Zupa z soczewicy 195moim mieście jest ona bardzo dobrze urządzony, wręcz czuć w nim rodzinną atmosferę. Sklep jest bardzo dobrze wyposażony posiada wiele rodzajów mąk, kasz, makaronów i przypraw. Większość warzyw pochodzi z pobliskiej okolicy. Są tez produkty regionalne takie jak ser, oleje czy wina. Ja zakupiłem w nim czerwoną soczewice postanowiłem z niej ugotować zupę. Składniki: Szklanka czerwonej soczewicy
cookpl
Podsumowanie lutego 213sałatkę z kurczaka z curry został wyróżniony w konkursie Russsell Hobbs . W lutym próbowaliśmy bardzo ciekawych przepisów które zamieściliśmy na naszym blogu Zupa z soczewicy grilowane warzywa Murzynek Onion rings Ciastka musl i Walentynkowe babeczki Pizza Walentynkowe ciastka Mi osobiście najbardziej przypadła do gustu zupa z soczewicy, a Adzie walentynkowe babeczki. A jakie są wasze opinie
cookpl
Smoothie kietniowe wyzwanie blogerek i blogerów 214owoców. Bardzo lubiany przez dzieci, ale nie tylko. Smoothie jest bombą witaminową, dlatego warto pić go jak najczęściej. Jest łatwy i szybki w przygotowaniu, a owoce i warzywa można użyć według własnego upodobania. My przygotowaliśmy nasz napój z owoców mango i papai. Oba owoce były bardzo dojrzałe i słodkie, dlatego nie dodawaliśmy żadnego cukru, dodaliśmy tylko do blendera
cookpl
Roladki schabowe- prosto, szybko i smacznie ;) 226pomidory obieramy ze skórki, wrzucamy pokrojone do garnka i dusimy. Resztę papryki kroimy w paski i dorzucamy do pomidorów. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do sosu. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy przecier i doprowadzamy do wrzenia. Do sosu wkładamy roladki i dusimy około 1 godziny. Na koniec doprawiamy ulubionymi przyprawami i gotowe ;) Jeśli sos jest za rzadki, możecie go zagęścić
Czerwona Porzeczka
Pstrąg łososiowy z jarmużem i soczewicą z dodatkiem oleju rzepakowego 220minut. W tym czasie rozgrzać patelnię z odrobiną oleju, wrzucić jarmuż. Smażyć aż zmięknie. Gdy jarmuż będzie miękki dodać soczewicę z puszki, doprawić do smaku solą czosnkową. Warzywa ułożyć na talerzu, na wierzchu ułożyć kawałki upieczonej ryby i mozna zajadać. Kolejne moje danie z użyciem oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często używam
Monia miesza i gotuje
Boczniaki a'la schabowy smażone na oleju rzepakowym 246Bardzo lubię boczniaczki więc znowu zagościły na moim talerzu. Przyrządziłam je w prostej formie jak zwykłego schabowego z dodatkiem świeżych warzyw. składniki: 300 g boczniaków sól z pieprzem Kamis 1-2 jajka bułka tarta do panierowania olej rzepakowy 2 spore garście szpinaku 10 pomidorków cherry 5 rzodzkiewek Boczniaki umyć i osączyć, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Jajka roztrzepać widelcem. Rozgrzać
Monia miesza i gotuje
Grillowany pstrąg 229moje pierwsze podejście do tak przyrządzonej rybki i bardzo udane. Pstrąg jest smaczny i soczysty a ości ładnie odchodzą. Rybkę podałam z grillowanym chlebkiem oraz sałatką z grillowanych warzyw przepis dostępny tutaj . składniki: 2 pstrągi 1 mała cytryna sól z pieprzem Kamis kilka gałązek natki pietruszki kawałek masła olej do skropienia Pstrągi dokładnie oczyścić. Na zewnątrz
Monia miesza i gotuje
Zupa-krem z brokuła 275kroimy w drobną kostkę i wsypujemy do garnka ( min. 1,5 litrowego) dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek i podsmażamy. Lekko opruszamy solą i pieprzem w celu ładnego zrumienienia warzyw. Po delikatnym zbrązowieniu cebuli zalewamy całość letnią wodą (700-1000ml), doprowadzamy do wrzenia i dodajemy kostki rosołowe. Dokładnie mieszamy całość i dodajemy ugotowane na parze brokuły. Zmniejszamy ogięń
Pudełko rozmaitości
Sos beszamelowy 214Sprawdza się jako dodatek do warzyw np. kalafiora, brokuła itp. ale także do past i cannelloni. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta ale może być też mielona) W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło na małym ogniu i dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy aby nie powstały grudki. Pozostawiamy
Pudełko rozmaitości
Grillowana pierś kurczaka z kalafiorem pod beszamelem 345parze do miękkości. Mięso przyprawiamy i nacieramy z obu stron. Następnie smażymy na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu elektrycznym z obu stron do zarumienienia. Na talerz wykładamy warzywa polewamy je sosem, nakładamy usmażone mięso. Dekorujemy ulubioną zieleniną natką pietruszki lub koperkiem. Bon Appetit
Pudełko rozmaitości
Marchewka z patelni 481kilkumilimetrowe talarki i smażymy na oleju, aż troszkę zmięknie, około 10 minut. Posypujemy przyprawą do ziemniaków. Czosnek kroimy w kosteczkę i dodajemy do marchewki i tak smażymy aż warzywa się ładnie zarumienią. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka
Niskokaloryczna sałatka ;) 51364jedzenia ;) Ponadto seler naciowy ma dużo korzystnych właściwości, oprócz tego, że ma mało kalorii ;) Według tego co wyczytałam, wspomaga trawienie i pobudza przemianę materii, a sok z tego warzywa ma działanie oczyszczające ;) Zawiera duże dawki witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Także nic tylko zajadać!:) Sos do sałatki wykonany jest na bazie jogurtu, ale jeśli ktoś uważa
Czerwona Porzeczka
Zupa fasolowa 256się zagotuje dodać fasolę, boczek, cebulę i przyprawy (ze solą uważać bo boczek jest słonawy). Wszystko gotować aż groch bedzie prawie miękki wtedy dodać ziemniaki i marchewkę. Gotować aż warzywa będą miękkie
Monia miesza i gotuje
Ryba po japońsku 238Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ryba po japońsku to danie, które przygotowuję nie tylko na święta, ale również na wiele innych rodzinnych
Marta Gotuje
Ryż basmati z wołowiną, cukinią i orzechami nerkowca 413Ryż basmati jest to rodzaj ryżu długoziarnistego, używanego głównie w Indiach i Pakistanie. Ma delikatną strukturę i charakterystyczny smak. Gotuje się go około 10 minut bez
Jaglusia