Składniki: jajka 2 sztuki, cukier 1 łyżka, sól 1/2 łyżeczki, esencja migdałowa 3 krople, mleko 1/2 litra, woda zimna 1/2 litra, mąka tortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 2 łyżki, mus z dyni - w opisie, cukier puder - ile potrzeba prowansalska dynia muszkatołowa, ma dużo zwartego miąższu i malutko pestek - połowę dyni obrać ze skóry, usunąć pestki, pokroić w kostkę i wsypać do garnka, posypać 2 łyżkami cukru, wsypać 1 galaretkę np. pomarańczową i gotować z 10 minut mieszając do odparowania płynu, blenderem zm... czytaj dalej...
Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.
Czytaj dalej...