grzaneczki (u mnie niestety gotowe) *jeżeli ktoś nie boi się glutaminianu sodu i innych E-składników, może dodać zamiast ziół i soli, gotowy proszek sosu sałatkowego z saszetki. Warzywa umyłam. Ogórka pokroiłam w półplasterki, jak i rzodkiewki. Sałatę porwałam na małe kawałki, włożyłam do miski. Wędlinę i ser pokroiłam w cieniutkie paseczki, szczypiorek posiekać, pomidory pokroić w ósemki, dodać
W kuchni Karmel-itkiKOTANYI. mała główka sałaty (u mnie rzymska) pomidory ogórek zielony kostka sera feta sos do sałatki greckiej KOTANYI olej, ocet lub jogurt naturalny ( u mnie - jogurt ) ewentualnie oliwki (pominęłam) Warzywa myję, osuszam. Sałatę porywam na małe kawałki, ogórka kroje w cienkie plasterki, pomidora w ósemki. Wszystko mieszam, razem z pokruszoną fetą. Sos do sałatki greckiej KOTANYI przyrządzam według wskazówek
W kuchni Karmel-itkiniedługo będą się mienić złotem, rudym, brązem czy też czerwienią. Deszcze, słoty. Chmury i chandra. Przetrwamy! Ale jesień to kolejny sezon wspaniały dla kuchni. Dynie, jabłka, jesienne warzywa i owoc, co dają niesamowite możliwości! Ach, ta jesień... DYNIOWA KONFITURA Z LAWENDĄ. /autorski;/ 1 kg obranej dyni 3/4 kg cukru szczypta lawendy suszonej Obraną dynię, pokrojoną
W kuchni Karmel-itkiukwaszonej) gałka muszkatołowa, lubczyk, pieprz makaron (najlepiej jakiś drobny) Ugotowałam paczkę drobnego makaronu (u mnie małe kolanka). Cebulę posiekałam, czosnek zmiażdżyłam i podsmażyłam wszystko na maśle. Kiedy już warzywa się zeszkliły, wrzuciłam dynię, wlałam bulion i gotowałam do miękkości. Dodałam też lubczyk. Następnie całość zmiksowałam dokładnie, dodałam śmietankę, zagotowałam i doprawiłam. Podałam z ugotowanym makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam
W kuchni Karmel-itkibulionem i jarzynami. Całość gotuję, aż kalafior zmięknie. Następnie dokładnie miksuję. Dolewam śmietankę, mleko, mieszam. Przyprawiam. Następnie całość zagotowuję. Podaję, ozdabiając szczypiorkiem. * jeżeli mamy bulion z kostki, dodajemy surowe warzywa i kalafior. Efekt będzie ten sam. Smacznego! Pozdrawiam ciepło i słonecznie, pomimo mgły! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiodrobinie tłuszczu, aż się zeszklą. Dodajemy dynię, paprykę. Kiedy zmiękną odrobinę, dorzucamy mięso. Po chwili dodajemy sporą ilość majeranku, powidła. Doprawiamy i dusimy pod przykryciem aż do miękkości warzyw. Forma podania dowolna. SMACZNEGO! Pozdrawiam. Trzymajcie za mnie kciuki! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizostał do zupy. MAKARON Z ATRAMENTEM KAŁAMARNICY (stąd jego czarny kolor) Z PASTĄ Z WŁOSZCZYZNY marchew, seler i pietruszka gotowana (z rosołu), jarzynka, czosnek, ugotowany makaron Warzywa miksujemy z czosnkiem i jarzynką przy pomocy blendera. Doprawiamy według uznania. Następnie podgrzewamy i podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem. A na deser... KISIEL Z TAPIOKI O SMAKU CZARNEGO
W kuchni Karmel-itkipozbawiam pestek i drobno siekam. Czosnek przeciskam przez praskę. Czosnek, por szklę na tej samej patelni, na której smażyłam krewetki. Następnie dodaję paprykę, chili. Smażę ok. 10 minut, aż warzywa lekko zmiękną. Dodaję krewetki,po czym podlewam łyżką oleju sezamowego. Do tego wrzucam odcedzony makaron, smażę razem kilka minut, dodaję sezam, szczypiorek. Podsmażam. Całość zalewam sosem, duszę chwilę razem
W kuchni Karmel-itkipozyskuję. Dla bardzo zabieganych - można skorzystać z zakwasu z butelki, do kupienia w wielu sklepach. ŻUR WIELKANOCNY. (przepis od mamy;) na ok. 8 porcji 1,5 l wywaru z warzyw 1/2 l zakwasu na żurek 1/2 kg pokrojonej w plasterki białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2 łyżki majeranku 5 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego
W kuchni Karmel-itkiselera, 3 pietruszki, por 1,5 l wody opakowanie żelatyny sól, pieprz Gotuję kurczaka do miękkości wraz z włoszczyzną. Mówiąc po krótce: przyrządzam rosół. Następnie wyjmuję mięso wraz z warzywami, a rosół przecedzam przez sito, by pozbyć się zanieczyszczeń. Znowu podgrzewam bulion, a w gorącym płynie rozpuszczam żelatynę (najlepiej całe opakowanie). Zdejmuję z ognia i studzę, aż będzie całkowicie zimna
W kuchni Karmel-itkiroku już nie zdążyłam zrobić. Składniki wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml. Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet (pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy
W kuchni Karmel-itkimnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem". Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy spożywcze. Co oznacza mnóstwo więdnących warzyw, przejrzałych owoców... W tym właśnie zastraszającą ilość, w skali roku, bananów. Już wspominałam o cyklu przepisów bananowych. Jak zauważyć można, cykl nie powstał, ale kłopot z bananami nadal jest
W kuchni Karmel-itkidaje. Skręcam na śródmiejski bazar, wpadając tym samym w wirujący tłum kupujących. Sprzedawcy przekrzykują się wzajemnie, próbując złapać klienta. Później i tak, pakując puste skrzynki po warzywach czy owocach, śmiać się będą wspólnie i plotkować, nie pamiętając o niczym. Docieram, z wielkim trudem, przedzierając się w gwarze i skwarze, do mojej ulubionej pani Jadzi, która ma niewielkie stoisko-warzywniak. Wspaniałe
W kuchni Karmel-itkiprzyniosło co nieco i poznało się ze sobą. Przyniosłam swoją sałatkę. Było ciasto, a nawet i kilka rodzajów. Wędliny, sery, konfitury, masło. Domowy chleb, rogaliki czosnkowe, ciasteczka francuskie, twarożki, warzywa. Śniadanie z prawdziwego zdarzenia. Ale przede wszystkim wspaniała atmosfera, rewelacyjni ludzie (z przewagą kobiet - był z nami jeden rodzynek) w poranek niedzielny to prawdziwy relaks po ciężkim, męczącym tygodniu. Więcej
W kuchni Karmel-itki