Ciekawa alternatywa dla zwykłych parówek - parówki w cieście francuskim - doskonałe na ciepło, dobre jako przekąska na zimno.SKŁADNIKIparówki (u mnie z szynki)żółty ser w
Moje Kuchenne RewelacjeBagietka dla tych, którzy nie lubią wyrabiać ciasta, ale są za to cierpliwi. Całość, łącznie z wypiekiem, zajmuje około 40 godzin, w tym 12 godzinna autoliza i 24 godzinna zimna fermentacja. Samej realnej pracy tak niewiele, że trudno ją dostrzec. W zasadzie to się tylko czeka...a efekt jest rewelacyjny.Bagietka wyłącznie na zakwasie, cienka i chrupiąca skórka, delikatny i stosunkowo
Grahamka, weka i kajzerkapapieru. Jeśli nie będzie można wałkować, nic nie szkodzi - włóż do foremki papier do pieczenia, włóż część ciasta i rozprowadź je szpatułką na całej powierzchni foremki. Szpatułkę możesz zwilżyć zimna wodą, ułatwi to rozprowadzenie ciasta. Grubość ciasta nie powinna być większa od 1 cm, i tak ono urośnie w czasie pieczenia.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury
Grahamka, weka i kajzerkaminut.Piec w temp.200 stopni, 40 minut.Po wyjęciu z pieca, odczekać 5 minut i można kroić. Dobrze smakuje z sosem chrzanowym lub z zieloną sałatą. Kanapka jest równie smaczna na zimno
Kulinarny karnet ChristopheraZima za oknem, śnieg pięknie otula drzewa... siedząc w domu i spoglądając przez okno- widok piękny ;). Inaczej to się ma do wyjść na zewnątrz. Zimno, buty w sekundzie przemakają, zamiast głowy w górę, kulmy nosy w szaliki.Brak słońca i szybko kończący się dzień nie wpływa zbawiennie na moje samopoczucie. Jednakże można sobie umilić chwile słodkim, kolorowym akcentem, który rozbudzi
Malinowe Pocałunkimocno gorący olej kłaść okrągłe, lekko spłaszczone mielone smażyć na rumiano z każdej strony i odkładać je na ręcznik papierowy kotlety są soczyste i smaczne na ciepło i na zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięproduktach korzystnie wpływa na perystaltykę jelit.SKŁADNIKImakaron pełnoziarnisty typu penne lub inny ( dla 3 osób pół torebki)jedna puszka z tuńczyka w sosie własnym1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 cebulaWYKONANIE Makron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 7-8 min. al -dente . Cebulę kroimy w kostkę i podduszamy na oleju, nie smażymy.Do ugotowanego makaronu dodajemy
W kuchennym oknie Ewykuchni i na nasze talerze odrobinę lata w środku jesieni. Sałatka jest bardzo prosta i szybko ją przygotujecie. Od Waszego gustu zależy czy kurczaka podacie na ciepło czy na zimno. W obydwu wersjach będzie doskonała. Korzystajmy z owoców mango, własnie zaczął się na nie sezon. Są bardzo zdrowe i teraz w naszych sklepach w całkiem
Kulinarne przygody GatityJak ja lubię dobre wiadomości! Bo kto ich nie lubi."Moje wypieki" są moje! Wygrałam konkurs! Stwórcy drugie śniadanie zasmakowało ;)Szczególne podziękowania dla Gizmo
bastalenaPieczeń jest przepyszna na gorąco jak i na zimno.Z tej porcji wychodzi duża wąska blaszka i mała keksówka.Pieczeń rzymska z papryką i ogórkiem
Kuchnia Danusijajku i bułce tartej, smażyć na małym ogniu do zrumienienia. Układać warstwami: warzywa - ryby - warzywa. Danie doskonale smakuje zarówno w wersji na ciepło jak i na zimno
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanaszych rąk, przykrywamy cienką ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania uzależniony jest od temperatury w kuchni.Jeżeli jest bardzo ciepło to ciasto rośnie szybciej i odwrotnie, jeżeli zimno to wolniej.Dlatego zaglądamy co jakiś czas do niego, pierwszy raz tak po ok 20 minutach, aż podwoi swoją objętość. U mnie trwa to ok. 30 minut i nie jest
Pasje JolkiCzysty olej słonecznikowy, tłoczony na zimno ssany przez 15-20 minut dziennie jako cukierek stanowi lek obdarzony szerokimi właściwościami.Olej należy ssać w przedniej części jamy ustnej przepuszczając go między zębami dbając , aby oleju nie połykać.Ja zazwyczaj ssę olej rano, podczas brania prysznica lub gdy przygotowuję śniadanie. Można ssać 3 razy dziennie, ale nigdy zaraz po posiłku.Olej
Pasje Jolki