ciasteczka - 38126 przepisów (strona:501/2542)

Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 386

Ciasteczka z lukrem w kształcie duchów to prosta, a zarazem ciekawa propozycja na Halloweenowe menu. Ciastka mimo swojej prostoty są bardzo smaczne i przede wszystkim idealnie pasują do mrocznej atmosfery Halloweenowego wieczoru.  Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Składniki: Ciasteczka: duże jajko 250 g mąki pszennej 100 g masła łyżka jogurtu natutalnego 2/3 szklanki cukru pudru cukier waniliowy(...)wykrawaczki w kształcie ducha wycinamy ciasteczka (jeżeli nie posiadamy odpowiedniej foremki możemy z tektury wyciąć kształt ducha i przykładając tekturkę do ciasta za pomocą noża wykrajać odpowiednie kształty).   Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.  Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni.  Lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą

Słodka Strona
Czapeczki Św.Mikołaja 111

pięknego co zachwyca już dużo wcześniej niż samego 24 grudnia. Dla mnie żadne inne święta nie są takie piękne jak własnie te, dlatego nie mogę się już ich doczekać. Ciasteczka powstały teraz po zostało mi trochę kruchego ciasta po ostatnich ciasteczkach, oraz bezy a w lodówce miałam jeszcze trochę truskawkowego dżemu. Do wykonania potrzebne będą: Kruche ciasteczka z żurawiną pół(...)pieczemy ok. 15-20 minut. *Papier do pieczenia nasmarowałam małą ilością tłuszczu, ale przy pieczeniu dżem, który się delikatnie rozpływa i przykleja się do formy, więc najlepiej zdjąć ciasteczka, póki nie zastygł dżem, ale delikatnie, żeby ich nie połamać. Może nie za dobrze wyglądają, ale nie miałam nic lepszego pod ręką jeśli chodzi o składniki. Musze zasilić swoją szafkę

Moje pyszne gotowanie
Manna z ciasteczkami jęczmiennymi 135

dzisiaj pora na pyszne śniadanko. Ciasteczka już były więc teraz mam dla was smaczną propozycję na śniadanko. Cudowna manna z ciasteczkami, naprawdę polecam. Składniki: 2 ciasteczka szklanka mleka 4 łyżki manny Wykonanie: Mleko zagotować. Zestawić z ognia i wmieszać kaszę i jeszcze chwilę podgotować. Następnie wykruszyć ciasteczka i wymieszać. Smacznego

Moje pyszne gotowanie
Świąteczne ciasteczka - amoniaczki: Grudniowe Wyzwanie Blogerek 223

ANIA www.razadobrze.blogspot.com  JUDYTA www.escapeintokitchen.blox.pl ...i ja :) No i w tym miejscu muszę przeprosić moje koleżanki (może mnie nie wykopią z grupy), bo znowu zapomniałam sfotografować ciastka wraz z kartką z nazwą naszej akcji. Jak myślicie, wykopią mnie, czy nie wykopią?.... ;) Moje ciasteczka to amoniaczki. Stare, dobre i chyba troszkę(...)zapomniane obecnie. Piekłam je pierwszy raz, ale wiem że nie ostatni, bo są bardzo smaczne i mogą długo postać. No, powiedzmy...o ile nie zostaną zjedzone przez łasuchy. Moje ciastka nie postoją do świąt na pewno ;) Składniki: 125 gramów margaryny , 2 jajka , 150 gramów cukru , cukier waniliowy , 1 i 1/2 łyżeczki amoniaku , 1/2 kg mąki , 1/2 szklanki mleka , przyprawa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kokosowa tarta z bitą śmietaną i bezami 323

