Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny

Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny

Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny

Taką sałatką na pewno nie pogardziłby legion rzymski idący na podbój świata, wszak farro (płaskurka) stanowiło podstawę ich wyżywienia. Z mąki z farro pieczono chleby, focacce, oraz robiono polentę. To właśnie od słowa farro wywodzi się póżniejsza farina-mąka. O znaczeniu farro świadczy fakt, iż podczas zaślubin nowożeńcy spożywali una focaccina  di farro ( chlebek z farro), który miał im zapewnić płodność i obfitość.      Z biegiem czasu farro zostało zastąpione pszenicą di gr... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta

Warto przeczytać

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Naturalne antybiotyki, które musisz poznać!

Dłuższe stosowanie antybiotyku może spowodować, że dane bakterie po prostu się na niego uodpornią i może dojść do sytuacji, że nie będzie czym już leczyć chorych osób.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Autor

sofieta

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

żurawina, pieczenie, dynia, orzechy, zdrowe przepisy, sałatki, sałatka, dynia pieczona, zdrowe, cytryna, mąka, pietruszka, orzechy włoskie, rozmaryn, diety, włoska, polewa, susz, kasza, siekane, chleb, dieta, pyszna sałatka, jak zrobić wodę z cytryna, sałatka włoska, bez pieczenia, chleb z ziarnami, chleb mieszany

Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.