Kalafior kiszony na różowo

Kalafior kiszony na różowo

Kalafior kiszony na różowo

Już kisiłam kalafiora, ale tak zwyczajnie - pozostał po ukiszeniu biały. Postanowiłam więc coś zmienić żeby prezentował się inaczej. Taki różowy, dodany do sałatki, będzie wesołym, kolorowym akcentem, prawda ?  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

kalafior, kalafiorem, przetwory, warzywa, sałatki, sałatka, sałatka z kalafiorem , smaczna sałatka, smaczna sałatka

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Marta Mmammama, 30 sierpnia 2013 12:37:36

Przyznam szczerze, że nigdy wcześniej nie słyszałam o kiszonym kalafiorze.... wygląda smacznie:)

Iza Kulińska, 30 sierpnia 2013 13:46:08

warto zrobić chociaż 2-3 słoiki na próbę - ja bardzo lubię :)

Kamery sportowe, 30 sierpnia 2013 18:47:09

Warto jest czasem zagłębić sie w treści pisane przez blogerów, twoje są naprawdę wciągające

Anonymous, 30 sierpnia 2013 22:56:01

Kiszony kalafior jest smaczny więc i ten różowy też na pewno taki będzie. ale do sałatki to bym go nie dodawała bo na pewno będzie farbował.

Iza Kulińska, 30 sierpnia 2013 23:26:30

wystarczy dobrać pasujące kolorem składniki albo białe, które też przy okazji nabiorą różowości i wszystko będzie bardzo ładnie się prezentować :)

Sylwia Sokalska, 30 sierpnia 2013 23:57:02

Droga Pani Izo!Trafiłam na Pani bloga szukając przepisu na sałatkę szwedzką. Od tej pory przeglądam wszystkie archiwalne posty! Wszystko wygląda tak pięknie a jednocześnie Pani przepisy wydają się przystępne dla początkujących ( wspomniana sałatka szwedzka wyszła pyszna). Dzięki Pani nabrałam chyba troszkę odwagi w gotowaniu. Dziękuję i pozdrawiam! :)

Anna Skotnicka, 31 sierpnia 2013 00:01:20

Super pomysł na pewno postaram się zrobić takie kalafiorki ale z moim totalnym brakiem talentu kulinarnego nie wiem czy mi wyjdzie ;/ zapraszam do mnie : annskotnicka.blogspot.com

Iza Kulińska, 31 sierpnia 2013 00:18:38

Anna, nie ma tu nic trudnego - trzeba tylko uważnie gotować beszamel żeby nie zrobiły się grudki więc mieszaj intensywnie a będzie dobrze :)

Iza Kulińska, 31 sierpnia 2013 00:20:13

bardzo miło czytać mi takie słowa ! gdyby gdzieś coś było niejasne albo chciałabyś coś dopytać to śmiało, postaram się jak najszybciej odpowiedzieć :)

Karmel-itka., 31 sierpnia 2013 00:25:51

o kurczę, Pyza, pierwszy raz widzę podobną kiszonkę.intrygujące!

Iza Kulińska, 31 sierpnia 2013 00:52:29

jeśli nie jadłaś jeszcze kiszonego kalafiora to koniecznie spróbuj ! kisi się samo a z przygotowaniem bardzo mało roboty :)

Marzena, 31 sierpnia 2013 06:11:32

Rany ja tez nigdy kiszonego kalafiora nie jadlam ani nawet nie widzialam.... ale rozowy to rewela musi byc!:) Doda koloru do talerza:)

Iza Kulińska, 31 sierpnia 2013 11:57:56

no to trzeba zakisić i spróbować :)

Beata, 13 listopada 2013 19:30:53

Czy ma znaczenie czy kalafior młody czy stary? Bo jak nie ma to jutro lecę na rynek! Kopru juz niestety nie ma ale rozumiem ze ładny koperek też się sprawdzi.pozdrawiam B

Anonymous, 13 listopada 2013 20:17:11

A czy buraki trzeba koniecznie piec, nie mogą być surowe? Jarek Królicki

Iza Kulińska, 13 listopada 2013 20:45:28

myślę, że nie ma to większego znaczenia - starszego ew. można wrzucić do wrzącej wody i pogotować minutkę , młodego wystarczy sparzyć na sicie. Koperek zielony może być

Iza Kulińska, 13 listopada 2013 20:46:50

Jarku, można dać surowego - przecież jak się kisi barszcz czerwony to z buraków surowych i cały sok przechodzi do wody - ja napisałam tak jak robiłam a buraki piekłam wtedy w większej ilości do czegoś innego :)

Beata, 14 listopada 2013 16:58:47

Ha ,Ha, Pyzo Miła! Jak mówiłam, tak zrobiłam - 4 słoiki białego gotowe. Teraz tylko niecierpliwie czekam na efekt! Cieszę się ,że tu wstąpiłam bo takie kiszonki od lata za mną łaziły i nie mogłam się zdecydować . Zwykle tylko ogórki kisiłam i kapustę . Pozdrawiam B

Iza Kulińska, 14 listopada 2013 19:40:51

bardzo jestem ciekawa czy Ci zasmakuje taki kalafior - ja uwielbiam, ale nie każdemu smakuje bo ma specyficzny smak i zapach

Beata, 14 listopada 2013 20:40:19

Jestem pewna ,że tak, gdzieś już chyba coś podobnego jadłam , ale nie pamiętam gdzie. Czy sądzisz ,że w słoikach ukisi się równie szybko jak np w kamionce, bo np kapucha, mam wrażenie, że w słoikach jakby wolniej. Po ilu dniach jeść ,5? Marudzę , przepraszam, postaram się przestać , pozdrawiam

Iza Kulińska, 14 listopada 2013 22:29:15

zawsze kiszę w słoikach bo innej możliwości nie mam, teraz w domach ciepło więc po 5 dniach można próbować - zalewa powinna zrobić się mętna i kalafior jeszcze nie będzie mocno kwaśny, ale taki małosolny :)

Siwa Budda, 25 maja 2014 13:09:48

Surowy pewnie zdrowszy :) Ciekawy pomysł na różowego kalafiora. Pewnie z czerwoną kapuchą wyszedł by fioletowy. Zapach tych buraków z kalafiorem nie jest zachęcający. Czy to normalne? Te nastawione same pachną lepiej.

Iza Kulińska, 25 maja 2014 13:35:47

kalafior w ogóle ma taki specyficzny zapach, nie zawsze przyjemny, ale różnicy w tych obu nie zauważyłam