na zimno - 10906 przepisów (strona:497/728)

Ciasto biszkoptowe z bitą śmietaną i owocami 183

mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Wymieszane ciasto przekładamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut.Rozpuszczamy galaretkę w 400 ml wody, gdy będzie zimna możemy włożyć do lodówki tak, aby stężała.PONCZ:Łączymy wszystkie składniki i odkładamy do ostudzenia.Kiedy ciasto będzie już gotowe i poncz będzie zimny, możemy nasączyć biszkopt.BITA ŚMIETANA:Rozpuszczamy żelatynę

Serce zamknięte w formie pyszności
Ciasto biszkoptowe z musem wiśniowym 205

biszkopt - następnie wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Gdy mus będzie ścięty ubijamy bitą śmietanę, dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dokładnie mieszamy. Żelatynę (nie może być zimna, najlepiej żeby była letnia) dodajemy do bitej śmietany i wykładamy na mus wiśniowy. Wkładamy ciasto do lodówki aż do ścięcia się bitej śmietany.Każdy kawałeczek ciasta dekorujemy borówkami :)Dziękuję

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort czekoladowo - malinowy 281

masy przełożyć do osobnej miseczki.Maliny należy zmiksować na gładka masę. przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy) , pozostawiamy do momentu, aż żelatyna będzie letnia (nie może być zimna). Do większej części kremu dodajemy rozpuszczoną czekoladę i połowę żelatyny. Następnie do mniejszej części kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru, zmiksowane maliny i pozostałą część żelatyny.Przygotowujemy poncz: łączymy wszystkie

Serce zamknięte w formie pyszności
Tort malinowo - borówkowo - czekoladowy 237

następnie zmiksować borówki na gładka masę i przełożyć do miseczki. Przygotowujemy żelatynę (żelatynę łączymy z gorącą wodą i mieszamy), pozostawiamy do momentu, aż żelatyna będzie letnia (nie może być zimna).Do miseczki z 1/4 kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru, zmiksowane maliny i połowę żelatyny. Do drugiej miseczki z 1/4 kremu dodajemy 2 łyżki cukru pudru i resztę żelatyny.Przygotowujemy

Serce zamknięte w formie pyszności
Sylwestrowe świnki 187

urocza przekąska, która smakuje równie dobrze na ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki z orzechową Milką. W zależności od wielkości szklanki

Ciastkozercy
Tarteletki ze śliwkami 182

spotkanie ze znajomymi. Nie trzeba, jak w przypadku dużej tarty, kroić ich na na mniejsze kawałki, dlatego zawsze dobrze prezentują się na talerzach. Można podawać je w wersji na zimno - kiedy upieczony spód wypełniony jest świeżymi owocami, galaretką czy bitą śmietaną (ten wariant najlepiej sprawdza się w lato) lub na gorąco - zapiekane ze śliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką. Składniki

Ciastkozercy
Mini serniczki z jeżynami 391

Jakiś czas temu na blogu pojawił się sernik na zimno - mój absolutny debiut. Zanim się na niego zdecydowałam przejrzałam mnóstwo przepisów na stronach internetowych, w książkach i na małych skrawkach papieru, serwetkach i wycinkach z gazet (te przedyktowane na szybko przez babcie, ciocie i koleżanki) i muszę przyznać, że był dla mnie sporym zaskoczeniem - nie tylko udał się świetnie

Ciastkozercy
Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 153

Zmielone orzechy mieszamy z kremem czekoladowym, dodając w razie potrzeby trochę wody lub mleka. Margarynę roztapiamy na małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy. Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką

Ciastkozercy
B... Bułeczki 198

innymi frykasami. Owszem, uwielbiałam chwile wyjścia po 8 rano, które wiązały się z wyborem największych, złocistych croissantów oraz podjadaniem bagietki w drodze do domu. Teraz jest jednak zdecydowanie zbyt zimno! Zapach domowego pieczywa uspokaja mnie, a w towarzystwie kawy, jestem w niebie! Co prawda to mój drugi wypiek, oba nie były idealne, ale bułeczki wyszły pyszne, puszyste, miękkie w środku

Kitchens Alphabet
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 242

dzieci i dorosłych. Składają się w 100% z surowców roślinnych, dlatego stanowią bezpieczną i smaczną alternatywę dla wielkoprzemysłowych mięsnych parówek. Zawierają wyłącznie białka roślinne. Parówki można spożywać zarówno na zimno, jak i na gorąco – zawsze po zdjęciu osłonki! Można je podgrzewać w wodzie, smażyć na patelni, piec na grillu lub w piekarniku. Nie zawierają konserwantów i cholesterolu. Do przygotowania produktu

Z Kuchni Do Kuchni
Schab domowy pieczony 175

czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam. SKŁADNIKI 1,5- 2 kg. schabu bez kości  po łyżce ziół  typu: majeranek , rozmaryn, tymianek ( suszone lub świeże)  4 ząbki

W kuchennym oknie Ewy
K... Kuskus 273

kaszę. Mieszamy i dodajemy przyprawy wraz z cytryną. Można dodać odrobinę bulionu (w zależności od konsystencji, jaką chcecie uzyskać). I gotowe! Kaszę można podawać na ciepło, jak i na zimno, a sprawdzi się jako doskonały, orientalny, inny i zaskakujący dodatek do dania :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Kotlety z wkładką serową 199

lubi kotlety mielone , ser żółty..to na pewno takie kotlety posmakują.Najlepsze na ciepło..wtedy ser tak przyjemnie się ciągnie ..na zimno ponoć też niektórzy lubią..ale wg to już nie to.. 70 dkg mięsa mielonego  1 cebula  1 ząbek czosnku  1 czerstwa bułka  1 szkl.bulionu 2 jaja sól, pieprz wegeta szczypta imbiru ser żółty

Moje domowe kucharzenie
Marchewka do obiadu 4167

Często przygotowuję taką marcheweczkę jako dodatek do obiadku. Można podawać ją na ciepło lub na zimno. Gdy zostanie mi z obiadu to zajadam samą na kolację. składniki: 1 kg ugotowanej marchewki 125 g masła 3 łyżki mąki ewentualnie tymianek Ugotowaną marchewkę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło i dodać pokrojoną marchewkę. Smażyć przez chwilę aż marchewka zrobi

Monia miesza i gotuje