warzywa - 14856 przepisów (strona:705/991)

Sałatka z zupek chińskich 1740

mięso usmażyć na odrobinie oleju. Paprykę i korniszony pokroić w kostkę, kapustę poszatkować, pora pokroić w paski i sparzyć gorącą wodą na sitku. Do dużej salaterki dodać pokrojone wyżej warzywa, mięso i odcedzoną kukurydzę. Makaron pokruszyć, zalać wodą, trzymać pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić. Dodać do reszty składników. Przygotować sos: majonez, curry, ostra papryka, sól, pieprz

Fabryka pomysłów
Zupka chińska z kurczakiem 364

proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka i warzyw, a wychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych, którym się znudziły się już te tradycyjne. Swoje dodatki do niej możecie dobrać wg własnego gustu, a poniżej przedstawiam Wam swoją wersję

Fabryka pomysłów
Schabowe roladki ze szpinakiem duszone w sosie śmietanowym 228

Dzisiaj przedstawiam Wam proste danie, które zadowoli tych, którzy mają dość nudnego obiadu. Nadchodzi   także sezon wiosennych owoców i warzyw, dlatego warto go wykorzystać i włączyć te specjały do naszego codziennego menu.   Stragany będą nas teraz kusić m.in.: młodą kapustą, szczawiem czy szpinakiem, dlatego to ostatnie jest królem naszej dzisiejszej potrawy. Wykorzystałam go jako farsz do mięsa

Fabryka pomysłów
Kurczak w porach z suszonymi pomidorami wg Pascala 298

półplasterki. Podduszamy około 2 minuty od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy solą. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w kostkę. Doprawiamy bazylią, ostrą papryką w proszku oraz cayenne. Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, na to układamy kurczaka i wlewamy bulion. Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 45-60 minuty. 15 minut przed końcem odkrywamy, aby skórka była chrupiąca. Podajemy

Fabryka pomysłów
Lekka tortilla z meksykańskim kurczakiem 253

Upały doskwierają, więc wśród moich obiadów królują przeważnie te lekkie z dużą ilością warzyw. Najlepiej, gdyby dało się je jeść zimne. Takim przykładem będzie tortilla złożona z sałatki, z dodatkiem mięsa usmażonego w ostrej przyprawie i delikatnym schłodzonym sosem. Tak powstał obiad idealny! Ps. od wtorku powracam już do rzeczywistości spośród tych wszystkich ustaw i innych prawniczych cudów

Fabryka pomysłów
Jogurtowiec z malinami 697

się coraz chłodniej, w związku z tym coraz częściej sięgamy po rozgrzewające dania i jesienne smaki. Jednak warto też jeszcze skorzystać z ostatniego momentu, kiedy można kupić owoce i warzywa lata. Dlatego na początek jesieni przygotowałam ciasto na zimno z malinami. Trzeba korzystać z nich póki są, bo niedługo zostaną nam one tylko w wersji z zamrażalki, a zamiast ciast

Fabryka pomysłów
Bułki z leczo 149

kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skorki, pozbyć się nasienia. Drobno pokroić. Czosnek posiekać. Pieczarki pokroić w półtalarki. Posolić i popieprzyć do smaku. Smażyć na odrobinie oleju do miękkości warzyw. Doprawić słodką i ostrą papryką oraz koncentrat. Ostudzić. Urwać kawałek ciasta. Rozciągnąć na dłoni. Na środek ciasta nałożyć farsz. Skleić i formować okrągłe bułeczki. Piec w 180 stopniach

Fabryka pomysłów
Fasolka po bretońsku 137

rzadko ją przygotowuję, a gdy już to robię to jest oprawiona całym ceremoniałem wyczekiwania. Gości przeważnie u mnie w okresie zimowym, gdyż wtedy mamy najmniej świeżych owoców i warzywa. Ponadto, moja fasolka zawsze występuje w akompaniamencie kiełbasy, pomidorów i sporej ilości majeranku.  Chyba nie muszę Wam tego dania zachwalać, albo ktoś je lubi albo nie. Wskazówka: w celu skrócenia

Fabryka pomysłów
Kuskus- szybki obiad ;) 400

czasie kroimy paprykę w paseczki, ogórka w większą kostkę i dorzucamy do cebuli. Dodajemy też kukurydzę, dusimy wszystko razem. Następnie dodajemy ketchup, doprawiamy pieprzem i solą. Do warzyw dorzucamy usmażonego wcześniej kurczaka. Na koniec mieszamy wszystko z kaszą kuskus i chwilę smażymy. Doprawiamy sosem sojowym, curry, oregano i bazylią. Podajemy na ciepło. Zainspirowana przepisem z bloga --> Roślinożerka

Czerwona Porzeczka
Tarta z kurczakiem 188

przyprawie do kurczaka. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dusimy, aż do wyparowania wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem. Sos: Śmietanę, jajko i koncentrat miksujemy razem, dodajemy oregano i tymianek. Na upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos.  Tartę

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z mięsnym farszem 193

niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :)  Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli

Czerwona Porzeczka
Wrapy z kurczakiem 175

kroimy na ćwiartki. Sałatę rwiemy na mniejsze cząstki. Placki układamy na kawałku foli spożywczej smarujemy go łyżką lub dwoma sosu do nachosów. Układamy na nim paski fileta oraz część warzyw. Całość zawijamy

cookpl
Gehakt brood 128

Dziś naszła mnie ochota na mięsny obiad. Tak więc  przygotowałem pieczeń z warzywami do tego również ziemniaki po szwedzku na które przepis już jutro . Składniki 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, Sól pieprz, Olej z oliwek, Cukinia, Oregano Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju obsmażamy pokrojoną w kostkę cukinie .  Cebule i czosnek drobno kroimy

cookpl

Proponowane wyszukiwania