się brązowy, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Następnie przekładamy do garnka, dolewamy bulion warzywny (może być z kostki) i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekany szczypior, doprawiamy gałką muszkatałową, pieprzem i solą (vegetą
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałacurry Porcję rosołową wraz z włoszczyzną zalewamy zimną wodą, gotujemy tworząc bazę do zupy. Miękka marchewka oznacza gotowy wywar, który przecedzamy, odkładając marchewkę do dalszego wykorzystania. Przygotowujemy warzywa: brukselkę, fasolę szparagową (np.żółtą)bez końcówek, podzielony na różyczki brokuł i pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę. Kroimy w kostkę paprykę (np. dwie połówki w różnych kolorach
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasolą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek i kukurydzę. Możemy podlać delikatnie wodą i jeszcze kilka minut razem podduścić. Całość mieszamy z ugotowanym pene i posiekanym tymiankiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapanierce na patelni. W tym celu należy: Filety doprawić solą, pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na rozgrzanej oliwie, w panierce z jajka i bułki tartej, odłożyć. Przygotować warzywa na sos: p okrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paski paprykę i brzoskiwnię. Na patelni zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w paski paprykę, dusić na wolnym ogniu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałałyżki przecieru pomidorowego 1,5 szklanki bulionu oliwa z oliwek 1 łyżka masła 400 g makaronu spaghetti Włoszczyznę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pieczarki pokroić w plastry. Warzywa poddusić na patelni na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy z oliwek z dodatkiem łyżki masła, przełożyć do rondla, podlać bulionem, gotować do miękkości, dodając przecier pomidorowy, doprawiając pieprzem i curry. Mięso
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami i sosem. Udekorować plasterkami cytryny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałabarwiącą na żółto kurkumą), podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. W zależności od odmiany, paella może ponadto zawierać kawałki np. owoców morza , mięsa królika, drobiu i różnych warzyw. Podawana jest jako danie główne lub jako pierwsze danie. Zazwyczaj jada się ją na obiad – uznawana jest za danie zbyt ciężkostrawne na wieczorny posiłek. Paella powinna być spożywana bezpośrednio
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamaja celebrowaliśmy Ogólnopolski Dzień Grilla, ot, taka nowa świecka tradycja;)) Macie sprawdzone propozycje na grillowane potrawy, ciekawe marynaty do mięs czy grillowanych warzyw? Urządźmy sobie mały kiermasz pomysłów, bo przecież jakby nie było ciągle jesteśmy na początku tego sezonowego, grillowego szaleństwa! To ja zaczynam;) Grillowana karkówka w marynacie z ketchapu i ryżowego octu Składniki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasił witalnych i poprawę libido, gdyż stanowi swoisty afrodyzjak:) Dodam również, że papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaliść laurowy Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ogórki (mogą być ze skórką) pokroić w plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na min. 2 godziny, po tym czasie przełożyć do słoików, zalać zagotowaną, gorącą zalewą, pasteryzować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaposiekanym drobno czosnkiem na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w kostkę grillowaną kiełbasę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami (np.suszona bazylia, oregano). Gotowe wymieszać z ugotowanym al dente pene
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaCukinię umyć (młodej nie obieram ze skórki) i pokroić w połówki cienkich plastrów (czyli plaster i na pół;), c ebulę w piórka. Zagotować zalewę, dodać warzywa i gotować razem około 15 minut (od momentu zagotowania). Po tym czasie przekładać do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut. Z podanej porcji wychodzi 5 litrowych słoików (10 - półlitrowych
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś lekka i zdrowa propozycja obiadowa:) Jeśli lubicie fasolkę szparagową to mam dla Was garść cennych informacji: należy ona do najbardziej wartościowych warzyw - zawiera duże ilości cennych minerałów i witamin oraz dużo błonnika ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii - co jest istotne dla odchudzających się i dbających o linię:) działa korzystnie na układ krwionośny, co przekłada się również
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagodzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć. Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut. Gorącą sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać. Pasteryzować 10 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała