Składniki :około 1 kg buraczków czerwonych, koniecznie słodkichokoło 2 płaskich łyżek cukru2-3 łyżki czerwonego winnego octu (kwasowość 7,1%)szczypta soliPrzygotowanie :Nieobrany, ale dobrze wymyty buraczek ugotować do miękkości, ja gotuję często w szybkowarzePo wystudzeniu obieram, ścieram na tarce o średnich oczkachDoprawiam do smaku, solą, cukrem i octem, mieszam dokładnie. Ocet można zastąpić sokiem z cytryny. Buraczek powinien mieć wyraźny słodko-kwaśny smak.Mojej Rodzinie najlepiej smakuje po całkowitym wystu... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula