na zimno - 10906 przepisów (strona:483/728)

Mini Calzone ze Szpinakiem 194

interesujące połączenie smaków, które być może przekona do siebie nawet osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Mini calzone ze szpinakiem świetnie smakują na ciepło jednak również na zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków.Mini Calzone ze Szpinakiem - Składniki: ciasto:25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej

Słodka Strona
Bułki żytnie na drożdżch 114

odstawiamy na jakieś 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik na 220 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Powinny ładnie się zarumienić.Bułeczki są gotowe. Można je wcinać na ciepło i na zimno. Pasują do wędlinki, oraz do dżemiku. Mięciutkie nawet na drugi dzień.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Tarta z kurczakiem i szpinakiem 1378

farsz wylewamy roztrzepane jajka ze śmietaną oraz ścieramy ser i taką tartę wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.Wskazówki:Tartę można podawać na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym lub bez. Ja mam formę do tarty o średnicy 28 cm, ale jeśli nie macie takiej formy, możecie upiec tartę na przykład w podłużnej formie do pieczenia ciasta

upichcic
Pudding z chałki 158

smak tego deseru, w zależności od użytego dżemu. Dla mnie ten pudding smakuje trochę jak sernik. Z jednej chałki otrzymujemy naprawdę sporą ilość deseru. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło...znakomity jest z lodami.Składniki:ok. 50 g masładuża chałkaśredni słoik dżemu (smak dowolny)2 żółtka1 jajkook. 4 łyżek cukru najlepiej brązowego0.5 l śmietanki kremówki250

upichcic
Marynata do mięs 136

Czasem pieczemy mięsa i podajemy jego plastry z sosem na obiad. Czasami pieczemy i zjadamy na zimno na kanapkach. Warto pokusić się i zamarynować mięso wcześniej nie tylko z suchymi przyprawami.Marynata, którą chcę dziś polecić świetnie sprawdza się do przyrządzania dziczyzny i wołowiny. Znalazłam ten przepis wiele lat temu, chyba wtedy, gdy przygotowywałam pierwsze urodziny córki. Dostałam wtedy sporo dziczyzny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ślimaczki naleśnikowe zapiekane pod beszamelem 148

Naleśniki są jedną z moich kulinarnych miłości. Uwielbiam je na słodko, na słono, na pikantnie. Na gorąco i na zimno. W postaci krokietów i suchych podjadanych ze sterty świeżo usmażonych. Dzisiaj postanowiłam zrobić ślimaczki z serem i zapiec je pod beszamelem.Ciasto naleśnikowe robię "na oko":2 szklanki mleka1 szklanka wody2-3 jajkamąkasól, duża szczypta cukruWszystko w misce roztrzepuję trzepaczką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Naleśniki ze szpinakiem 146

lubi więcej sera. Ja lubię :) Naleśnik zwinąć w rulonik, w krokiecik lub w trójkąt - jak kto lubi. Obsmażyć na średnim ogniu z obu stron. Smakuje na gorąco i na zimno :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka z boczkiem i jajkiem 179

Standardowo, jak chyba wszyscy dookoła, mogę westchnąć: święta  święta i po świętach. W tym roku w zasadzie jakoś ich nie czułam. Pewnie przez ten śnieg, zimno i brak słońca. Chcę już lata! Chcę świeżych warzyw, owoców i kwiatów! Mam dość zimy. Nie pamiętam, żeby tak długo trzymała.Przed świętami nie zarzuciłam Was przepisami typowo świątecznymi. Zagapiłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kolorowa galaretka z jajkiem, szynką i warzywami 300

układać i zalewać następną. Brzmi skomplikowanie? Mam nadzieję, że nie :)Przygotowanie takiej galaretki jest proste. Możemy wykorzystać ulubione składniki i bawić się kolorami. Podajemy ją na zimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego.Przepis dołączam do akcji Odchudzamy nasze dania.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto karmelowe 185

gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni.Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową.Polewa karmelowa:Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru, karmelizuję go do lekkiego zbrązowienia. Garnek odstawiam na chwilę z ognia, aby karmel lekko ostygł

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś gotowany na parze z salsą pomidorowo - paprykową 153

Upały nam nieco odpuściły, ale nadal jest bardzo ciepło i duszno. Mury wygrzane maksymalnie, więc w mieszkaniach raczej niewiele się wychłodziło. I jakoś tak nic 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 160

Sezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :) Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Woda źródlana w domu? to jest możliwe! 155

widzicie nawet kolor naparu jest różny.A jak wygląda kwestia smaku i zapachu?Woda z kranu jest...hmmm...mało smaczna...delikatnie rzecz ujmując. Jeśli jest bardzo zimna, wtedy da się jej napić. Jeśli ma temperaturę pokojową picie jej jest mało fajne. Zapach też raczej nie zachęca.Woda przefiltrowana smakuje...No i tu mam kłopot

Codzienna kuchnia niecodzienna
Budyń waniliowy z konfiturą agrestową 184

Nadeszły chłodniejsze dni, powietrzu czuć jesień. Popołudniowa kawa z ciasteczkiem już nie wystarcza. Chciałoby się coś na ciepło, coś co rozpieści podniebienie

Codzienna kuchnia niecodzienna