Crème brûlée, czyli przypalony krem

Crème brûlée, czyli przypalony krem

Crème brûlée, czyli przypalony krem

Przepis na : deser

Składniki: • 500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36% • 6 żółtek • 1/3 szklanki białego cukru • 5 łyżek brązowego cukru • 1 laska wanilii Wykonanie: W rondelku powoli gotujemy śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Żółtka ubijamy. Dolewamy ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczą... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Luźna Kuchnia

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.