Co zamiast chipsów ?

Co zamiast chipsów ?

Co zamiast chipsów ?

Czy lubicie chipsy ? Będąc na zakupach z markecie obserwowałam kosze z zakupami innym ludzi. W wielu z nich była przynajmniej jedna paczka chipsów. Mnóstwo osób sięga po nie w sklepie a potem chrupie podczas czytania książki, oglądania telewizji, na imprezach albo po prostu gdy zgłodnieją między posiłkami.Przyznam, że od dawna nie kupuję tego rodzaju przekąsek - nie żebym nie lubiła. Wręcz przeciwnie - lubię i gdybym sobie na nie często pozwalała to już nie mieściłabym się w drzwiach a przecież i tak jest mnie ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

makaron, makarony, orzechy, pączki, impreza, warzywa, przekąska, jabłka, susz, przekąski, makaron smażony, przekąski na impreze, przekąska na imprezę

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Aleksandra, 28 października 2013 15:50:08

Wygląda przepysznie.Tylko nie mam piecyka z termoobiegiem i nie wiem czy wyjdzie tak samo.A makaron koniecznie musi być Lubella,bi widzę,że go preferujesz:-)

Iza Kulińska, 28 października 2013 15:57:05

bez termoobiegu nastaw piekarnik na 180 st. a makaron akurat Lubella bo taki mam i lubię - możesz użyć wstążek innej marki :)

Jey, 28 października 2013 15:59:07

nie jadam czipsów i nie zamierzam nigdy, ale za to Twoje chętnie bym spróbowała. takie czipsy to nie to co czipsy w sklepach.

Iza Kulińska, 28 października 2013 16:04:38

nic prostszego jak ugotować makaron a potem go upiec :)

Anonymous, 28 października 2013 17:04:37

Porcja z przepisu ma prawie 1300 kcal, 60g białka, 24g tłuszczu i 200g węglowodanów.Dla porównania; 250g chipsow ma tyle samo kalorii, 14 g białka, 84 g tłuszczu i 118 węglowodanów. ;)

Justyna Bąk, 28 października 2013 17:19:32

ty to masz pomysły:)

pollyzeczki, 28 października 2013 18:53:12

a jak smakuje??

Iza Kulińska, 28 października 2013 19:00:12

czyli zdrowiej nie jest, ale chociaż ciekawie :D

Iza Kulińska, 28 października 2013 19:01:05

jak przypieczona skórka chleba :) taki chrust jest twardszy niż chipsy bo makaron jest grubszy, ale bardzo fajnie się chrupie :)

Adelka, 28 października 2013 19:39:35

Po takim posiłku wystarczy wyjść do siłowni czy na joggin i kalorie które się przyjęło zaraz zostaną spalone :)

Iza Kulińska, 28 października 2013 23:53:28

dokładnie ! i wszystko jest dla ludzi - byle z umiarem :)

gin, 29 października 2013 00:32:51

Ale fajny pomysł :) Ja sobie ostatnio zrobiłam chipsy z jabłek - zniknęły błyskawicznie, ale... To jednak nie prawdziwe chipsy. Muszę wypróbować to Twoje makaronowe cudo :)

Iza Kulińska, 29 października 2013 10:54:45

ja bardzo lubię jabłkowe, ale to jednak co innego :)

Marta- Taste Eat, 30 października 2013 10:21:03

Bardzo ciekawy pomysł... ja też jestem z tych, co chipsom oprzeć się nie mogą, więc omijam te alejki w sklepach szerokim łukiem, by mnie nie korciło. próbowałam chipsów z pora, z marchewki, z banana, ale jakoś mi nie podchodzą:(makaronowe wydają się bardzo ciekawe, zwłaszcza, że makaron uwielbiam. spróbuję ser zamienić na jakieś przyprawy i zdam relację:)dziękuję za pomysł!:)

Iza Kulińska, 30 października 2013 10:47:34

kombinuj i podrzuć linka bom ciekawa co wymyślisz :)

Anonymous, 31 października 2013 02:24:33

Jak to nie jest zdrowiej? Więcej białka, mniej tłuszczu, w dodatku co jest w składzie tych domowych dokładnie wiadomo, a co w tych sklepowych, to katastrofa...Ale jeśli te są niedobre, to można chrupki zrobić z ziemniaków szatkowanych i posypanych ziołami, albo marchewki, czy buraka, albo dyni, czy pietruszki. Każde chyba korzeniowe się nada :)

Iza Kulińska, 31 października 2013 10:05:52

nieprecyzyjnie się wyraziłam - chciałam powiedzieć, że chyba dużo zdrowiej nie jest ale masz rację - mniej tłuszczu to już jest plus :)

Anonymous, 20 stycznia 2014 17:15:01

Świetne są także chipsy z jarmużu. Tylko trzeba uważać, żeby się nie przypiekły, bo robią się gorzkie.

Małgorzata K, 11 lutego 2014 14:52:53

ale super pomysł! muszę takie czipsy podsunąć moim podjadaczom ;)

elek1980, 11 lutego 2014 16:26:16

Pamiętam jak podobny makaron robiłam razem ze swoim bratem. Mówiliśmy na niego "makaron na masełku". Gotowaliśmy makaron, na patelni rozgrzewaliśmy masło i przerzucaliśmy na nie ugotowany i odsączony makaron. Podczas podsmażania posypywaliśmy solą. Mój brat wolał tylko utaplać makaron w maśle i zjadał, podczas gdy ja swój obsmażałam na chrupko. Coś pysznego.... :)

Iza Kulińska, 11 lutego 2014 20:15:59

bardzo lubię mocno podsmażony mocno makaron :)

Iza Kulińska, 11 lutego 2014 20:16:44

tylko uprzedzam że mięciutkie nie są :D