ciasteczka - 38126 przepisów (strona:487/2542)

Jaglane pralinki z białą czekoladą, Quincy Jones 145

szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 białe czekolady sok z cytryny (ja użyłam 2, można mniej) cukier puder/inne sypkie słodziwo do zagęszczenia masy: wiórki kokosowe (lub pokruszone herbatniki, ciastka zbożowe, itp.) do obtoczenia:  wiórki kokosowe lub kakao Ugotuj kaszę na sypko. Czekoladę połam na małe kawałki i wymieszaj w misce z kilkoma łyżkami gorącej wody. Dodaj do miski kaszę(...)cytryny, słodziwo i dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj wiórek kokosowych (ciastek zbożowych/herbatników). Formuj małe kulki. Następnie obtaczaj je w wiórkach lub kakao. Schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny przed podaniem. Przyjemnie się słucha... Przepis dodaję do akcji:         Millet pralines with white chocolate, Quincy Jones Perfect when you feel

Qlinarnie i Qlinarnie
Bułka drożdżowa z kakao 208

Bułka drożdżowa to  idealne ciasto do ciepłego kakao na śniadanko.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szkl mleka 3

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
9. Bananowe pychotki w krówkowym sosie 142

wyłożyłam kremówkę ubitą z fixem. Na każde ciastko nałożyłam kawałek banana. Krówki roztopiłam z kremówką i polałam banany. Po ok. 3 godzinach w lodówce, można je wyjąć z foremek. Ciastka wyglądają bardzo efektownie, no i są  pyszne

Jadło i czytadło
26. Ciasto Kogel Mogel 648

szklanki na każdą porcje. Ciastka rozłożyć na dnie blaszki. Masło rozpuścić. Żółtka i jajka ubić na parze z cukrem dodać połowę masła i żelatynę. Wylać na ciastka. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i kakao, również dodać masło i żelatynę i wylać na jasną masę, która powinna się już stężeć. Na samym końcu owoce i galaretka. Przechowywać

Jadło i czytadło
44. Domowe rafaello 156

powstał mój przepis: Na 40 kulek: 1 1/2 szklanki wiórek kokosowych 1/2 szklanki kaszki manny 1/2 szklanki cukru 50 ml wódki 1/2 kostki masła ok. 20 ciastek pepitek  migdały  1/2 szklanki wiórek kokosowych, kaszkę i cukier dokładnie wymieszać zalać wódką i 50 ml gorącej wody. Jeszcze raz wymieszać, udusić na jednolitą, zbitą  masę i zostawić(...)lodówce. 1 szklankę wiórek delikatnie przesuszyć na  patelni, tzn. na bardzo małym ogniu, bez tłuszczu podsmażyć je, ale nie mogą się zarumienić. Ciastka pokruszyć na drobno. Masło utrzeć na puch i dodawać powoli masę kokosową. Z gotowej masy formować kulki z migdałem w środku, obtaczać w wiórkach kokosowych, schłodzić w lodówce

Jadło i czytadło
118. Rolada w waflu Ewy Wachowicz 173

wafla typu andrut 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła 1 łyżka kakao ¾ szklanki rodzynek ¾ szklanki orzechów ½ szklanki migdałów 1 duże jabłko 2-3 łyżki cukru pudru 1 duża paczka ciastek pepitek Wafle przykryć od dołu i góry zwilżonym wodą ręcznikiem kuchennym, tak aby pod wpływem wilgoci zrobiły się elastyczne. Galaretkę przygotować w ¾ szklance wody i dokładnie mieszać do całkowitego(...)rozpuszczenia. Masło rozpuścić. Ciastka pokruszyć. Jabłko obrać i pokroić w kostkę . Wszystkie składniki masy wymieszać ze sobą. Na wafle nałożyć masę i zwinąć w rulon - powstana dwa. Gotową roladę zawinąć jak cukierek folią spożywczą i wstawić do lodówki

Jadło i czytadło
130. Kokosowe ciasto Baunty 298

miałkiego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki oleju Masa kokosowa 300 g wiórek kokosowych 3 szklanki mleka 1 szklanka cukru (może być trochę więcej) 3 łyżeczki żelatyny ciastka pepitki - 3 paczki czekolada 1/2 tabliczki 4-5 łyżki mleka Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka. Mąkę, proszek i kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito(...)opić" mlekiem). Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance wrzątku i dodajemy do wiórek. Masa musi się wystudzić. Biszkopt zwilżamy przegotowaną wodą i nakładamy masę koksową, dobrze ją ubijając. Następnie układamy ciastka i polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy. Najlepsze jest następnego dnia

