Możemy nie przepadać za brokułami, ale jeśli jest coś, czego nie lubią same brokuły, to z pewnością jest to zbyt długie gotowanie. Sprawia ono, że warzywa te tracą najbardziej cenny ze swoich składników – sulforafan, będący niezwykle silnym przeciwutleniaczem o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Aby nie pozbawiać swojego organizmu tego potężnego sojusznika, brokuły najlepiej jest zjadać na surowo, krótko przelane wrzątkiem lub gotowane na parze przez maksymalnie 2 – 3 minuty. Małe, świeże ... czytaj dalej...
Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?
Czytaj dalej...Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...