sałatka włoska - 954 przepisów

WŁOSKA SAŁATKA 116

Bardzo lubię sałatki, jak dla mnie mogą zastąpić danie obiadowe, świetne są również na różne imprezy, a że mamy czas karnawału, więc niejedna impreza przed Nami

Z Majeczką w kuchni
MINITARTALERKI Z BOTWINKĄ/ SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI 126

część do stworzenia kratownicy na tartaletkach. Jaja roztrzepujemy w misce, łączymy z serkiem, solą, dodajemy posiekaną botwinkę, buraczki i czosnek, wlewamy do tartaletek. Zapiekamy 35 minut w piekarniku. SAŁATKA WŁOSKA Z PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI: - 2 pomidory - 1 mała papryka - 20 oliwek zielonych nadziewanych papryczką - garść świeżej bazylii - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka soku z cytryny - sól morska, pieprz kolorowy(...)Składniki kroimy w kosteczkę i mieszamy ze sobą. 100g płatków migdałowych podprażamy na patelni i posypujemy nimi sałatkę na talerzu. Tartaletki możecie spożywać na gorąco lub zimno. Polecam serdecznie to danie, je się "oczami". ;-)))  Zapraszam na FB na Smykwkuchni! SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Włoska sałatka mojego T. 135

Sporo lat temu mój T. pracował we włoskiej restauracji. Nauczył się tam robić sałatkę, która z czasem, zmieniana i udoskonalana, stała się Jego popisowym numerem :) Składniki: sałata tuńczyk w oleju jajka marchewka cebula szczypior ogórek pomidor sos: 100 ml oleju 25 ml wody pół łyżeczki musztardy, najlepiej sarepskiej pół łyżeczki octu szczypta soli Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki, pomidora

chwile dla mnie
Włoska sałatka z tuńczykiem! FIT LUNCH BOX! 767

Jak zjadłyśmy już Fit śniadanie, to kolej na obiad w wersji dietetycznej. Kolejny pomysł na szybki i prosty lunch box do pracy, który możecie przygotować rano

SMYKWKUCHNI
Sos włoski do sałatek 708

Post Sos włoski do sałatek pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sałatka we włoskim stylu 311

ręką). Dlatego też w weekendy staramy się przygotować coś ciekawszego, w końcu można leniwie wstać z łóżka, na spokojnie przygotować śniadanie. Takim śniadaniem w ostatni weekend była sałatka we włoskim stylu. Połączenie klasycznego caprese czyli pomidorów i mozzarelli z sałatą i szynką parmeńską. Niezwykle smaczna, mimo swojej prostoty, kolorowa, optymistycznie nastawiająca na nowy dzień. Mam nadzieję, że przypadnie

Pora coś zjeść
Zdrowa sałatka po włosku 531

Coś mnie włoskie smaki w głowie. I pewnie ta sałatka nie ma nic wspólnego z Włochami, ale dla mnie taka jest. Pomidory i mozzarellą plus solidna garść ulubionej sałaty. Do tego pyszny dressing i mamy super sałatkę do pracy czy szkoły. Idealna także na kolację. U mnie z bułką z pestkami dyni.  Składniki : * sałata roszponka * kulka mozzarelli * 2 pomidory(...)Przygotowanie : Na dnie naczynia połączyć oliwę z musztardą i przyprawami. Przykryć sos sałatą, pokrojonym pomidorem i tartą mozzarellą. Ja wykorzystałam ser typu włoskiego. Całość posypać pokrojonym korniszonem. Przed jedzeniem wymieszać. U mnie z pieczywem, ale sama sałatka jest pyszna i da się nią najeść. Można dodać różne pestki uprażone na suchej patelni

Magiczne Życie Marty
Sałatka z kopru włoskiego z kaszą jaglaną 127

Blanszowane warzywa zachowują kruchość, kolor, witaminy i walory smakowe. Rewelacyjnie sprawdzają się w sałatkach. Sałatka z blanszowanego kopru włoskiego faszerowanego kaszą jaglaną, fetą i szpinakiem, to bardzo zdrowa i efektowna przekąska, którą można podać na ciepło lub zimno.  Czas przygotowania:  15 minut Porcje: 4     Składniki: Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej, 1 fenkuł, 100 g sera feta(...)pietruszki, bazylia), 6 suszonych pomidorów z oleju, łyżka kaparów, 2 łyżki oliwek, sok i skórka otarta z cytryny, 250 g pomidorków koktajlowych, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Koper włoski podzielić na cząstki, włożyć do wrzącej wody, gotować 5 minut, przełożyć łyżką cedzakową do zimnej wody z lodem, schłodzić, odsączyć na sicie. Szpinak i zieleninę umyć, odsączyć na sicie

SzczyptaSmaQ
Lekka sałatka warzywna z orzechami włoskimi 295

coś lżejszego. Na zwykłą sałatkę, której tak dawno nie było na moim talerzu. A gdyby, tak do niej dodać orzechy włoskie? Tak, to będzie dobre połączenie ;)  Sałatka warzywna z orzechami włoskimi pół opakowania mixu sałat ( u mnie wersja z roszponką) pomidor pół papryki gruby plaster sera feta ćwierć awokado 4-5 orzechów włoskich 2 łyżki musztardy rosyjskiej łyżka jogurtu

