Melba z truskawkami

Melba z truskawkami

Melba z truskawkami

Przepis na : deser

Melba z truskawkami to moje ciasto rodzinne – robione kiedyś przez babcię i mamę. Znacie ją? Melba to sernik na zimno, bez pieczenia, z własnego sera. Nie przypomina typowych serników – jest delikatna, puszysta i smakuje jak ciepłe lody. Każdego zaskakuje swoim smakiem. U mnie w rodzinie zawsze była w wersji czarno-białej z truskawkami i taką prezentuję tutaj, lecz można zrobić ją z dowolnymi owocami (tu w wersji z malinami), a do masy dodać bakalie i inne dodatki np. suszone śliwki, rodzynki czy sma... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Poezja smaku

Warto przeczytać

Czego jeszcze nie wiesz o truskawkach, ciekawostki, kalorie i przepisy!

Znana wszystkim truskawka, a właściwie poziomka truskawka, to uzyskany ponad 300 lat temu na dworze francuskim mieszaniec dwóch gatunków poziomki.

Czytaj dalej...

Autor

PoezjaSmaku

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

herbatniki, truskawki, truskawka, ser, galaretka, ciasto, pieczenie, cukier, kakao, sernik, ciastka kremówki, maliny, ciasta z kremami, bez pieczenia, jajko, susz, sernik bez pieczenia, ciasto z truskawkami, deser, desery, ciasteczka, śliwka, sernik pieczony, sernik na zimno, serniki na zimno, masa z galaretki, ciasto na herbatnikach, ciasto z masa, ciasto na zimno, ciasto z bezami

Inne przepisy z Poezja smaku

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
ela, 11 czerwca 2014 18:53:35

Takie pyszne ciasto w ogrodzie, nic więcej nie trzeba do szczęścia:)

DżemDżus, 11 czerwca 2014 20:20:02

Nie miałam zielonego pojęcia, że ten deser to melba. Cóż człowiek uczy się całe życie. Wygląda przepysznie

gin, 11 czerwca 2014 23:41:33

Mmm, wygląda pięknie i kusi ogromnie

skoraq cooks, 12 czerwca 2014 00:40:56

Melby jeszcze nie jadłam, ale skoro pochodzi z zeszytu babci to przepis zapisuję

Natalia, 12 czerwca 2014 16:06:58

Melba oryginalnie to deser – lody z brzoskwiniami. Przepis, który prezentuje jest z czasów PRL. Własny serek ukręcony z masłem przypominał ciepłe lody, a w galaretce zatapiano najczęściej brzoskwinie, dlatego ciasto nazwano melbą. Potem oprócz brzoskwiń i malin zaczęto zatapiać inne owoce. U mnie w rodzinie były to zawsze truskawki.

Natalia, 12 czerwca 2014 16:08:09

Za czasów mojej babci deser ten zamiast truskawek często miał brzoskwinie – stąd nazwa

Natalia, 12 czerwca 2014 16:09:29

Tak, ciasto melba, jako że przypomina lody zostało nazwane tą samą nazwą

Millo, 12 czerwca 2014 17:33:20

Zrobiłam. Świetne!

Millo, 12 czerwca 2014 17:36:21

Pycha! a tak można takie ciasta serwować … (spam, linki usunięto)

Królowa Karo, 12 czerwca 2014 17:46:47

Spotkałam się z nazwą Melba, ale nigdy nie wiedziałam, co to dokładnie jest – teraz będę wiedziała, czego się spodziewać.

lutka40, 12 czerwca 2014 22:33:02

boska ,a do tego babcina !!!!!

mojamalakuchnia.wordpress.com, 12 czerwca 2014 23:23:09

Wydaje mi się, że kiedyś takie jadłam, ale bardzo dawno. I u mnie w domu nie robiło się takich pyszności ; )

domowacukierniaewy.blox.pl, 13 czerwca 2014 00:38:37

Nie znam, ale wiem, że polubiłabym to ciasto

Łucja, 13 czerwca 2014 00:41:53

Pysznie się prezentuje! Moja mama też robi taką masę

wenus-lifestyle, 13 czerwca 2014 01:15:11

Wow, rewelacja. Porywam kawałek