Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

Boeuf Stroganow

Kuchnia rosyjska znana jest na całym świecie ze zdecydowanych smaków oraz domowego charakteru. Obok wódki, syberyjskich pielmieni, niezwykłą popularnością cieszy się Boeuf Stroganow. Smaczna potrawa mięsna, wymyślona przez francuskiego kucharza na dworze cara Aleksandra I w XIX wieku. Nazwa dania wywodzi się od francuskiego słowa "boeuf" czyli wołowina i nazwiska rosyjskiego dyplomaty- Pawła Stroganowa. W Polsce  przyjęła się nazwa Strogonow, poniekąd błędna z racji oryginalnego nazewnictwa, ale tak funkcjonuje ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smakowity Blog Kulinarny

Autor

IwonaIwona

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

mięso, ogórki, papryka, ogórek, grzyby, zupa pomidorowa, francuskie, pieczarki, wołowina, mielone, ogórki kiszone, warzywa, curry, mięso duszone, mięso mielone, mielone pieczarki, warzywa na patelnie, dania mięsne, mielone z warzywami

Inne przepisy z Smakowity Blog Kulinarny

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.