Mini Calzone - Składniki: ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej (3,5 szklanki)łyżka
Słodka Stronatakże jako chrupiąca przekąska podczas dnia. Szaszłyki w takiej formie mogą stanowić pyszny i efektowny element stołu wśród innych zakąsek. Oliwki w cieście francuskim świetnie smakują zarówno podawano na zimno jak i ciepło.Szaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim - Składniki:opakowanie ciasta francuskiegopo ok. 120 g oliwek czarnych i zielonychpatyczki do szaszłykówSzaszłyki z Oliwkami w Cieście Francuskim - Sposób przygotowania: Odsączone
Słodka Stronainteresujące połączenie smaków, które być może przekona do siebie nawet osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Mini calzone ze szpinakiem świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków.Mini Calzone ze Szpinakiem - Składniki: ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej
Słodka Stronaodstawiamy na jakieś 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Powinny ładnie się zarumienić.Bułeczki są gotowe. Można je wcinać na ciepło i na zimno. Pasują do wędlinki, oraz do dżemiku. Mięciutkie nawet na drugi dzień.Smacznego
Moje pyszne gotowaniefarsz wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.Wskazówki:Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta
upichcicsmak tego deseru, w zależności od użytego dżemu. Dla mnie ten pudding smakuje trochę jak sernik. Z jednej chałki otrzymujemy naprawdę sporą ilość deseru. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło...znakomity jest z lodami.Składniki:ok. 50 g masładuża chałkaśredni słoik dżemu (smak dowolny)2 żółtka1 jajkook. 4 łyżek cukru najlepiej brązowego0.5 l śmietanki kremówki250
upichcicCzasem pieczemy mięsa i podajemy jego plastry z sosem na obiad. Czasami pieczemy i zjadamy na zimno na kanapkach. Warto pokusić się i zamarynować mięso wcześniej nie tylko z suchymi przyprawami.Marynata, którą chcę dziś polecić świetnie sprawdza się do przyrządzania dziczyzny i wołowiny. Znalazłam ten przepis wiele lat temu, chyba wtedy, gdy przygotowywałam pierwsze urodziny córki. Dostałam wtedy sporo dziczyzny
Codzienna kuchnia niecodziennaNaleśniki są jedną z moich kulinarnych miłości. Uwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych ze sterty świeżo usmażonych. Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem.Ciasto naleśnikowe robię "na oko":2 szklanki mleka1 szklanka wody2-3 jajkamąkasól, duża szczypta cukruWszystko w misce roztrzepuję trzepaczką
Codzienna kuchnia niecodziennalubi więcej sera. Ja lubię :) Naleśnik zwinąć w rulonik, w krokiecik lub w trójkąt - jak kto lubi. Obsmażyć na średnim ogniu z obu stron. Smakuje na gorąco i na zimno :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaStandardowo, jak chyba wszyscy dookoła, mogę westchnąć: święta święta i po świętach. W tym roku w zasadzie jakoś ich nie czułam. Pewnie przez ten śnieg, zimno i brak słońca. Chcę już lata! Chcę świeżych warzyw, owoców i kwiatów! Mam dość zimy. Nie pamiętam, żeby tak długo trzymała.Przed świętami nie zarzuciłam Was przepisami typowo świątecznymi. Zagapiłam
Codzienna kuchnia niecodziennaukładać i zalewać następną. Brzmi skomplikowanie? Mam nadzieję, że nie :)Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennagładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni.Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową.Polewa karmelowa:Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru, karmelizuję go do lekkiego zbrązowienia. Garnek odstawiam na chwilę z ognia, aby karmel lekko ostygł
Codzienna kuchnia niecodzienna