warzywa - 14856 przepisów (strona:676/991)

Kebabiki z indyka 170

Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką lub plasterkami świeżych warzyw i ulubionymi sosami (np.tzatziki). W lecie kebabiki można przygotować na grillu zamiast w piekarniku

Ze smakiem i z pasją
Żurek 210

laurowe, ziele angielskie   pieprz i sól do smaku  Przygotowanie:   Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę i boczek i gotujemy ok 20 minut. Warzywa obieramy. Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki a ziemniaki w kostkę, razem z kawałkiem selera dodajemy do wywaru. Kiełbasę i boczek wyjmujemy. Kiełbasę kroimy w plasterki a boczek w drobną

Ze smakiem i z pasją
Zakręcona sałatka 194

Prosta, lekka i kolorowa sałatka na przywołanie wiosny :) Czy Wam również coraz bardziej brakuje świeżych, letnich owoców i warzyw? Ja nie mogę się doczekać w szczególności truskawek, jagód i pomidorów! Składniki na jedną porcję: 1 pomidor 1/3 papryki kilka liści sałaty strzępiastej 1-2 plastry sera żółtego garść kiełków rzodkiewki garstka ziaren słonecznika oliwa z oliwek ocet balsamiczny ulubione przyprawy/zio

Ze smakiem i z pasją
Wegetariańskie spaghetti 150

czosnek drobno posiekać i podsmażyć chwilę na oleju. Paprykę i cukinię umyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Po chwili dodać puszkę pomidorów i gotować sos do miękkości warzyw. Można podlać odrobiną wody. Przyprawić pieprzem i solą oraz posiekaną drobno bazylią. Podawać ze świeżo ugotowanym makaronem. Można posypać startym serem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Chipsy błonnikowe Sonko 154

ramach współpracy z firmą Sonko  otrzymałam do wypróbowania między innymi chipsy błonnikowe we wszystkich dostępnych smakach czyli: - włoskie - szpinakowe - o smaku pizzy - serowe - grzybowe - czosnkowe - 7 warzyw Chociaż wszystkie są smaczne, najbardziej zasmakowały mi chipsy serowe i o smaku pizzy i w najbliższym czasie muszę zrobić ich zapas :)  Chrupiące chipsy kukurydziane wyróżniają się wysoką zawartością błonnika

Ze smakiem i z pasją
Koktajl kefirowy z pomarańczą i kiwi 193

Czasami lubię rano zamiast kawy wypić do śniadania jakiś koktajl. Przygotowanie go jest przecież szybkie i proste a dodać można niemal wszystkie owoce czy warzywa, w zależności od tego co ma się akurat pod ręką. Najbardziej lubię koktajle na bazie jogurtu, maślanki lub kefiru i nigdy ich nie dosładzam, bo owoce same w sobie są już dla mnie wystarczająco słodkie

Ze smakiem i z pasją
Domowe burgery 175

indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka lub ogórki konserwowe ketchup 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Warzywa umyć i osuszyć. Ogórka i pomidory pokroić w plasterki. Majonez, jogurt i czosnek zmiksować w blenderze. Kotlety podgrzać w piekarniku (ok 5 minut w 200 stopniach z termoobiegiem). Po tym czasie

Ze smakiem i z pasją
Serniczki Herbaciane z Truskawkowo - Czekoladową Niespodzianką 170

Taka forma serniczków siedziała w mojej głowie już od dawna. Potrzebne do ich wykonania były obręcze do potraw , o których już pisałam przy Kuskusie Pełnoziarnistym z Chińską Mieszaną Warzyw . Jeśli chodzi o herbatę matcha w planach miałam duży sernik na zimno, zabierając się za mini serniczki pomyślałam sobie, czemu nie z matcha? Potem to już poszło z górki. Skąd przepis

Blondynka Gotuje
KIMCHI JIGAE 김치찌개 KOREAŃSKA ZUPA 174

ulubionych zup. Przepis dostałam od mojej korespondencyjnej koleżanki - Hui-Jung. Głównym składnikiem tej zupy jest kimchi, czyli sfermentowana kapusta i papryczki chili. Czasami kimchi produkowane jest z innych sfermentowanych warzyw. Pozostałe składniki są już dowolne. Kimchi podaje się z ryżem, ale Hui-Jung napisała mi, że ona lubi z makaronem (noodles). Kimchi Jigae jest bardzo ostra. Mniam! CZYTAJ WIĘCEJ

Przepisy Aleksandry
TORTILLA 132

Tortilla, na którą zaprezentuje poniżej przepis, pochodzi z kuchni meksykańskiej. Jest to płaski placek, w który możemy zawinąć dowolne nadzienie, jak choćby mieszankę kurczaka, warzyw i dowolnego sosu. W innym poście przedstawiam przepis na " Fajitas ", które przygotowuje się z tortillą. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TAGINE Z INDYKIEM I PIECZARKAMI + SZPARAGI I KUSKUS 188

Bardzo często goszczą w moim domu potrawy przygotowane w tagine. Bardzo wygodne przygotowanie obiadu, bo potrzebujemy tylko jeden garnek. Lubię kuchnię marokańską za masę przypraw, warzywa i kuskus :). Tureckie oko, które widać na zdjęciach dostałam 4 lata temu od znajomej pochodzącej z Maroka. Skojarzyło mi się z nią :). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
SPAGHETTI CON FUNGHI E PISELLI, 152

domu jest najsmaczniejsze :). Przez następnych parę postów przedstawię przepisy na, głównie wegetariańskie, dania włoskie. Nie jestem wegetarianką, ale nie przepadam za mięsem. Kuchnia włoska obfituje w pyszne potrawy, pełne warzyw i witamin. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TOSTY Z PIECZARKAMI 419

Nawet choroba nie jest w stanie wygnać mnie z kuchni :D. Na pocieszenie zrobiłam sobie ciepłe kanapki z pieczarkami. Proste jedzenie i jedno z moich ulubionych. Do tego świeże warzywa z winegretem i ziołami. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
TRADYCYJNY BARSZCZ UKRAIŃSKI 327

rodzin, tyle przepisów na barszcz. U mnie w domu nie ucierało się buraków. Lubimy, kiedy warzywa "widać" na talerzu. Ziemniaki do barszczu gotujemy osobno i okraszamy je smażoną cebulką. Smakują wybornie z kwaśną zupą. Taką zupę robiła moja Mama, kiedy byłyśmy w domu tylko my dwie. Mój brat i Tata nie przepadają za burakami. Niestety. W oddali widać

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania