Już kisiłam kalafiora, ale tak zwyczajnie - pozostał po ukiszeniu biały. Postanowiłam więc coś zmienić żeby prezentował się inaczej. Taki różowy, dodany do sałatki, będzie wesołym, kolorowym akcentem, prawda ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...
Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Przyznam szczerze, że nigdy wcześniej nie słyszałam o kiszonym kalafiorze.... wygląda smacznie:)
warto zrobić chociaż 2-3 słoiki na próbę - ja bardzo lubię :)
Warto jest czasem zagłębić sie w treści pisane przez blogerów, twoje są naprawdę wciągające
Kiszony kalafior jest smaczny więc i ten różowy też na pewno taki będzie. ale do sałatki to bym go nie dodawała bo na pewno będzie farbował.
wystarczy dobrać pasujące kolorem składniki albo białe, które też przy okazji nabiorą różowości i wszystko będzie bardzo ładnie się prezentować :)
Droga Pani Izo!Trafiłam na Pani bloga szukając przepisu na sałatkę szwedzką. Od tej pory przeglądam wszystkie archiwalne posty! Wszystko wygląda tak pięknie a jednocześnie Pani przepisy wydają się przystępne dla początkujących ( wspomniana sałatka szwedzka wyszła pyszna). Dzięki Pani nabrałam chyba troszkę odwagi w gotowaniu. Dziękuję i pozdrawiam! :)
Super pomysł na pewno postaram się zrobić takie kalafiorki ale z moim totalnym brakiem talentu kulinarnego nie wiem czy mi wyjdzie ;/ zapraszam do mnie : annskotnicka.blogspot.com
Anna, nie ma tu nic trudnego - trzeba tylko uważnie gotować beszamel żeby nie zrobiły się grudki więc mieszaj intensywnie a będzie dobrze :)
bardzo miło czytać mi takie słowa ! gdyby gdzieś coś było niejasne albo chciałabyś coś dopytać to śmiało, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć :)
o kurczę, Pyza, pierwszy raz widzę podobną kiszonkę.intrygujące!
jeśli nie jadłaś jeszcze kiszonego kalafiora to koniecznie spróbuj ! kisi się samo a z przygotowaniem bardzo mało roboty :)
Rany ja tez nigdy kiszonego kalafiora nie jadlam ani nawet nie widzialam.... ale rozowy to rewela musi byc!:) Doda koloru do talerza:)
Czy ma znaczenie czy kalafior młody czy stary? Bo jak nie ma to jutro lecę na rynek! Kopru juz niestety nie ma ale rozumiem ze ładny koperek też się sprawdzi.pozdrawiam B
A czy buraki trzeba koniecznie piec, nie mogą być surowe? Jarek Królicki
myślę, że nie ma to większego znaczenia - starszego ew. można wrzucić do wrzącej wody i pogotować minutkę , młodego wystarczy sparzyć na sicie. Koperek zielony może być
Jarku, można dać surowego - przecież jak się kisi barszcz czerwony to z buraków surowych i cały sok przechodzi do wody - ja napisałam tak jak robiłam a buraki piekłam wtedy w większej ilości do czegoś innego :)
Ha ,Ha, Pyzo Miła! Jak mówiłam, tak zrobiłam - 4 słoiki białego gotowe. Teraz tylko niecierpliwie czekam na efekt! Cieszę się ,że tu wstąpiłam bo takie kiszonki od lata za mną łaziły i nie mogłam się zdecydować . Zwykle tylko ogórki kisiłam i kapustę . Pozdrawiam B
bardzo jestem ciekawa czy Ci zasmakuje taki kalafior - ja uwielbiam, ale nie każdemu smakuje bo ma specyficzny smak i zapach
Jestem pewna ,że tak, gdzieś już chyba coś podobnego jadłam , ale nie pamiętam gdzie. Czy sądzisz ,że w słoikach ukisi się równie szybko jak np w kamionce, bo np kapucha, mam wrażenie, że w słoikach jakby wolniej. Po ilu dniach jeść ,5? Marudzę , przepraszam, postaram się przestać , pozdrawiam
zawsze kiszę w słoikach bo innej możliwości nie mam, teraz w domach ciepło więc po 5 dniach można próbować - zalewa powinna zrobić się mętna i kalafior jeszcze nie będzie mocno kwaśny, ale taki małosolny :)
Surowy pewnie zdrowszy :) Ciekawy pomysł na różowego kalafiora. Pewnie z czerwoną kapuchą wyszedł by fioletowy. Zapach tych buraków z kalafiorem nie jest zachęcający. Czy to normalne? Te nastawione same pachną lepiej.
kalafior w ogóle ma taki specyficzny zapach, nie zawsze przyjemny, ale różnicy w tych obu nie zauważyłam