Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy
Zapowiadany klasyk kuchni apulskiej, uszka z liściastą rzepą(dlatego też odnosząc się niej będę używała rodzaju żeńskiego). O cime di rapa pisałam już tutaj. To zielsko trochę przypomina brokuł, ale smak ma bardziej gorzkawo-orzechowy. Jest uprawiana na południu Włoch, w Apulii, Lacjum i Kampanii. W Polsce pewnie trudno ją dostać. Jak będziecie w Italii to koniecznie spróbujcie, bo warto.
Cime di rapa jest spożywana po krótkim zblanszowaniu i dodawana np. do makaronu (Włosi makaron zjedzą ze wszyst... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Mia Cucina Sofieta
Autor
sofieta
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
makarony, makaron, boczek, tarta, czosnek, brokuły, cytryna, warzywa, ziemniak, łatwe , duszone, włoska, sos do makaronu, sosy, warzywa na patelnie, brokuł, ziemniaki, przepisy z ziemniakami, dania z makaronem, szybka tarta, makaron z patelni, makaron smażony, jak zrobić wodę z cytryna, boczek w sosie
Inne przepisy z Mia Cucina Sofieta