kilka dni temu wypatrzylam na straganie polskie ogorki i pomidory. Nie szkodzi, ze ze szklarni, liczy sie fakt, ze rodzimej produkcji. A wczoraj wlasnie to szacowne grono polskich warzyw powiekszylo sie o cudne rzodkiewki. Nie moglam sie im oprzec i kupilam zaraz dwa peczki. Zaraz po przyjsciu do domu dorwalysmy sie do jednego z nich razem z Viki. Drugi powedrowal
Przysmaki Karolkipotrzebne. Nastepnie siekamy na talarki i podsmazamy przez chwile na 20g stopiogo masla. Dokladamy ziemniaki i dusimy przez 5 minut. Calosc zalewamy bulionem i gotujemy przez 30 minut. Miekkie warzywa miksujemy niezbyt dokladnie, w zupie moga pozostac grudki. Dodajemy pozostale maslo, smietane oraz sol i pieprz i posiekana natke selera. Przed podaniem talerz mozemy udekorowac posiekanym szczypiorem. Zupa najlepsza jest
Przysmaki Karolkiprawde cudowny miesiac. Uwielbiam go za ten urodzaj wszelkich owocow i warzyw, do ktorych zatesknilam po ponurej zimie. Ciesze sie tez z tego, ze niektore z nich moge miec z wlasnego ogrodu lub z ogrodkow znajomych. Z wielka przyjemnoscia przygotowuje wtedy ulubione dania. Tym razem przygotowalam pyszne ciasto z rabarbarem. Lubie je poniewaz jest wilgotne, slodkawe i kwaskowate zarazem. Doskonale
Przysmaki Karolkioliwy wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę kroimy na kawałki i tez gotujemy w osolonej wodzie pamiętając o tym by pozostała jędrna. Warzywa po ugotowaniu odsączamy. Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone
Przysmaki Karolkiziemniaki 1 łyżka masła po 2 łyżki kaszy kuskus na talerz sól, pieprz wykonanie: W garnku w malej ilości wody gotujemy pokrojone ziemniaki i gałązki brokuła oraz masło.Gdy warzywa będą już miękkie miksujemy je blenderem. W drugim garnku gotujemy różyczki brokuła i jarzynkę pokrojoną w paski. Dolewamy do tego garnka zmiksowany brokuł. Doprawiamy zupę solą i pieprzem, doprowadzamy
Przysmaki KarolkiSezon na cukinie oficjalnie rozpoczęty . Cieszę się przeogromnie, bo wręcz uwielbiam to warzywo. Niebawem zamieszczę nowy wpis cukiniowy. Już teraz zapraszam. Mileno popołudnia Wam życzę
Przysmaki Karolkilobią makarony na zimno. Idealne rozwiązanie na lato, ale myślę, że i jesienią będzie smakować. Gdy tylko skończy się sezon pomidorowy ja porzucę przygotowywanie tej sałatki, gdyż nie uznaje warzyw sprowadzanych z zagranicy, o czym już nie raz wspominałam. Moja kuchnia jest bardziej sezonowa i lokalna. A wracając do sałatki. Jej składniki podaje na tak zwane "oko". Sałatka makaronowa
Przysmaki Karolkitaką jesień lubię najbardziej i nawet zimno mi wtedy nie przeszkadza. Lubię tez wędrówki na targ, bo o tej porze roku stragany wręcz uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jak to zwykle ja dosłownie tracę głowę, gdy widzę cudowne pomidory w kilku odmianach, dynie, jabłka, śliwki. Chciałabym móc zabrać to wszystko ze sobą do domu. I zazwyczaj zabieram wszystkiego
Przysmaki Karolkiłyżki serka mascarpone wykonanie: Na maśle podsmażamy pokrojony w plastry por i boczek wędzony pokrojony w kostkę lub paseczki. Do garnka wkładamy groszek, dodajemy podsmażony por z boczkiem. Warzywa zalewamy bulionem do ich wysokości. Gotujemy około 15 minut. Dolewamy do zupy kremówkę i miksujemy. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać odrobinę ostrej papryki Zupę przelewamy do talerzy. Na każdy
Przysmaki Karolkibardzo co ugotować, brak innego mięsa lub za wiele składników albo po prostu pomysłu lub czasu to prosty gulasz jest najlepszym wyjściem z sytuacji. Wystarczy jakiekolwiek warzywo np. ziemniaki, kawałek mięsa i może powstać nam super pyszna, syta zupa. Składniki można do woli zmieniać, dodać np. paprykę świeżą, fasolkę zieloną mrożoną, groszek, puszkę fasoli albo cieciorki, soczewice, kapustę kiszoną
Bernika - moj kulinarny pamietnikJeśli lubicie indyjskie smaki, solidna porcje mięsa z ziemniakami w pysznym, aromatycznym, pomidorowym sosie to to danie jest dla was idealne. Wystarczy trochę przypraw, mięso mielone, warzywa i w godzinę macie danie jak z najlepszej indyjskiej knajpki. Jednogarnkowe, sycące, kolorowe. Curry jak marzenie. A zwykle klopsiki nabiorą nowego, pysznego znaczenia. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgrzechem byłoby nie skorzystać z ich dobrodziejstwa. Do tego udało mi się kupić na targu świeży szpinak i to nie sklepowy tylko wiązkę pięknych liści. Postanowiłam wykorzystać te sezonowe warzywa do zrobienia pysznego dania z makaronem bucatini. Nie dość ze jest to danie pyszne, aromatyczne to jeszcze bardzo proste i tanie. Idealne zarówno na obiad jak i na letnia kolacje
Bernika - moj kulinarny pamietniktakie upały, jakie zaserwował nam tegoroczny czerwiec najlepsza jest jedyna w swoim rodzaju zupa, czyli chłodnik, z mojej ulubionego letniego warzywa czyli botwinki, szczególnie, ż e botwinka niedługo się skończy, wiec trzeba korzystać póki jest. Ten chłodnik jest tak prosty, ze można go robić z zamkniętymi oczami, a proporcje zmieniać wg siebie. Jest delikatniejszy w smaku od poprzedniego chłodnika
Bernika - moj kulinarny pamietnikIdealna letnia zupa, piękny kolor, bajeczny smak cóż chcieć więcej. Ta zupa to połączenie kremu z cukinii i kremu z pomidorów, a wszystko na gęstym wywarze z warzyw, którego podstawowy smak daje zmiksowana włoszczyzna, słodycz z marchewki. Zupa to połączenie słodyczy cukinii, kwaskowatości pomidorów i słonej fety. Po prostu bajka. Zmodyfikowany przeze mnie przepis z książeczki "101 przepisów
Bernika - moj kulinarny pamietniknaleśniki , wiec i ja przyłączając się do tej akcji postanowiłam zrobić naleśniki wytrawne jako dodatek do zupy. Zupa jest kremowa, gęsta i wyjątkowo pyszna. A zmiksowanie w ten sposób warzyw jest świetną bazą do każdej zupy kremu. Naleśniki z kremowym serkiem i koperkiem uzupełniają ja idealnie. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik