kawowy z dodatkiem gorzkiej czekolady. W całym domu pięknie pachnie kawą podczas pieczenia tego serniczka ;). Serdecznie polecam wypróbować, szczególnie smakoszom kawowo-czekoladowych smaków! Składniki: Ciasteczkowy spód: 180 g ciastek pełnoziarnistych, np. digestive 60 g roztopionego i ostudzonego masła Masa serowa: 750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 250 g serka mascarpone 4 jajka 1,5 szklanki drobnego(...)rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku 1 łyżka likieru kawowego Dodatkowo: sos karmelowy/ polewa czekoladowa itp. Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Ciastka pokruszyć na piach (za pomocą wałka lub malaksera). Dodać do nich masło i wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 300 g kruchych ciastek 150 g gorzkiej czekolady 1/4 szklanki kakao, cukru i wody 200 ml kremówki 100 g masła 200 g gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciastka rozdrobnić i wymieszać ze 150 g roztopionej czekolady. Wyłożyć posmarowaną masłem formę do tarty i do lodówki na ok 20-30 min. Do rondelka wsypać kakao, cukier zalać wodą
Gaździnka warzySzarlotka z połówkami jabłek ,zapewne znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniażółtka 2 łyżki soku z cytryny 200 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika SKŁADNIKI NA SPÓD: 250 g ciastek imbirowych lub orzechowych (użyłam zwykłych biszkoptów) 100 g roztopionego masła 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: SPÓD: Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wyłóż(...)papierem do pieczenia. Z zewnątrz owiń formę folią, kilka razy, bardzo szczelnie, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Ciastka lub biszkopty zmiel w malakserze lub blenderze z pozostałymi składnikami do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Wyłóż masą ciasteczkową dno i boki formy dociskając ja dobrze dłońmi. Wsadź tortownicę ze spodem do lodówki na czas przygotowywania masy
Słodko-Słony Świat Ilonyjuż wiem, że po Świętach będę robić bajaderkę. Natomiast lebkuchen, rożki orzechowe i makowiec wyszły rewelacyjnie, więc nie ma się co smutać. Moją szybką propozycją na dziś są imprezowe ciasteczka piwne, w sam raz do pogryzania przed telewizorem, albo jako zamiennik krakersów na imprezie. Przepis na te ciacha znalazłam już lata temu na tej stronie , ale dopiero pierwszy(...)upiekłam, czego bardzo żałuję, bo są naprawdę świetne! Ciasteczka piwne 250g masła 2 szkl. mąki 0,5 szkl. piwa (dowolnego) szczypta proszku do pieczenia w wersji słodkiej: gruby cukier kryształ, cynamon, marmolada, wisienka z konfitury w wersji słonej: sól gruboziarnista, sól ziołowa, kminek, starty ser żółty, ostra papryk Masło posiekać z mąką i proszkiem, zacząć ugniatać i w trakcie powoli
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki ziemniaczanej 100 g pełnoziarnistych herbatników 0,25 kostki masła Wykonanie: Ciastka dokładnie kruszycie w robocie kuchennym, dodajecie masło, dalej mieszając. Foremkę wykładacie papierem do pieczenia, wysypujecie pokruszone ciastka wymieszane z masłem, uklepujecie i odstawiacie. Bazylię myjecie, oskubujecie listki, robicie pesto w moździerzu (lub bardzo drobno siekacie nożem). Jakkolwiek to brzmi, ser przepuszczacie przez maszynkę do mięsa
GRUBY WAŁEK250g) 250ml śmietanki 30% 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 1/2 olejku śmietankowego Dr Oetkera 1 opakowanie Sernixa 50g roztopionego masła 1 szklanka ciasteczek w czekoladzie (Rido z Biedronki) szczypta soli 1 mleczna czekolada 5 łyżek mleka Ozdoby: mleczne gwiazdki, cukrowe perełki, ciasteczka w czekoladzie oraz kolorowe kuleczki Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki wraz(...)musli kruszymy w mikserze. Margarynę topimy i gorącą wlewamy do ciasteczek. Miksujemy. Przygotowaną masą wykładamy spód tortownicy i odkładamy do lodówki na czas przygotowywania sera. Ser: Żółtka oddzielamy od białek, dodajemy szklankę cukru i cukier waniliowy. Miksujemy. Dodajemy ser oraz serek mascarpone, śmietankę, olejek i przestudzone roztopione masło. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do ubitych żółtek i mieszamy
