smak zawdzięcza przede wszystkim mango- jednemu z najwykwintniejszych owoców tropikalnych ;) Sernik dobrze się prezentuję na stole i na pewno zachwyci gości. Polecam! Składniki: Ciasteczkowy spód: 350 g ciastek kakaowych 90 g miękkiego masła Masa serowa: 750 g zmielonego twarogu 2 szkl kwaśniej śmietany 12% 5 jajek 3 dojrzałe owoce mango zmiksowane na puree 1,5 szkl(...)łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii skórka otarta z 1 pomarańczy Tropikalna galaretka: 1 mango zmiksowane na puree 1 galaretka pomarańczowa Przygotowanie: 1. Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć, dodać miękkie masło i wyrobić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze, równomiernie ugnieść
Nastoletnie Wypiekanieciastka z poppingu z amarantusa i ekspandowanej gryki z borówkami~ PRZEPIS /1 porcja/ ~40g preparowanych ziaren - u mnie gryka(...)amarantus ~duze jajko ~łyżka jogurtu naturalnego ~łyżka mąki (15g) ~50g borówek Wszystkie składniki mieszamy. Za pomocą łyżki wykładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ciastka ok. 20-25 minut w 180*C. Smacznego
breakfast of dreamsmożna te rarytasy. Przypomina mi to dysputę sprzed kilkunastu laty - która z cukierni w Wadowicach robi prawdziwe drożdżówki papieskie? Ja w każdym razie nie próbowałam po swojemu, bo z ciastek z kremami dobra nie jestem. Przepis - ciutkę zmieniony - pochodzi z tej strony (na YT Portugalka prezentuje, jak je robi). Nie robiłam własnego ciasta francuskiego, bo bywa kapryśne. Skorzystałam(...)temp. 250 stopni. Przy wyjmowaniu bardzo uważać, by się nie poparzyć - budyń gwałtownie "bąbelkuje" wrząc. Zjadać po przestudzeniu. Można posypać cukrem pudrem (są tacy, którzy mimo dużej słodyczy tych ciastek, jeszcze je słodzą) i cynamonem. A jeśli została Wam masa budyniowa, przelejcie ją do foremek - będziecie mieli budyń własnej roboty :) Lizbońska winda Elevador da Gloria Fasady kamienic Lizbony mnie
Weekendy w domu i ogrodzieMasa truskawkowa: * 1 kg truskawek * szklanka cukru * 2 galaretki truskawkowe * 2 budynie śmietankowe Ponadto: * 0,5 l śmietany 30% * 3 łyżeczki żelatyny * 3 łyżki cukru pudru * 16 dag kakaowych ciastek Sposób przygotowania: Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną(...)upieczone ciasto. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami. https://www.facebook.com/mikser.kulinarny/photos/a.172770936119870.45274.114750858588545/980245345372421/?type=1&theater
Pobite gary BarbaryChrupiące, kruche i mooocno maślane. Pyszne ciasteczka znalezione na blogu Danusi (nawiasem mówiąc blog CO MI W DUSZY GRA to kopalnia fajnych przepisów). Niestety nie umiem jeszcze powiedzieć jak można je długo przechowywać ... czy po kilku dniach są wciąż kruche czy bardziej miękkie ... Może następnym razem się uda uzupełnić wpis o te informacje, bo tym razem(...)zagnieść. Następnie ciasto podzielić sobie na mniejsze części, aby łatwiej było je wałkować, gdyż ciasto jest bardzo kruche. Wałkować na grubość ok. 3 – 4 mm. Dowolnymi foremkami wykrawać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach (ciasteczka nie rosną). Na każde ciasteczko nakładać odrobinę powideł. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec około
Walijskie Pichceniepodąża śladami Greya i twarzy ma kilka. Wszystko zależy chociażby od tego, czy potraktujemy je jedynie mąką kukurydzianą, czy też zabawimy się w łączenie z inną mąką bezglutenową (do ciastek). Smak w obu przypadkach jest wg nas genialny. Różnica polega na tym, że opcja dziewiczej kukurydzy nie skażonej innymi białymi proszkami będzie naprawdę bardzo krucha i do rąk(...)raczej nie weźmiemy, tzn weźmiemy, ale możemy mieć za moment nasz kawałek na spodniach/podłodze/w mordce psa. Minimalna ilość innej mąki (np mix Schara na ciastka) zadba o to, by kruchość była na przyjaźniejszym poziomie. Jeśli chodzi o to, który smak jest lepszy - tu zdania są podzielone, córka woli opcję pierwszą, matka drugą a faceci obie. SMAK
Wypisz WymalujSezon na paprykę powoli się zaczyna , więc przygotowałam kilka etykiet na przetwory z tego pysznego warzywa Wystarczy kliknąć na obrazek i zapisać na dysku. PRZEPIS NA
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniakawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy do 180 st.C. Wkładamy bułeczki i pieczemy ok. 15 minut. Ostudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem i posiekanymi pistacjami. Nadal tkwię w kryminalnej rzeczywistości. W kolejce czeka "Okularnik" Katarzyny Bondy a dzisiaj skończyłam "Syna" Jo Nesbo. Wcześniej dzięki Kozie Domowej poznałam losy
Dzieje kuchennej Wiewiórywyszło świetnie. Mięta jest lekko wyczuwalna, nadaje całości świeżości, jeśli chcecie bardziej miętowy dodatkowo możecie dodać ekstrakt miętowy. Składniki na tortownicę 23 cm: SPÓD: 250 g ciastek pełnoziarnistych 4-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego Ciastka wrzuciłam do malaksera, zmiksowałam na proszek, dodałam roztopiony olej kokosowy i jeszcze chwilkę zmiksowałam. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia wypuszczając nadmiar
Blondynka GotujeSok z aronii jest cennym źrodłem witamin i związków, ktore pomagają bronić się przed rakiem, miażdżycą, nadciśnieniem. Warto więc pić go przez całą zimę i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzieci w wieku szkolnym a w szczególności te młodsze mają swoich ulubionych bohaterów. Moda ta zmienia się co roku w zależności od tego jakie hity bajkowe
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadużo piję. Jestem wielką fanką oreo, w tej kwestii nie zmieniło się nic. W upały mam jednak wrażenie, że pocę się od samego przeżuwania czegokolwiek, więc zmiksowałam ulubione ciastka z kilkoma dodatkami i wyszło naprawdę zacnie. Zatem polecam. Na GORONC i nie tylko. Aha, wśród składników pojawia(...)się najzwyklejszy, najzimniejszy z zimnych lód. Oprócz tego, że ekstremalnie schładza całość, zagęszcza napój. Można go sobie odpuścić :). Do dzbanka blendera kielichowego wrzucamy pokrojonego banana, połamane na kawałki ciastka, lody, opcjonalnie lód i zalewamy mlekiem. Miksujemy przez kilkanaście sekund – to znaczy tyle, aż całość będzie jednolitym, gęściutkim, pyszniutkim płynem. Przelać do szklanek, podawać natychmiast, pić, polewać się
wcinaj toCiasteczka które nie tylko są fajnie wyglądają, ale też wspaniale smakują. Mogą być ozdobą na świątecznym stole, słodkim upominkiem a na pewno słodką przekąską dla każdego małego jak i tego większego łasucha. To już wypróbowany kolejny fantastyczny przepis z tej strony. Składniki: 180 gram zimnego masła 200 gram cukru pudru 350 gram mąki pszennej 1 duże jajko(...)jednolite ciasto. Gotowe ciasto owijamy w folie spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika. Po tym czasie rozwałkowujemy je na grubość ok 4 mm i wykrawamy okrągłe ciasteczka, przekładamy je na wyłożona papierem do pieczenia blaszkę i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok 10 minut do delikatnego zarumienienia. Po wystudzeniu rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę
Słodka Kraina WypiekówKolejną propozycją są ciasteczka korzenne, myślę że są dobrą alternatywą dla pierników. Niestety jak do tej pory nie udało mi się znaleźć idealnego przepisu na pierniki, poza tym moja rodzina nie jest ich fanką dlatego zastępuję je ciasteczkami korzennymi. Co ważne są kruche już pierwszego dnia, mają aromat przypraw korzennych i są na prawdę smaczne. Składniki(...)zagniatamy razem. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 30 minut. Po 30 minutach ciasto wałkujemy na ok 0,5 cm placek i wycinamy foremką ciasteczka. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Pieczemy w 200 st. C przez ok 15 minut do delikatnego zarumienienia się boków. Ciastka studzimy na kratce i przechowujemy
Słodka Kraina Wypiekówtemat moich przepisów, a wszystkich chętnych zapraszam do czytania: Porzeczkowa tarta z białą czekoladą Proporcje na tortownicę o średnicy 19 cm Czas przygotowania: 120 minut Składniki: 165 g ciastek 80 g masła 1/2 łyżeczki kardamonu 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 200 g kremówki 36% białe i czerwone porzeczki Wykonanie: Masło rozpuszczamy, ciastka blendujemy, dodajemy do nich
Kulinarne przygody Gatity