Faworki to danie typowo karnawałowe, ale przecież dobre są zawsze, nie tylko "od tłustego czwartku". 40 dag mąki pszennej 7 żółtek 1/2 szklanki gęstej śmietany
Humanistka w kuchniSzesnaste urodziny mojej córki zmobilizowały mnie w końcu do wykonania tortu, który już jakiś czas temu chciałam wypróbować. Przepis znalazłam u Ani z bloga: Butcher, baker, sandwich maker. i strasznie mi się spodobał. Pominęłam tylko alkohol, gdyż nie uznaję ciast z trunkami dla dzieci, a nie tylko jubilatka konsumowała ciasto, oraz lukier plastyczny, gdyż
Ciasteczkowy Potwórdrugim blatem, nasączyć ponczem i posmarować cienko dżemem, na który wyłożyć kolejną 1/3 część kremu, wyłożyć resztę wiśni. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć ponczem, udekorować pozostałym kremem wierzch i boki tortu. Gotowy tort schłodzić w lodówce
In my kitchenkolejny tort z serii "smak mojego torta". Tort wiśniowo-śmietanowy to puszysty biszkopt przełożony wiśniami w żelowej polewie wiśniowej i pyszną ubitą śmietaną. Mniam mniam...:) Pychotka
In my kitchenprzedstawiam Wam tort upieczony i udekorowany przez mojego brata Sławka:) I wcale nie żartuję. W pracy pomagali mu żona Ela i chyba ich syn Philip:) Ładny
In my kitchenmoje stare "wypociny" upieczone i udekorowane przed ładnych kilku, nawet kilkunastu laty:) Dodam, że kiedyś nie było tylu rzeczy ułatwiających dekorowanie tortów. O silikonowych foremkach nie było nawet mowy, a barwniki dostawałam od koleżanek i rodziny z USA. Ech, to były czasy
In my kitchencukrem pudrem. Dodać skórkę cytrynową i aromat waniliowy. Nie przerywając miksowania powolutku, cieniutkim strumieniem wlewać masło. Ciasto (wystudzone) przekroić na pół. Gotową masą serową przełożyć torcik, Wierzch i boki tortu również obsmarować masą serową. Wierzch tortu można dodatkowo udekorować startą czekoladą. Gotowy torcik wstawić na co najmniej godzinę do lodówki
In my kitchenKoledze na 40-te urodziny:) He he... całe 6 kg cycuszków wyszło:) Darek, miej tyle słodyczy w życiu, co w tym torcie
In my kitchenMoniki i Łukasza. Wszystkiego dobrego Kochani! Całe 16 kg tortu czekoladowo-ananasowego
In my kitchenWiem, kiepskie zdjęcie, ale tak jest jak torta robi się do 1-wszej w nocy, a zdjęcie raniutko o 6-ej tuż przed wyjściem do pracy:) Tort ważył około
In my kitchenJeszcze w klimacie Wielkiej Nocy. Wielkanocne obżarstwo zostało tylko wspomnieniem. Jajka, kiełbasy, baby, mazurki, serniki, sałatki, pieczenie i pasztety. Stoły, jak to w polskim zwyczaju, uginały
W kuchni Karmel-itki