warzywa - 14856 przepisów (strona:690/991)

Chłodnik z botwinki i awokado 183

nastały, a z nimi w sklepach pojawiła się pierwsza botwinka. Idealna na najlepszą i najpiękniejszą polską zupę czyli chłodnik. Połączyłam ją z awokado, ogórkiem i rzodkiewką. Lekka, pełna warzyw, aromatyczna. Wraz z nią czekam na lato. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Ramen na kaczych kosciach z krewetkami i brokułami 252

przywędrowało do Japonii. Ramen to po prostu rosół, ale inny do tego jaki gości na naszych stołach, tak naprawdę zawiera wszystko co tylko chcemy tam dać, makaron, mięso, grzyby, warzywa, ryby, owoce morza. Kompozycja zupy zależy tylko do nas, od naszego smaku i pomysłu. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Woda Karambolowo - Miętowa 163

dekoracji - idealny. Przekrój uroczy. Jednak nic poza tym. Takie jest moje zdanie. Próbowałam upiec kilka plasterków, bo przeczytałam, że można, że w niektórych regionach świata uważany jest za warzywo - i tu szału nie było. Jednak przyznacie, że taka woda wygląda bardzo ładnie :)  A jakie są wasze doświadczenia związane z tym owocem? Jestem strasznie ciekawa Waszych opinii na temat karamboli

Blondynka Gotuje
Leczo. 128

cebule, pieczarki, papryke, cukinie Podsmazylam cebule na niewielkiej ilosci oleju, dodalam kielbase. Smazylam ok 5 min Dodalam puszke calych pomidorow I puszke pokrojonych. Doprawilam papryka, sola, pieprzem Wrzucilam pokrojone warzywa- dusialam ok 20 min na wolnym ogniu Zycze smacznego I pozdrawiam serdecznie

Smaki Edyty
Zupa Szczawiowa- krem 143

Zapraszam na szczawiowa-krem Przygotowanie. Ugotowalam rosol na udkach z kurczaka. Dodalam warzywa- ziemniaki, marchew, pietruszke, por. Na koniec dodalam przecier ze szczawiu, dodalam troche smietany, doprawilam I rozdrobnilam blenderem. Podalam z jajkiem. Smacznego I milego tygodnia. Pozdrawiam

Smaki Edyty
Dip z sera pleśniowego 210

łyżek majonezu ok 100 ml śmietany sól, pieprz 0.5 łyżeczki cukru Pare kropel cytryny Wszystko połączyć, włożyć do lodówki by sie "przeżarło" :)     Dip rewelacyjny do pieczonych ziemniaków, warzyw

Smaki Edyty
Barszcz wigilijny z grzybami.- beetroot soup with forest mushrooms 162

lyzki octu grzyby suszone Wykonanie:   Cale buraki gotuje okolo 2-3 godziny. W miedzyczasie obgotowuje grzyby. Obieramy marchew, pietruszke.  Gdy buraki sa miekkie dodajemy warzywa, grzyby- doprawiamy do smaku. Gotujemy ok 45 min. Zostawiamy na noc by "przeszedl" I w razie czego doprawiamy jeszcze sola I pieprzem Zycze smacznego

Smaki Edyty
Schab z papryką w curry sosie. 218

jednych z moich ulubionych- kuchnia thajska, w 30 min- a do tego smak...yummy, yummy, mniam , mniam. Kuchnia thajska jest jedną z najbardziej zdrowych kuchni- krótka obróbka, mnóstwo warzyw I smak.. Zapraszam :)  Składniki: ok 450 schabu-pokrojonego w paseczki 2 łyżki oleju 1 cebula( ja dałam poł czerwonej I pół białej) 3 ząbki czosnku 2 papryki

Smaki Edyty
Mielone ze szparagami 237

sklepie zrobił się sezon na szparagami. Chyba cerpiałabym :) gdybym tego nie wykorzystała. W ten sposób zrodził się w mojej głowie pomysł na obiad.  Lubię warzywa w każdej postaci- a marchew I szparagi należą do moich ulubionych. Obiad zajął chwilkę, a smak został na dłużej :) Serdecznie zapraszam - zaczynamy -   Składniki 600 gr mielonego 3 marchewki 2 cebule

Smaki Edyty
Wątróbka drobiowa z ryżem- Dirty rice 201

smażymy pieczarki. Doprawiamy tymiankiem, pieprzem cayenne I solą. Smażymy do odparowania wody z pieczarek- ok 5 min. Dodajemy poszatkowaną cebulę I paprykę. Smażymy ok 5 min. I prawie gotowe.:) Warzywa mieszamy z ryżem , dodajemy 2 łyżki masła. Mieszamy. Dodajemy poszatkowaną pietruszkę.  Wątróbke możemy zmieszać z ryżem lub położyć na ryżu. Potrawa ma nieziemski smak

Smaki Edyty
Liebster Blog Award 193

Kawa czy herbata ? Herbata   11. Ulubiony gatunek sera? Brie   A to moje pytania:   Moja popisowa potrawa to...   Kto „zaraził” cię gotowaniem?   Jakiego składnika (warzywa, mięsa, przyprawy .. cokolwiek) nie jesteś w stanie przełknąć?   Skąd czerpiesz inspiracje do swoich przepisów?   Czy lubisz słuchać muzyki gotując?   Ulubiony Kucharz?   Główny powód, dla którego piszę bloga

Smaki Edyty
Gyros a'la Edyta 220

mieszamy. Dolewamy bullion. Sos nam gęstnieje. Gotujemy ok 5 min. Na koniec dodajemy mięsa. Trzymamy na gazie ok 2-3 min. Obiad gotowy. Do obiadu ugotowałam ryż z suszonymi warzywami, po ugotowaniu ryżu dodałam natkę świeżej pietruszki I wymieszałam . Podałam z tzatzikami  , Życzę smacznego

Smaki Edyty
Dip pomidorowo-jogurtowy 231

Dipy mają wiele zastosowań w naszej kuchni- przede wszystkim jako sos, w którym możemy "maczać"  mięsa, chleb, warzywa, krakersy.... często używany jest do przekąsek I przystawek. Jest sosem do wszystkiego :)- ograniczyć nas  tu może, tylko nasza wyobraznia :) Dzisiaj proponuję dip pomidorowy , ktory użyłam jako dodatek do pilaw z mięsa mielonego. Zaczynamy:  Składniki: 2-3 łyżki jogurtu

Smaki Edyty
Sałatka warzywna II 434

ziemniakow 10 marchwi 2 pietruszki 6 jaj ugotowanych na twardo kielnasa, szynka 6-8 ogorkow kiszonych majonez sol, pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszku- ugotowac w mundurkach. Wszystkie warzywa, wędliny  I jajka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy solą I pieprzem ,mieszamy. Dobrze jest odstawić sałatkę do lodówki, najlepiej na całą noc. Na koniec doprawiamy majonezem. Gotowa :) Smacznego

Smaki Edyty
Zupa-krem z brokułów 271

zupy) 1 ziemniak sól, pieprz ok 300 ml śmietany 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku (ok 1 l rosołu z kurczaka lub bullion warzywny) Wykonanie: Warzywa obieramy I kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy czosnek, ziemniaka, marchew I cebulę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy make- mieszamy ok 2 min. Nalewamy rosół I dodajemy brokuły

Smaki Edyty