minimalna :) Składniki na formę o średnicy 24 cm: 200 g bezów 400 ml śmietany kremówki 1 łyżka ekstraktu waniliowego - przepis >klik!< 150 g herbatników (lub kruchych ciastek) 3 łyżki wiórków kokosowych 4 łyżki masła do dekoracji: polewa karmelowa wiórki czekoladowe Herbatniki pokruszyć. Wiórki kokosowe uprażyć lekko na suchej patelni. Przestudzone dodać(...)herbatników razem z masłem. Utrzeć razem na jednolitą masę. Można to wszystko zrobić używając blendera z dzbankiem lub pojemnikiem. Formę natłuścić lekko masłem lub wyłożyć papierem. Przełożyć masę z ciastek na dno formy, zakładając lekko brzeg. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać ekstrakt waniliowy i połączyć. Bezy pokruszyć i dodać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polvorones de chocolate 171

wyjmij ciasto z lodówki, odetnij kawałek, a resztę schowaj z powrotem do lodówki. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm (lub ciut więcej), następnie wykrawaj szklanką, albo jakąś foremką, nieduże ciasteczka. Średnica szklanki powinna mieć około 3 cm, nie więcej. Wykrojone ciasteczka od razu przekładaj na wyłożoną papierem blachę do pieczenia. Pomiędzy ciasteczkami pozostaw około 1,5 cm wolnego miejsca, gdyż(...)podczas pieczenia troszeczkę zwiększą średnicę. Wyjmij z lodówki kolejną część ciasta i zrób kolejne ciasteczka - chodzi o to, że ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka. Gdy tylko zapełnisz blachę polworonami, od razu włóż ją do piekarnika, nawet jeśli ci jeszcze zostało trochę ciasta. Najwyżej upieczesz polworonki w dwóch turach albo na dwóch

Grahamka, weka i kajzerka
Boże Narodzenie - galeria 915

Tort makowo kawowy Mikołaj Piernik staropolski Tort piernikowy Ciasteczka misie Ciasteczka z kremem karpatkowym Czerwononose rudolfy Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki z marcepanem Ciasteczka z maszynki Cieszyńskie koniczynki Mikołaj Zakwas buraczany Barszcz czysty Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Kruche babeczki Kokosanki Pomarańczowe paluszki Domowy cukier waniliowy Sałatka Rogaliki z białym makiem Likier piernikowy Miodownik Ciasteczka z orzechami Kasztanki

Ala piecze i gotuje
Domowe lizaki 142

mnie perełki cukrowe 2 foremki do ciastek  1 patyczek do szaszłyków papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE   Rozkładamy kawałek papieru do pieczenia, na którym kładziemy 2 foremki do ciastek. Patyczek do szaszłyka łamiemy na pół, odcinamy ostry koniec. Pod ręką mamy posypkę. W małym garnuszku roztapiamy cukier ciągle mieszając (uwaga - gorący). Jak tylko się rozpuści zalewamy foremki

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasteczka z makiem ( "braciszki" ) 170

maleńkie ciasteczka z makową posypką , połączone  dżemikiem -   to przede wszystkim powrót do dzieciństwa.  Smakują wyśmienicie, choć dzieciństwo już dawno za nami.    Składniki: -3 jajka -6 łyżek cukru -6 łyżek mąki -dżem -mak    Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy cukier i miksujemy kilka minut ( cukier musi się dokładnie(...)Dosypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy.    Ciasto przekładamy do rękawa lub rulonu, wykonanego z papieru do pieczenia. Na blaszkę z papierem do pieczenia wyciskamy małe ciasteczka.    Posypujemy makiem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 7-10 minut. Kolejną porcję ciasteczek wyciskamy na blaszkę dopiero tuż przed pieczeniem

Maminek kulinarny
Serniczek jak chmurka i historia pewnego pieska 173

jest proste , nr 1/2011 oraz Pieczenie jest proste , nr 4/2011. Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła masa serowa: 250 g serka mascarpone 500 g jogurtu waniliowego (0,1%) 50 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu z cytryny 6 płatków żelatyny(...)borówek amerykańskich dodatkowo: 100 g borówek amerykańskich Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Mascarpone zmiksować na gładką masę z cukrem i ekstraktem. Wlać jogurt