Kuchnia w czekoladzietruskawkowa (chyba że ktoś gdzieś znajdzie porzeczkową, lub inną zbliżoną kolorem) Galaretka borówkowa: 300g borówek leśnych 3 łyżki cukru kryształu 1 galaretka jagodowa Ponadto: 150g borówek leśnych 2 opakowania ciastek jagodowych (na wzór delicji) 100g białych mlecznych draży Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy stopniowo cukier oraz(...)blendujemy,przekładamy do garnka i dolewamy 1/3 szklanki wody. Do gotujących się borówek wsypujemy galaretkę jagodową i mieszamy do rozpuszczenia. 1/3 chłodnej galaretki wylewamy na drugi blat biszkoptowy. Układamy ciastka- jedno obok drugiego i zalewamy pozostałą częścią galaretki. Posypujemy borówkami, schładzamy. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieciasto waniliowe i zwijamy w rulon, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 60 min. Po tym czasie wyciągamy i kroimy na 1 cm grubości ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszne i bajecznie proste ciasteczka z żelkami zaskakują małych i dużych :):):) Przepis pochodzi z blogu Cake Time . UWAGA !!! Te ciasteczka potrafią uzależnić !!! Trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku z dala od ciasteczkowych potworów i potworków !!!! Składniki (na 40 sztuk) : 230 g margaryny 1/2 szklanki białego cukru (użyłam brązowego) 2 żółtka 1 łyżeczka aromatu waniliowego (użyłam(...)kuleczkę, ułożyć na blaszce w niedużych odstępach i kciukiem lub łyżeczką zrobić zagłębienie na misia( najlepiej sprawdzić, czy cały miś mieści się w otworkach - inaczej wypłynie z ciasteczka przy rozpuszczaniu się). Żelków nie umieszczamy w ciasteczkach przed pieczeniem!! Surowe ciastka wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-12 minut. Po tym czasie ciastka powinny być już
cucinarepolecam bo jest o niebo lepsza od tej kupionej w sklepie:) Składniki na 4 porcje po 250 ml : 250 g serka mascarpone 2/3 szklanki śmietanki 30% 200 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych - użyłam bonitek zbożowych z biedronki kandyzowana skórka pomarańczowa rodzynki miód lub syrop pomarańczowy (uzyskany podczas kandyzowania skórek) melisa do ozdoby *opcjonalnie Wykonanie(...)miksuję ze śmietanką. Dosładzam do smaku miodem lub syropem pomarańczowym. Dodaję rodzynki i skórkę pomarańczową - ilość zależy od upodobania:) Do pucharków wsypuję po trochę pokruszonych ciastek, dodaję po trochę serka i tak warstwa po warstwie układam aż do wyczerpania składników. Smacznego:) A skórkę pomarańczową przygotowuję zazwyczaj tak: 2 pomarańcze zalewam wrzątkiem
cucinaremisce, ewentualnie lekko posolić. Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie wymieszać z nim sałatkę. Smacznego:) Polecam wykrawaczki do ciastek W sobotę planuję z synem piec ciastka dinozaury
cucinarekwaśny, smakuje jak serek typowo sernikowy. Składniki na sernik (dodałam pure z dyni, ale spokojnie można pominąć ten składnik i gwarantuję, że sernik się uda!) Spód ciasta: 200 g ciastek typu digestive (przepis znajdziecie tu ) 100 g masła kokosowego (można zastąpić 80 ml oleju roślinnego) pół łyżeczki cynamonu Masa serowa: około 600 g serka 300 g pure z upieczonej(...)dyni 150 g cukru (użyłam trzcinowego, można zastąpić ksylitolem w proszku) 2 dojrzałe banany 80 g sezamu Przygotowanie: Spód: Ciastka pokruszyć i zblenować na „piasek” razem z 60 g masła (4 łyżki) i cynamonem. Wylepić dno formy do pieczenia wyłożonej pergaminem. Masa serowa: sezam zblendować na gładką masę w dużą łyżką miękkiego masła kokosowego po czym dodać
greenscarf