Sezon na rabarbar wciąż trwa, warto wiec korzystać z tego pysznego warzywa;)) U nas najbardziej sprawdzają się kruche i ucierane ciasta z dodatkiem rabarbaru. Oto kolejna moja propozycja:) Tym razem jest to ucierane ciasto z dodatkiem oleju i jogurtu, ja dałam jogurt wieloowocowy dlatego ciasto ma nieco ciemniejszy odcień;) Ale nic mu to nie ujmuje w smaku! Składniki
Z miłości do słodkoścismaku. Kurczaka smazymy na oleju, nastepnie na tym samym oleju podsmazamy ugotowany wczesniej ryz. Potrawe podajemy np z kapusta pekinska lub salata. Do kurczaka mozemy dodac tez warzywa, ktore smazymy na oliwie np cebule, papryke, pieczarki. Smacznego
Przysmaki Karolkiwkladamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na okolo jedna godzine. Przed koncem pieczenia mozemy zrobic otwor na gorze rekawa by skorka sie bardziej przypiekla. Kurczaka podajemy z gotowanymi warzywami. Smacznego
Przysmaki Karolkizielonego groszku (moze byc mrozony) sol 2 lyzki masla smietana ewentualnie listki miety wykonanie: Seler, cebule i por kroimy i podsmazamy przez chwile na 1 lyzce masla. Doprawiamy sola. Warzywa przekladamy do rondelka, zalewamy bulionem, dodajemy zielony groszek i gotujemy okolo 20-25 minut. Po tym czasie mozemy odlowic troche groszku by potem pywal sobie w zupie, a reszte miksujemy
Przysmaki Karolkiminutach za pomoca lyzki odwracamy knedliki na druga strone. Po ugotowaniu wyciagamy z garnka, odcedzamy. Nakluwamy widelcem w kilku miejscach i kroimy na plastry. Podejemy ze sosem i warzywami. Smacznego
Przysmaki Karolkiprzez chwile na oleju, podlewamy bulionem i dodajemy musztarde. Gotujemy sos przez okolo 15 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i natka pietruszki. Mozemy zagescic go maka. Podajemy z ryzem i warzywami. Smacznego
Przysmaki KarolkiSmaki i aromaty lata uwodza nas na kazdym niemal kroku. Warzywa sa swieze i chrupiace, owoce takie soczyste i pachnace. Czasami mysle, ze nic wiecej do szczescia mi nie trzeba. Lubie rozkoszowac sie wszystkimi darami lata. I choc przed chwila przez moje miasteczko przeszla potezna ulewa i zrobilo sie chlodniej, to jeszcze niedawno pogoda zachecala do wyjscia z domu. Wlasnie
Przysmaki Karolkikonkursie znajda sie w dwoch ksiazkach "Kuchnia na majowke", ktore ukaza sie jako dodatek do Gazety Wyborczej dzis (28 kwietnia - miesa, przekaski, salatki, sosy) i jutro (29 kwietnia - ryby, warzywa, owoce, zupy, gulasze, desery i napoje) Zapraszam do lektury
Przysmaki Karolkimasa marcepanowa. Biala mase marcepanowa barwimy na zielono i odstawiamy do wysuszenia. Najlepiej zrobic to kilka dni przed upieczeniem tortu. Gdy masa wyschnie scieramy ja na tarce do warzyw na drobnych oczkach. Tort posypujemy startym marcepanem i ozdabiamy jadalnymi kwiatkami. Moga to byc kwiatki z marcepanu. Smacznego
Przysmaki Karolkimaliny. Orzechy siekamy i razem z platkami migdalowymi prazymy przez chwilie na suchej patelni. Po przestygnieciu wykladamy je na serek. Z reszty bialej czekolady za pomoca obieraczki do warzyw robimy wiorki, ktore wykladamy na wierzch deseru. Deser odkladamy do lodowki do schlodzenia. Smacznego! Zrodlo: Maxi cuisine N°59 czerwiec/lipiec 2010 Uwagi: Pierwotny przepis podaje by deser zrobic w wysokich szklankach
Przysmaki KarolkiBardzo lubie gdy moja Mama wybiera sie na dzialke. Za kazdym razem cos mi przywozi. Jesli akurat nie sa to warzywa ani owoce to zawsze ma dla mnie swieze kwiaty. Przywyklam juz do tego, ze zdobia moj salon. Zima bedzie mi tego brakowac. Tym razem oprocz kwiatow dostalam tez sporo jablek. Przyjelam je z wielka radoscia, bo od razu pomyslalam
Przysmaki Karolkiwedlug przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu laczymy ja z twarogiem. Por drobno siekamy i podsmazamy na oliwie z oliwek. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i podsmazamy na masle. Przesmazone warzywa dodajemy do kaszy. Wbijamy jajka oraz natke pietruszki. Dodajemy przyprawy i wszystko dokladnie mieszamy. Formujemy male klopsiki i obtaczamy je w platkach owsianych. Dla ulatwienia mozna zmoczyc dlonie przed kolejnym
Przysmaki Karolki