Wracając do przepisu na bułeczki drożdżowe wspomnieliśmy tam o ciasteczkach z pozostałego ciasta. Tak więc jeśli zostanie Wam ciasto z bułeczek, aby nie wyrzucać go niepotrzebnie wymyśliliśmy, że możemy zrobić fajne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty. Mając ciasto drożdżowe wykrawamy małą szklanką kółeczka, które smarujemy koncentratem pomidorowym i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do zrumienienia i gotowe :) Ciasto nie zmarnowało się(...)mamy dodatkową przekąskę na stół. Szczególnie smakują dzieciom. Oczywiście podajemy z rożnymi sosami. Jeśli chcielibyście zrobić tylko te ciasteczka, to przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ A oto i nasze ciasteczka. Jedzcie na zdrowie i bawcie się w trakcie karnawału
vegetanieSmaczne ciasteczka z marmoladą. Maślane, a zarazem kruche z nutą słodkości. Przepis nie jest trudny, ale ważne, aby nie doprowadzić ciasta wyciągniętego z lodówki do temperatury pokojowej - musi być zimne. Nie nakładamy też za dużo marmolady, gdyż może wypłynąć w trakcie pieczenia. Ciasteczka polecam, bo ładnie się prezentują i dobrze smakują :) Normal 0 21 false false false(...)lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 kawałki i każdy rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy marmoladą, zawijamy w rulony, a potem kroimy je nożem na małe roladki Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy temperaturze 180 stopni do nabrania złocistego koloru, czyli około 40 minut. Po upieczeniu możemy ciasteczka na wierzchu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Symfonia smakowapełna truskawkowych kuleczek ;) Zdjęcie wykonane w pośpiechu, bo mała kuchareczka nie chciała czekać zbyt długo na degustację... ;) Składniki: 5-6 ciastek biszkoptowych - lekko twardych lub innych tego typu ciastek, które nam zostały 6 truskawek 5 łyżek mleka 1-2 łyżeczki cukru pudru do posypania Przygotowanie: W blenderze rozdrabniamy ciasteczka. Dodajemy następnie mleko i truskawki. Tak przygotowaną masę oddajemy
Słodkie okruszkidodatkiem różnych barwników spożywczych lukier królewski świetnie nadaje się do dekoracji ciasteczek czy pierników, a w Eleni's tę sztukę opanowali do perfekcji. Na półkach piętrzyły się gotowe zestawy ciastek na różne okazje: chrzciny, śluby, urodziny, ale także tematyczne komplety zwierzątek, narzędzi ogrodowych, szachów, dinozaurów czy zestawy do makijażu. Wszystko pięknie zapakowane i wręcz idealne na słodki prezent. Oprócz(...)czekoladzie, bombonierki, a nawet zapakowany w woreczki ze wstążką popcorn. W rogu sklepu stał komputer, na którym klienci mogli realizować zamówienia specjalne wybierając spośród bogatej oferty dostępnych wzorów ciastek (w tym podobizny aktorów i celebrytów!) a także tworzyć swoje własne kreacje. ciastkożercy
CiastkozercyCzemu szplitry? I czemu Danusi? Pewnie się zastanawiacie ... Już wyjaśniam :)) Szplitry - to pyszne małe ciasteczka rodem z Górnego Śląska. Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu(...)znajdziecie je pod nazwą Ciastka Basi , A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga Danusi , postanowiłam ciastka nazwać Jej imieniem :)) Polecam ten przepis gorąco, bo ciasteczka są pyszne i szybkie do zrobienia :)) Składniki: (na ok 50 małych sztuk) 250 gram masła o temperaturze pokojowej 250 gram mąki pszennej 1 żółtko 50 ml kefiru
Walijskie Pichceniewsypałam kakao i wlałam kilka kropel ekstraktu waniliowego i wymieszałam wszystko dokładnie. Kiedy masa kakaowa lekko przestygła wsypałam mleko w proszku i wszystko dokładnie wymieszałam. Na końcu wsypałam pokruszone ciastka, częś ć ciastek była pokruszona na proszek, a częś ć połamana na większe kawałki, wsypałam orzechy laskowe i suszone wiśnie. Wszystko razem wymieszałam, aby masa kakaowa dokładnie pokryła