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pożegnanie z truskawkami. Po raz któryś w tym sezonie... 198

się wydawała bardziej zwarta - można dać jej mniej. Jogurtowo-truskawkowy sernik z mascarpone i białą czekoladą (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 20 g kakao masa serowa: 250 g serka mascarpone 500 g jogurtu waniliowego (0,1%) 100 g białej czekolady sok z 1/2 cytryny 4 łyżki żelatyny(...)łyżki zimnej wody 100 ml gorącej wody 500 g truskawek dodatkowo: 7 truskawek Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao na jednolitą masę. Wlać masło, połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść palcami lub łyżką masę ciasteczkową. Schłodzić w lodówce 20-30 minut. Schłodzony spód podpiec w 180 st. C. przez 10-12 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik w wersji mini 125

wypełniwszy swój blogerski obowiązek , zmykam poćwiczyć - serniczki takie pyszne, ale kalorie w powietrze nie idą ( niestety... ). Mini serniczki z rodzynkami earl grey Składniki: (na 15 sztuk) spód: 100 g ciastek digestive 50 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 100 ml śmietany kremówki (38%)  60 g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 70 g białej czekolady(...)cytryny 2 jajka dodatkowo: 100 g rodzynek 150 ml mocnej herbaty earl grey krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 15 g cukru pudru Masło rozpuścić i ostudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z masłem. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. W każdą włożyć 1-2 łyżeczki masy ciasteczkowej, ugnieść na dnie. Podpiec w 190 st. C. przez 10 minut. Ostudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mak, powidła, biała czekolada... 139

woreczka cukierniczego z okrągłą końcówką, wycisnąć paseczki na połowę ciastek. Odstawić do zastygnięcia. Na ciasteczka bez czekolady wykładać po pół łyżeczki (lub więcej, w zależności od wielkości ciastek) powideł, przykrywać gwiazdkami z czekoladą, lekko dociskając.  Smacznego! Wiecie, że już tylko dziesięć dni do Wigilii...? Odliczacie, czekacie? Prezenty już kupione? Menu ułożone? Czy w codziennym zabieganiu jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wymagające ciasteczka 132

tylko trochę cierpliwości... I żelaznych nerwów też. Przepis z  Småkager. Kræs for slikmunde - pierwszy, który okazał się być tak niedopracowany. Do tej pory zastanawiam się, jak oni te ciastka przed pieczeniem wycinali... Imbirowe serca w białej czekoladzie Składniki: (na 15-20 sztuk) 50 g rodzynek 65 g ciemnej czekolady (50%) 40 g świeżego imbiru 1 jajko(...)spodzie. Piec w 180 st. C. 12-15 minut. Ostudzić na kratce. Całkowicie ostudzone ciasto pokroić w kwadraty lub wicinać foremką dowolne kształty. Pistacje drobno posiekać. Czekoladę rozpuścić. Połowę ciastek zanurzać w czekoladzie, następnie brzegi w pistacjach. Odłożyć do zastygnięcia. Smacznego! Siedzę sobie z kubkiem gorącej herbaty i patrzę na choinkę - udała nam się w tym roku, nawet pachnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kilka załatwionych spraw i sernik czerwono-biały 150

serników jest.  Wygląda fantastycznie, a smakuje jeszcze lepiej. Koniecznie musicie spróbować! Waniliowy sernik z musem żurawinowym (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) spód: 115 g ciastek digestive 60 g masła 20 g kakao mus żurawinowy: 250 g świeżej żurawiny 40 g cukru sok z 5 mandarynek 1/2 łyżeczki cynamonu 3 płatki żelatyny masa serowa(...)mascarpone 500 g jogurtu waniliowego (0,1%) 50 g cukru pudru sok z 1/2 limonki 6 płatków żelatyny dodatkowo: 10 g białej czekolady Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z kakao. Wlać rozpuszczone i przestudzone masło. Dokładnie połączyć. Masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce 20 minut. Podpiec w 180 st. C. 10-12 minut. Ostudzić. Żurawinę

Pożeraczka, czyli raz adobrze