365 dni dookoła kuchni
Sałatka ze szpinakiem, jeżynamii orzechami włoskimi 128

uczelnię na wynos. Składniki podałam na sałatkę dla jednej osoby, jeśli chcecie, by danie zawierało mniej kalorii i tłuszczu, to można dać jedynie jedną garść orzechów, choć pamiętajcie, że zawarte w nich tłuszcze są zdrowe i przynoszą dużo korzyści! Składniki: 3 duże garście szpinaku szklanka jeżyn 1/4 czerwonej cebuli 2 garście orzechów włoskich dressing: 2 łyżki octu balsamicznego, łyżeczka oliwy(...)przygotować dressing mieszając wszystkie wcześniej podane składniki. Szpinak oczyścić i umyć, ułożyć na talerzu. Dodać maliny i pokrojoną w plasterki cebulę. Orzechy włoskie uprażyć, najlepiej w piekarniku, z patelni nie smakują już tak dobrze, posypać nimi obficie sałatkę i całą polać dressingiem

Feel Eat
Sałatka z buraków i orzechów włoskich 121

foliowy, dlatego kobiety w ciąży powinny obowiązkowo włączyć je do swojej diety.  Sałatka ta to niewielka ilość prostych składników, które razem dają pyszny smak. Składniki podałam standardowo dla jednej osoby :) Składniki: 5 małych buraczków lub 2-3 większe roszponka (ilość dowolna) 2-3 orzechy włoskie ocet z białego wina ocet balsamiczny oliwa sól, pieprz do smaku opcjonalnie łyżeczka brązowego(...)cukru Orzechy włoskie podprażyć na suchej patelni teflonowej. Zdjąć z patelni, pozostawić do ostygnięcia i potem drobno posiekać. Obrane buraki ugotować z dodatkiem cukru i octu lub upiec je w skórce w piekarniku zawinięte w folię aż staną się miękkie w środku. Potem obrać i pokroić w plasterki. Roszponkę umyć, osuszyć, ułożyć na talerzu, na niej ułożyć pokrojone w plastry

Feel Eat
Sałatka z łososia i kopru włoskiego. 145

włoski pokroić w cienkie paseczki  i dołożyć do łososia. Szczypiorek posiekać i wsypać do salaterki. Gałązki kopru włoskiego lub świeży koperek posiekać i do salaterki. Przyprawić pieprzem. Polać sosem i delikatnie wymieszać. Podawać z ósemkami cytryny.  Sałatka dobrze smakuje z listkami rukoli  i ewentualnie tostami

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z bobu z pesto z orzechów włoskich 126

posmak bobu, ale również dobrze smakuje na kromce świeżego chleba. Sałatkę podałam z dodatkowym sosem w osobnej miseczce, świeżą bagietką i schłodzonym białym winem - powstała niezapomniana kolacja we włoskim stylu. P.s. Sałatkę z bobu przygotowałam w ramach wspólnego gotowania dań z tym letnim warzywem. Zajrzyjcie koniecznie do  Bartosza , Lejdi , Martynosi ,  Mirabelki i Panny Malwinny , aby sprawdzić(...)Zabierają go ze sobą do pracy i jedzą razem z chlebem i serem. A Wy jak jadacie bób? Skusicie się na moja dzisiejszą sałatkę? Sałatka z bobu, pomidorków i rukoli z pesto z orzechów włoskich na 4 porcje czas przygotowania: 30 min. Składniki: 250 g bobu 4 garści rukoli kilka pomidorków koktajlowych na pesto z orzechów włoskich: 50 g orzechów

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z kurczakiem, pędami bambusa i orzechami włoskimi 228

Zapraszam Was do wypróbowania przepisu na przepyszną sałatkę, głównym składnikiem jest gotowana pierś z kurczaka i pędy bambusa, dodatkowo smak sałatki wzbogacają orzechy włoskie, czarne oliwki, czerwona papryka i kiełki lucerny.  Orzechy są bogate w kwasy omega- 3, dzięki czemu mówi się o nich, że są pokarmem dla mózgu, usprawniają naszą pamięć. Kiełki lucerny nie tylko pięknie wyglądają(...)słoiczka czarnych oliwek (dużych) orzechy włoskie 1/2 szklanki (zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut) 2 łyżki majonezu i 2 łyżki jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku. Pierś z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki, wszystko razem mieszamy, schładzamy w lodówce nie mniej niż 1 godzinę. Sałatkę polecam jako drugie śniadanie do pracy

SMYKWKUCHNI
Sałatka lazurowa z winogronami i orzechami włoskimi 131

odmiany od klasyki polskiego świątecznego stołu, zatem moja propozycja, to pyszna sałatka z moim ulubionym niebieskim serem :)  ale śmiało możecie zastąpić go innym pleśniakiem. Składniki: 1 opakowanie mix sałat, 100 g sera podpuszczkowego dojrzewającego z przerostem niebieskiej pleśni (ja użyłam Danish Blue), solidna garść (łuskanych) orzechów włoskich, ok. 20 różowych winogron. Dresing: sok 1 cytryny, 1/2 pęczku koperku

Delicious Titbits

Proponowane wyszukiwania