Blondynka GotujeZmorą wielu osób jest wycinanie ciasteczek. Te ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem. Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a ciasteczka i tak mają piękny równy kształt. Składniki (na około 22 sztuk) 250g maki tortowej 70g cukru pudru szczypta soli 2 łyżki mleka 170g miękkiego masła 50g suszonej żurawiny 15g jagód goji 40g posiekanych orzechów (dowolnych) Sposób przygotowania Żurawinę(...)zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc można je kłaść stosunkowo blisko siebie). Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-12 minut do zarumienienia
Pyry na Gazpowideł śliwkowych. Wyłożyć 1/3 kremu chałwowego, przykryć kolejną warstwą ciastek i powideł. Ponownie posmarować kremem, przykryć herbatnikami i resztą powideł śliwkowych. Rozsmarować resztę kremu i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem, wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać startą czekoladą. Ciasto przechowywać w lodówce. Źródło: Relax time
Z miłości do słodkościBardzo proste i szybkie w wykonaniu kruche ciasto, które może posłużyć nie tylko do ciasteczek, ale również na babeczki do wypełnienia np. budyniem i owocami. S kładniki: na ciasto: 100 gramów miękkiej margaryny (u mnie Kasia) 180 gramów mąki 50 gramów cukru pudru 1 jajko - do ciasta dodajemy żółtko, ale jeśli nie mamy pomysłu na wykorzystanie białka, to możemy dodać(...)całe jajko 1 łyżka śmietany 18% Ciasteczka można polać niedbale roztopioną w kąpieli wodnej, czekoladą - białą lub czarną, wedle uznania. Możemy też ozdobić lukrem. Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niz 0,5 cm i szklanką (bądź
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo kruche, maślane ciasteczka z marcepanem. Idealne na słodki prezent dla ukochanej osoby. 150 g mąki 120 g masła 4 łyżki cukru waniliowego marcepan do dekoracji konfitura malinowa do dekoracji Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym lub ręcznie. Formujemy ciasto w jeden kawałek i wkładamy na chwilę do zamrażalnika. Po 10-15 minutach wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy(...)Wykrawamy ciasteczka serduszka.Pieczemy w 180 stopniach C (termoobieg) 15 minut. Rozwałkowujemy marcepan i gdy ciasteczka ostygną dekorujemy według uznania. Należy to robić bardzo delikatnie, ponieważ ciasteczka są bardzo kruche
noteskulinarnyfigaCiasto maślano - śmietankowe z jabłkami znalazłam na blogu Asiek chociaż miałam obawy , że coś mi nie wyjdzie ciasto wyszło bardzo dobre. Najbardziej mi smakowało
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabędą piekła w ten sposób większość serników. Składniki: 650 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (może być z wiaderka) 3 jajka 1 niepełna szklanka drobnego cukru 250 g ciastek owsianych 70 – 90 g miękkiego masła Wykonanie: Tortownicę(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasta owsiane zmielić blenderem. Dodać miękkie masło i wymieszać, aż powstanie mieszanka o konsystencji mokrego piasku. Ilość masła zależy od rodzaju ciastek, jakie użyjemy. Ważne, żeby otrzymać dobrą konsystencję spodu. Wymieszać wysypać na dno tortownicy. Wyłożyć nią dno i brzegi tortownicy na wysokość około
Sto kolorów kuchniZa kilka dni czyli 14 lutego Walentynki zwane Świętem Zakochanych z tej okazji zamieszczam kilka inspiracji , które można wykorzystać na słodką przekąskę dla naszej Walentynki lub
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj przedstawiam ciekawą propozycję dla najmłodszych. Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony SOS rodzice, a podesłała mi go czytelniczka, Pani Ola :) Ciasteczka w konsystencji przypominają bardziej placuszki niż ciasteczka, są mięciutkie i nie za słodkie. W smaku jak dla mnie przypominają chrupki kukurydziane :) Ja dodałam do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale możecie je zastąpić ulubionymi suszonymi owocami(...)ogóle nic nie dodawać. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 20-24 ciasteczka: 200 g kaszy jaglanej 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko kawałki gorzkiej czekolady lub inne ulubione dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Kaszę gotujemy na sypko wg. zaleceń na opakowaniu. Przelewamy dużą ilością zimnej wody i dokładnie odcedzamy. Dodajemy cukier, mąkę
My Culinary Art