warzywa - 14856 przepisów (strona:703/991)

C - Moje i Wasze propozycje grillowe - część I 134

maja celebrowaliśmy Ogólnopolski Dzień Grilla, ot, taka nowa świecka tradycja;)) Macie sprawdzone propozycje na grillowane potrawy, ciekawe marynaty do mięs czy grillowanych warzyw? Urządźmy sobie mały kiermasz pomysłów, bo przecież jakby nie było ciągle jesteśmy na początku tego sezonowego, grillowego szaleństwa! To ja zaczynam;) Grillowana karkówka w marynacie z ketchapu i ryżowego octu     Składniki

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Marynowana papryka czyli afrodyzjak ze słoika 190

sił witalnych i poprawę libido, gdyż stanowi swoisty afrodyzjak:) Dodam również, że papryka jest nieocenionym źródłem witaminy C. Zawiera jej cztero-pięciokrotnie więcej niż cytryny. Witamina ta w innych warzywach i owocach ulega zniszczeniu pod wpływem procesow kulinarnych a w papryce nie! Cenne są zarówno świeże strąki spożywane w sałatkach jak i różne przyrzadzane z nich potrawy i przetwory

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Sałatka Szlachecka 176

liść laurowy Kapustę  poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, ogórki (mogą być ze skórką) pokroić w plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka.  Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na min. 2 godziny, po tym czasie przełożyć do słoików, zalać zagotowaną, gorącą zalewą, pasteryzować

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Cukinia z pene czyli drugie życie grillowanej kiełbasy;) 137

posiekanym drobno czosnkiem na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać sparzone wcześniej i obrane ze skórki pomidory pokrojone w kostkę, oraz pokrojoną w kostkę grillowaną kiełbasę. Dusić do miękkości warzyw, doprawić solą, pieprzem i ziołami (np.suszona bazylia, oregano). Gotowe wymieszać z ugotowanym al dente pene

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Sałatka z papryki i cukinii do zimowych słoików 186

Cukinię umyć (młodej nie obieram ze skórki) i pokroić w połówki cienkich plastrów (czyli plaster i na pół;), c ebulę  w piórka.     Zagotować zalewę, dodać warzywa i gotować razem około 15 minut (od momentu zagotowania). Po tym czasie przekładać do czystych , wyparzonych słoików. Pasteryzować 10 minut. Z podanej porcji wychodzi 5 litrowych słoików (10 - półlitrowych

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - DIETETYCZNIE czyli fasolka szparagowa z drobiowymi pulpecikami 137

Dziś lekka i zdrowa propozycja obiadowa:) Jeśli lubicie fasolkę szparagową to mam dla Was garść cennych informacji: należy ona do najbardziej wartościowych warzyw - zawiera duże ilości cennych minerałów i witamin oraz dużo błonnika ma niski indeks glikemiczny i mało kalorii  - co jest istotne dla odchudzających się i dbających o linię:) działa korzystnie na układ krwionośny, co przekłada się również

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i papryczką chili 180

godzin. Po tym czasie dokładnie odcisnąć. Wodę, ocet, ziele angielskie, liście laurowe, goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut.  Gorącą sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać. Pasteryzować 10 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Zupa z charakterem czyli rybna z chili 150

pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru. W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić w juliennę (tj. w długie, cienkie i równe słupki o długości ok. 5 cm i średnicy ok. 2 mm:), pora w krążki (ciągle kusi mnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chipsy z dyni 128

dyni Składniki: dynia sól morska oliwa z oliwek zioła prowansalskie papryka mielona ostra Dynię umyć, przekroić na połowę, a następnie na ćwiartki, obrać ze skóry. Przy pomocy obieraczki do warzyw pociąć dynię na plasterki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim ciasno dyniowe chipsy, skropić je oliwą,  posypać solą. Połowę porcji możemy posypać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY: Buraczki marynowane w zalewie z octu winnego 150

Sądzę, że buraki są trochę niedocenianym warzywem, a przecież stanowią całkiem pokaźną  skarbnicę potrzebnych witamin i minerałów. Dzięki zawartym w burakach substancjom odżywczym jedzenie ich pozytywnie wpływa niemal na wszystko, od układu krwionośnego, przez nerwowy, pokarmowy, odpornościowy, limfatyczny aż po hormonalny. Jedząc buraki, leczymy oczy, włosy, skórę, krew, wzmacniamy odporność na choroby i stres. Buraki zawierają kwas foliowy

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z cukinią i serem feta 710

ogórki umyć, osuszyć, pokroić w kostkę (ogórki obieram wcześniej ze skórki, pomidory nie, ale to też kwestia indywidualnych preferencji:). Cebulę pokroić w drobną kostkę. W przezroczystą salaterkę układać warzywa warstwami  kończąc pokrojoną w kostkę fetą i czerwoną cebulą oraz świeżo zmielonym pieprzem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jajko galaretka czyli niespodzianka w skorupce / Egg jelly or surprise in the shell 274

następnie przelewamy delikatnie wrzątkiem i zostawiamy do osuszenia. W kolejnym kroku są już gotowe do wypełnienia przygotowanymi składnikami do galaretki (u mnie w tym rozdaniu ugotowane mięso drobiowe i warzywa: marchewka, brokuł, groszek, pietruszka, zalane drobiowo-warzywnym wywarem z dodatkiem żelatyny). Napełnione skorupki pozostawiamy do zastygnięcia. Przygotowane galaretki obieramy ze skorupek przed podaniem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kolorowe szaszłyczki 183

nadziewać na patyki według własnych upodobań.I grillujemy szaszłyczki ze wszystkich stron aż mięso nabierze złocistego koloru. Zamiast kurczaka można dać  plasterki kiełbasy lub przyrządzić szaszłyczki z samych warzyw

Monia miesza i gotuje
Leczo z kiełbaską 142

pokroić w kostkę, potrzeba 1,3 kg już obranej i pokrojonej cukinii, ja dałam żółtą i zieloną. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić na małe kawałki lub paseczki. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka podlać odrobinką wody. Dodać słodką paprykę oraz sól i pieprz. Wszystko dusić aż cukinia zmięknie. Kiełbasę (ja użyłam cienkiej wiejskiej) pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni

Monia miesza i gotuje
Kolejna paczuszka do testowania 85

dziś produkty są już u mnie. Zgłoszenie wysłałam zanim powstał blog ale chętnie zaprezentuję przepisy z udziałem tych octów. Niektóre produkty Jamar są już mi znane szczególnie marmolady i warzywa konserwowe natomiast octów jeszcze nie miałam okazji używać. Produkty na pewno sie przydadzą do przygotowywania sałatek i przetworów

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania