warzywa - 14856 przepisów (strona:683/991)

Cannelloni z porem i brokułem 327

włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę" . Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem. Ciekawostka cytowana za Wikipedią - główne uprawy brokuła w Europie znajdują się m.in. właśnie w Polsce, poza tym też w Anglii, Francji, Hiszpanii i we Włoszech. Pan Mąż

Grunt to przepis!
Dietetyczny koktajl z pomarańczy i mango 267

składniki. Dietetyczny koktajl składa się z pomarańczy i mango. Koktajlu już nie słodzimy, gdyż wykorzystujemy naturalną słodycz soku i miąższu owoców. Na blogu jest sporo koktajli z owoców lub warzyw, niekiedy do ich przygotowania wykorzystuję dodatkowo kefir, jogurt naturalny lub maślankę: Koktajl warzywny ze szpinakiem Koktajl truskawkowy na kefirze Koktajl warzywny z koperkiem Koktajl truskawkowy na maślance Dietetyczny koktajl bananowy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zielone ravioli z rukoli 170

Ravioli to włoskie danie, a są to okrągłe lub kwadratowe pierożki. Nadziewa się je najczęściej serem ricotta, mięsem lub warzywami (często szpinakiem), ja postanowiłam nadać im oryginalnego charakteru i wykorzystać rukolę zarówno do przygotowania ciasta (aby miały zielony kolor) jak i do farszu. Farsz do ravioli przygotowałam z ricotty , zmiksowanej rukoli i z dodatkiem suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka jarzynowa z awokado 371

świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Awokado przekrawamy na pół. Usuwamy pestkę i wydrążamy ostrożnie miąższ. Skrapiamy miąższ sokiem z cytryny (aby nie ściemniał) i kroimy w kostkę. dodajemy do warzyw wymieszanych z szynką. Dodajemy do mieszanki sos majonezowy, drobno posiekaną szynkę i mieszamy. Sałatkę można schłodzić przed podaniem, wypełniamy sałatką „miseczki” po awokado. Dekorujemy natką pietruszki oraz paseczkami awokado

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka faszerowane nowalijkami 153

twardo, studzimy, obieramy, ścinamy górną część i wydrążamy wyciągając żółtko. Odcięte białka wraz z żółtkami przekładamy do blendera, wraz z ogórkiem i rzodkiewkami, siekamy niezbyt dokładnie, powinno widać strukturę warzyw. Posiekane składniki przekładamy do miseczki, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sos i doprawiamy delikatnie solą i pieprzem. Całość mieszamy za pomocą widelca. Wydrążone połówki jajek napełniamy farszem warzywnym. Jajka na Wielkanoc

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krokiety z kaszy gryczanej 315

wegetariańskiej. Krokiety z kaszy są bardzo sycące. Ugotowana kasza jest bardzo plastyczna, świetnie formuje się z niej krokiety, kotlety, czy też inne podobne produkty jak z ziemniaków, czy innych warzyw. Poniżej znajdziecie moje propozycje na różne krokiety i kotlety: Jak zrobić krokiety z chleba tostowego? Krokiety ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) Krokiety o smaku ruskich pierogów Krokiety z kapustą i grzybami Kotlety

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany schab z pietruszką i miętą 170

smaczne to było. Grillowany schab (marynowany w oliwie (1 łyżeczka), sosie chili (1 łyżeczka), po 1 łyżce siekanej pietruszki i świeżej mięty) + lekka sałatka warzywna z miętą (sałata lodowa, warzywa gotowane, pomidory, ogórki, mięta i sos chrzanowy). Często grilluję plastry schabu, wystarczy schab zamarynować, a potem wrzucić na patelnię grillową lub grill elektryczny. Więcej przepisów na grillowany schab znajdziecie tutaj

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gruzja na talerzu 257

szpinak i przesmażamy z fetą, po czym doprawiamy do smaku. Po usmażeniu możemy przecisnąć przez sito, żeby pozbyć się zbyt dużej ilości wody z farszu. Zabieramy się za sałatkę. Warzywa myjemy. Pomidory i paprykę kroimy w drobną kostkę, papryczkę ostrą w krążki. Ząbek czosnku siekamy. Przyprawiamy, po czym wykładamy na talerz. Najpierw rukola, następnie pomidorki z papryką, a na koniec

Sajkofanka smaku
Boczku 185

wrzucamy boczek, a następnie czosnek. Po pewnym czasie dorzucamy cukinię. Razem chwilę smażymy.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię do boczku i warzyw, zalewamy mleczkiem kokosowym według uznania, po czym doprawiamy solą, pieprzem i płatkami chilli. Dodajemy trochę sosu sojowego. Na koniec posypujemy sezamem.  Gotowe

Sajkofanka smaku
Wołowina na sałacie 169

Zapraszam na moje ulubione połączenie: warzywa + mięso ;) Składniki na dwie porcje: 100g mixa sałaty batawskiej  1 owoc avocado dressing:  połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz  Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek  sól, pieprz

Sajkofanka smaku
Brukselka z jajeczną muffinką :) 199

dał jej opis - z Belgii. Poprzedniczką jej była kapusta wielogłówkowa, ale bez pęku liści na szczycie łodygi. Opisał ją i zilustrował Daléchamp w 1587r. Główki stanowią po ugotowaniu warzywo doskonałe, dużo delikatniejsze niż kapusta głowiasta. Jarzyna sezonu chłodnego.  ( M.Nowiński, Dzieje roślin i upraw ogrodniczych, Warszawa 1977, str.136) W ramach małej lekcji botaniki zamieściłam krótki opis na temat brukselki

Sajkofanka smaku
Gastronomia Sztuka Kulinarna, czyli o tym jak się studiuje i gotuje 152

którym wspólnie gotowaliśmy potrawy oparte na różnych rodzajach mięsa. Ostatnio odwiedził nas również szef Krzysztof Wierzba z Polskiej Grupy Carvingowej, który uczył nas sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach.  Tu moje dzieło (naprawdę ;) - Najdłużej był z nami jednak szef Wojciech Harapkiewicz, gdyż już od ubiegłej zimy przekazywał nam tajniki swojej pracy. Na wiosnę byliśmy w Pałacu nieopodal Gdańska

Sajkofanka smaku
Liebster blog - nominacja :) 139

jesteś mięsożercą to co przygotujesz mając wegan na obiedzie, a jeżeli jesteś wege, to co przygotujesz mając mięsożerców na obiedzie? Jestem mięsożercą - dla wegan przygotowałabym ukochaną jaglankę z kolorowymi warzywami na pikantnie :) 6. Ulubiony owoc - truskawki 7. Twoje życiowe motto to - Jeśli masz coś zrobić jutro, zrób to dziś oraz Nic się nie dzieje bez przyczyny 8. Jakie jest Twoje

Sajkofanka smaku
Wołowina duszona w czerwonym winie 267

robota przeciągnęła się aż do południa. A jak wiadomo po ciężkiej pracy nic tak nie doda energii, jak porządny i zdrowy obiad. Solidna porcja wołowiny duszona w winie z warzywami to najcenniejsze źródło białka. Długo duszona jest delikatna, soczysta, wręcz rozpływa się z każdym kęsem. Zatem nie pozostaje nic innego niż życzyć Wam smacznego! :)    Wołowina duszona w czerwonym

Sajkofanka smaku
Pieczona pierś z kurczaka z puree z buraka, twarożkiem wędzonym i cukinią 250

Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką masła, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Cukinia: Cukinię myjemy, po czym obieraczką do warzyw wycinamy paski (oczywiście najpierw należy je sparzyć delikatnie we wrzątku, po czym szybko zahartować :) , które później zawijamy w ruloniki Twaróg wędzony kruszymy, jogurt naturalny łączymy z miodem.  Układamy klasycznie

Sajkofanka smaku