na zimno - 10906 przepisów (strona:487/728)

Buraczki czerwone do obiadu 253

Proponowane buraczki są znakomitym dodatkiem do obiadu, zarówno na ciepłojak i na zimno.-4 średnie buraczki myjemy i gotujemy w skórce przez ok. pół godziny-przelewamy zimną wodą-obieramy ze skórki   Buraczki tarkujemy na grubych oczkach.Jedną średnią cebulę kroimy w drobniuteńką kostkę i posypujemy warzywkiem.   Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulkę, dodajemy potarkowane buraczki

Maminek kulinarny
Udka z kurczaka pieczone 159

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiem na ok. 50-60 minut.    Tak upieczonego kurczaka możemy jeść na ciepło lub na zimno.    Możemy podać jako obiad z ziemniakami i dowolną surówką. Smacznego

Maminek kulinarny
Ryba w warzywach po mazursku 199

   Ryba,którą proponujemy może być daniem obiadowym, ale fajnie też smakuje na zimno.Składniki:-ok.1 kg filetów rybnych ( my użyliśmy morszczuka)-1 duża cebula

Maminek kulinarny
Szynka pieczona 241

   Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.Warto upiec sobie od razu dwie.Składniki

Maminek kulinarny
Wędzonki domowe 164

ściśle mięso. Dociskamy, np. talerzem i przykrywamy pokrywką.       Wstawiamy do lodówki na 5-6 dni. Raz na dobę mięso odwracamy.    Wyciągamy z solanki, płuczemy zimna wodą i osuszamy. Zawijamy w gazę, okręcamy sznurkiem i mięso jest gotowe do wędzenia. Wędzarnia Zdzisia już czeka na mięsko. Potrzeba tylko kilka kawałków drewna. My użyjemy drewna jabłoni

Maminek kulinarny
Rurki z mięsem 128

Propozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno.    Składniki na farsz: -2 ćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz    Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego  gotujemy jak na rosół

Maminek kulinarny
Skrzydełka z kurczaka w warzywach 136

częścią warzyw.    Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 15 minut. Gotowe!    Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Maminek kulinarny
Spring rolls 162

Świeże, orientalne, lekkie i pyszne spring rolls inaczej sajgonki lub krokiety wiosenne. Popularne danie kuchni azjatyckiej. Mogą być smażone lub tak jak moje, przygotowane na zimno w wersji light. To czym je wypełnimy, zależy tylko od naszej fantazji i upodobań. Mogą to by nasze ulubione warzywa, grzyby, mięso, krewetki itd. Podajemy je z sosem lub dipem. Idealne jako przystawka

Smakowity Blog Kulinarny
Ślimaki drożdżowe z duetem kapust 141

Miękkie, wilgotne drożdżowe ślimaki-kapuśniaki. Farsz czyli duet kapusty kiszonej i czerwonej to mój mały eksperyment. Przyznaję, że udany. Ślimaki polecam na ciepło lub na zimno jako przekąskę lub dodatek np do barszczu. FarszSkładniki:200g kiszonej kapusty1/4 główki czerwonej kapusty1 cebulagarść suszonej żurawiny1 łyżka smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiemsól, pieprzcukier do smakuCiastoSkładniki:3 szklanki mąki pszennej50g

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta drożdżowa ze szpinakiem, boczkiem i kozim serem... 209

jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam!Ciasto:25g świeżych drożdży100ml ciepłej wodyszczypta cukru200g mąkipół łyżeczki solipół łyżeczki suszonego rozmarynu1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremkiNadzienie:150g boczku60g mrożonego szpinaku1 szalotka2 ząbki czosnku5 łyżek śmietany

Smakowity Blog Kulinarny
PLACKI ZIEMNIACZANE Z MARCHEWKĄ 234

zjadam podobnie jak tradycyjne ziemniaczane, bez żadnych dodatków, gorące prosto z patelni, posypane jedynie odrobiną cukru. Ale oczywiście możemy je zjadać ze śmietaną, ulubioną surówką czy sosem na zimno. Wybór dodatków dowolny. Koniecznie wypróbujcie przepis!Składniki:5 ziemniaków1 cebula1 jajko2 duże marchewkisólpieprz2 czubate łyżki mąkiolej do smażeniaWykonanie: Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Ścieramy na tarce (ja przekręcam

Walijskie Pichcenie
Frittata z fasolki szparagowej 217

Coś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie

zielonacukinka
Tarta potrójnie czekoladowa z kokosem 190

dworze zimno, postanowiłam więc zaszaleć z czekoladą. W końcu nic nie poprawia nastroju tak skutecznie jak domowe ciasto z duuużą ilością czekolady... Zapach pieczonego ciasta czuć na całej klatce schodowej jeszcze długo po przyrządzeniu. Potrzebne nam:*Na ciasto:- 1,5 szklanki mąki- 3 łyżki ciemnego kakao- 3/4 szklanki cukru pudru- 150 g masła- 2 żółtka- pół tabliczki deserowej czekolady

W poszukiwaniu inspiracji
Łosoś w tymianku smażony na oleju kokosowym (bez glutenu, jajek) 440

stopni olej ten ma postać stałą, dlatego nazywany jest też masłem kokosowym. W sprzedaży znajdziemy rafinowany, przetworzony olej, który jest bezwonny i bezsmakowy lub zdrowszy naturalny tłoczony na zimno, który ma delikatny charakterystyczny kokosowy aromat.Składniki:filet z łososia bez skóry (najlepiej z dzikiego łososia)sóltymianekolej kokosowy do smażenia W przypadku uczulenia na kokos do smażenia najlepiej użyć oleju

głodny alergik
Śledzie po podlasku 717

Uwielbiam śledzie po podlasku nie tylko ze względu na ich ciekawy smak, czy fajne podanie. Ich sporym atutem jest dodatek naszej dumy narodowej, a mianowicie oleju lnianego tłoczonego na zimno. Zazwyczaj używam go do sałatek, ale w tej potrawie smakuje naprawdę idealnie. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania: 15 minut ( nie licząc czasu potrzebnego na przygotowanie śledzi)Składniki

Kolizje Smaków