warzywa - 14856 przepisów (strona:704/991)

Przetwory - buraczki z cebulą i papryką 290

już obranych i startych buraczków. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Olej zagotować z octem, cukrem i solą. Zalewę przestudzić i letnią zalać wymieszane warzywa. Dokładnie wymieszać i odstawić na 1 godzinkę. Potem masę przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość 3/4 słoika i pasteryzować ok 15 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Grochówka na wędzonce 206

wystudzenia. Potem obrać mięsko z kości i dodać do zupy. Do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. Doprawić do smaku solą. Gotować aż warzywa będą miękkie a groch się rozpadnie. Groch można również ugotować osobno i dodać pod koniec gotowania razem z ziemniakami i marchewką

Monia miesza i gotuje
Kremowa zupa z pora 177

mielony do smaku gałka muszkatołowa do smaku 100 g serka topionego 4 łyżki śmietanki 30 % Pory  umyć i pokroić w pasterki. Cebulę obrać i też pokroić w plasterki. Warzywa zeszklić na maśle. Do zeszklonych porów dodać bulion. Doprawić do smaku solą,  pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko gotować ok 20 minut. Potem wszystko zblenderować. Dodać śmietankę i serek topiony

Monia miesza i gotuje
Klopsiki drobiowe z marchewką 270

wymieszać z bułką tartą, doprawić do smaku solą z pieprzem. Uformować małe kulki, ręce zwilżać wodą aby mięso nie kleiło się do rąk. Mięsne kulki dodać do rondelka z warzywami. Przykryć pokrywką i dusić ok 15 minut. Potem dodać koperek, doprawić do smaku solą, dodać śmietankę. Mąkę ryżową ok 1 łyżeczkę wymieszać z odrobiną wody i zagęścić sos. Podawać

Monia miesza i gotuje
Rozgrzewający gulasz 173

smażenia Do garnka wlać wodę i zagotować. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, wrzucić do garnka. Pieczarki i cebulę pokroić w plastry, papryke w kostkę. Pokrojone warzywa wrzucić do garnka. Dodać również wszystkie przyprawy, przykryć i dusić na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku jeśli potrzeba

Monia miesza i gotuje
Proste śniadanko z twarożkiem Wieluń 162

właśnie taki serek naturalny, bez żadnych dodatków smakowych, który różnie doprawiam, w zależności co mam pod ręką lub na co mam ochotę. Często dodaję posiekane zioła czy drobno pokrojone warzywa, doprawiam solą ziołowa lub czosnkową. Twarożek Wieluń na dzisiejsze śniadanko doprawiłam do smaku odrobiną soli ziołowej i posypałam szczypiorkiem oraz przyprawą - suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Twarożek Wieluń bardzo

Monia miesza i gotuje
Łosoś pieczony z nutą pomarańczy 211

Awokado obrać i usunąć pestkę, pokroić na drobne kawałki. Pomidorki pokroić na połówki lub ćwiartki. Na talerzu ułożyć rukolę oraz pokrojone awokado i pomidorki, oprószyć delikatnie solą ziołową. Obok warzyw ułożyć pieczonego łososia razem z folią i jogurtowy sos w pojemniczku

Monia miesza i gotuje
Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami 341

urosła można ją obciążyć specjalnymi kulkami, grochem bądź ryżem. Ja swojej nie obciążałam, bo nic nie miałam, ale na szczęście nie urosła. Następnie wykładamy na spód usmażone mięso z warzywami, rozprowadzić go po formie. Teraz należy przygotować sos – do miski dodajemy śmietanę, wbijamy 3 jajka, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Do sosu można ewentualnie

Fabryka pomysłów
Risotto pomidorowe 206

kuchni to na razie dominuję ja, ale On dzielnie się uczy i robi postępy. Jako mój kuchcik pogodził się, że dostaję tzw. brudną robotę. Wczoraj pomógł mi kroić warzywa, mięso itp. A Wy Kochani lubicie gotować z kimś? Wczoraj, za sprawą wspólnego gotowania, dostałam także małego olśnienia. Mój A., podobnie jak ja, uwielbia pikantną kuchnię, więc zapytał się

Fabryka pomysłów
Jesienny kociołek, czyli leczo 152

Jest to pyszne, szybkie i rozgrzewające danie w sam raz na jesienne chłody. Kojarzy mi się z tą porą roku ze względu na kolory warzyw.   Sposobów na leczo jest mnóstwo, jedni dodają cukinię, inni wolą wersję na ostro.   W moim natomiast nigdy nie może zabraknąć właśnie cukinii i dużej ilości papryki. Idealnie pasuje do makaronu, ziemniaków czy chleba

Fabryka pomysłów
Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z tuńczykiem 364

wykorzystać praktycznie każdy rodzaj makaronu, u mnie na początku miało być tagliatelle. W końcu były kokardki. Natomiast   jeżeli nie lubicie ryb, możecie je zastąpić kurczakiem. Dodatkowo można dorzucić warzywa, wtedy zapiekanka będzie bogatsza. Ja jednak tym razem postawiłam na minimalizm. Składniki na 4-5 porcji: 350-400g makaronu kokardki 350g tomatery lub 1 pomidory w puszce

Fabryka pomysłów
Makaron z kurczakiem na włoską nutę 365

Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Pieczarki pokroić w półtalarki, natomiast cebulę, pierś z kurczaka, marchewkę i cukinię w kostkę, a czosnek posiekać. Warzywa i mięso podsmażyć na odrobinie oleju. Posolić i popieprzyć. Gdy będą już miękkie dodać pomidory z puszce. Dusić do rozpadnięcia. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, kostkę rosołową oraz doprawić przyprawą włoską

Fabryka pomysłów
Schabowe sakiewki z pieczarkami 153

wspaniała dla niego alternatywa i w dodatku bogato nadziana grzybami. Oczywiście farsz możecie dowolnie zmienić pod własne kubki smakowe. Świetnie sprawdzą się w tej roli wszelkie sery i warzywa. A może zrobicie go na słodko? Zaszalejcie z własną wyobraźnią. Według mnie już sam wygląd przemawia za ich przygotowaniem, gdyż prezentują się o wiele lepiej niż zwyczajny kotlet. Poza

Fabryka pomysłów
Pierś z kurczaka po francusku 367

mące. Usmażyć na oleju. Przełożyć do rondla Cebulę pokroić w piórka. Podsmażyć, dodać do mięsa. Pieczarki pokroić na półtalarki, podsmażyć z odrobiną soli. Dodać do rondla. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać pokrojoną w paseczki papryczkę chili (ja dałam wraz z pestkami, jeżeli chcecie by było mniej ostre, to je wyskrobcie). Doprawić ulubionymi przyprawami do smaku i przecierem. Dusić około

Fabryka pomysłów

Proponowane wyszukiwania