Jadło i czytadło
170. Ryżusie w wafelku 117

tubka zagęszczonego mleka słodzonego o smaku waniliowym SM Gostyń 1/3 kostki masła 3/4 szklanki ryżu preparowanego 3/4 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, suszone morele) 1 łyżka kakao 2 ciastka typu markizy 2 wafelki od lodów 3 kostki czekolady Wafelki obcinamy i za pomocą roztopionej czekolady "przyklejamy" do ciastek. Ryż suszymy na małym ogniu na suchej patelni przez

Jadło i czytadło
167. Ananasek pod pepitką 106

szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa 1 słoik dżemu ananasowego 2 galaretki o smaku ananasowym  350 g kremówki  2 paczki ciastek pepitek cukier puder do lukru 1 1/2 szklanka soku z ananasa Przygotowujemy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka, na samym końcu przesianą mąkę, proszek i olej(...)wrzątku, dokładnie mieszamy  i pozostawiamy do schłodzenia. Drzem mieszamy z połową galaretki i tężejącą masę wylewamy na biszkopt. Kremówkę ubijamy i dodajemy pozostałą część galaretki, na to układamy ciastka. Z soku i cukru pudru przygotowujemy lukier i smarujemy nim wierzch ciasta

Jadło i czytadło
Zapiekanka francuska z brukselką 120

ułożyć na natłuszczonej blasze. Na każdy kawałek ciasta włożyć plasterek surowej szynki, plasterki pomidora i brukselkę. Ciastka polać roztopionym masłem, posypać bułką tartą, ziołami, pieprzem i solą. Ciastka wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 20 minut

Jadło i czytadło
Babeczki Kogel - Mogel 213

koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa. 1/3 kostki masła 2 jajka 5 łyżeczek cukru 1 mały cukier waniliowy 3 łyżeczki żelatyny ciastka typu: biszkopty lub petitki owoce do przybrania Masło rozpuścić w rondelku. Żelatynę również rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku. Jajka ubijać w garnku z grubym dnem przez około(...)również dokładnie ubić, ale nie za długo aby masa nie upadła. Gotową wlać do silikonowych foremek i wstawić do lodówki do stężenia. Gotowe babeczki wyjąć z foremek ułożyć na ciastkach i przybrać owocami. Foremki przed wyjęciem babeczek można na kilka sekund zanurzyć we wrzątku aby lepiej wychodziły

Jadło i czytadło
Ekologiczne amarantuski z białym makiem Symbio 132

blogu...mam nadzieję, że uda mi sie jakoś rozplanować swoje obowiązki, żeby wygospodarować więcej czasu na fotografowanie i pisanie. Póki co mam dla Was przepis na ekspresowe zdrowe ciasteczka. Bez mąki, bez laktozy, bez dodatku cukru i do tego wegańskie :) Składniki na ok 20 ciasteczek: 2-3 bardzo dojrzałe banany 3 szklanki ekologicznego poppingu z amarantusa  Symbio 3/4 szklanki(...)makiem i syropem z agawy. Z ciasta (które wychodzi mocno mokre, ale plastyczne) formujemy nieduże kulki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy, aby przybrały kształt ciasteczek. Pieczemy 15-20 minut (na ostatnie 5 minut pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i włączyć termoobieg). Ciasteczka mają się lekko przyrumienić z wierzchu, ale uwaga, aby nie przypaliły

Zawsze głodna!
Piernik w 10 minut 863

Piernik w 10 minut oczywiście chodzi o szacowany czas wykonania .Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i zmiksować. Po upieczeniu można przełożyć go jeszcze powidłami .Przepis

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Drożdżowe ciasteczka tymiankowe. 152

Wracając do przepisu na bułeczki drożdżowe wspomnieliśmy tam o ciasteczkach z pozostałego ciasta. Tak więc jeśli zostanie Wam ciasto z bułeczek, aby nie wyrzucać go niepotrzebnie wymyśliliśmy, że możemy zrobić fajne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty. Mając ciasto drożdżowe wykrawamy małą szklanką kółeczka, które smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia i gotowe :) Ciasto nie zmarnowało się(...)mamy dodatkową przekąskę na stół. Szczególnie smakują dzieciom. Oczywiście podajemy z rożnymi sosami. Jeśli chcielibyście zrobić tylko te ciasteczka, to przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ A oto i nasze ciasteczka. Jedzcie na zdrowie i bawcie się w trakcie karnawału

vegetanie
Kruche ciastka ślimaki z marmoladą. 200

Smaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury pokojowej - musi być zimne. Nie nakładamy też za dużo marmolady, gdyż może wypłynąć w trakcie pieczenia.  Ciasteczka polecam, bo ładnie się prezentują i dobrze smakują :) Normal 0 21 false false false(...)lodówki.  Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 kawałki i każdy rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy marmoladą, zawijamy w rulony, a potem kroimy je nożem na małe roladki  Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy temperaturze 180 stopni do nabrania złocistego koloru, czyli około 40 minut. Po upieczeniu możemy ciasteczka na wierzchu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Symfonia smakowa