Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon
Z cyklu "Wiem co jem" - cynamon
"Żeby go zdobyć wielcy żeglarze opływali świat, narażając swoje życie. I to oni właśnie przywieźli go do Europy. Znany od czasów biblijnych ze swych niezwykłych właściwości, w XVI w. był cenniejszy niż złoto. Starożytni Egipcjanie używali go do balsamowania zwłok i magicznych obrzędów, zaś Grecy i Rzymianie do wyrobu pachnideł i leków. Jest najbardziej rozpowszechnioną i najczęściej spożywaną przyprawą na świecie. Pozyskuje się ją z kory wiecznie zielonego drzewa cynamonowca z rodziny wawrzynowatych, osiągając... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Wiem co jem
Autor
Aronia
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
piernik, jabłka, szarlotka, mielone, sernik, mus, gruszka, mięso, por , imbir, mięso duszone, czekolada, pierniczki, warstwowa, deser, desery, bananowe, ciasteczka, muffiny, sałatka, sałatki, warzywa, szarlotka z jabłkami, ciasteczka z czekolada, bananowy sernik, sałatka warstwowa, mięso mielone, mielone z warzywami, kuchnia chińska, dania chińskie
Inne przepisy z Wiem co jem
Dodaj komentarz