Socca. Placek z cieciorki.
Socca. Placek z cieciorki.
W Prowansji ten bezglutenowy i wegański placek z cieciorkowej mąki nazywany jest socca, a w sąsiedniej włoskiej Ligurii - farinata. Tradycyjnie piecze się go na miedzianych dyskach w piecach opalanych drewnem. W Nicei sprzedawany jest na mieście jako klasyczna przekąska uliczna - najczęściej bez żadnych dodatków. Moja wersja jest nieco wzbogacona, ale wciąż bardzo prowansalska - charakterystyczny i niecodzienny smak tego dania wydaje się niemal przenosić w te piękne rejony... Przygotowując soccę w domu, be... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu zadanie-gotowanie
Autor
zadanie-gotowanie
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
placki, ciasto, wegańskie, bezglutenowe, bez pieczenia, przekąska, przekąski, grill, naleśniki, naleśnik, francuskie, szybkie ciasto, ciasto bez pieczenia, ciasta bez pieczenia, ciasto na zimno, szybkie ciasto bez pieczenia, ciasto francuskie, ciasto francuskie, ciasto na naleśniki, szybkie przekąski, przekąski na ciepło
Inne przepisy z zadanie-gotowanie
Dodaj komentarz