Dżem truskawkowy z jagodami goji

Dżem truskawkowy z jagodami goji

Dżem truskawkowy z jagodami goji

Dżem, taki prawdziwy, domowy jest najlepszy, nawet gdy jest truskawkowy. Zdecydowanie wolę truskawki na świeżo a poza tym długo miałam wstręt do przetworów z tych owoców.  Kiedyś, wiele lat temu, miałam okazję być w przetwórni warzyw i owoców właśnie w okresie skupu i przerobu truskawek. To, co tam zobaczyłam skutecznie, na bardzo długi czas zniechęciło mnie do truskawkowych przetworów. Odrzucało mnie nawet na myśl o robieniu własnych bo na pewno bym ich nie jadła. Jednak z upływem czasu trochę ochłonęłam i k... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

z jagodami, cukier, truskawki, truskawka, warzywa, przetwory

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Justyna Bąk, 22 czerwca 2013 14:05:08

wyglądają pysznie, nigdy nie jadłam owoców goji, muszę sobie poczytać na ich temat:)

Katka. O, 22 czerwca 2013 16:42:31

Nie robiłam jeszcze z jagodami ,musi to być ciekawy smak:) A z cukrem czy żelfiksem już tak i to dlatego własnie żeby w słoiku zachować całe truskawki co przy normalnym sposobie raczej się nie uda.W tym roku też kilka słoików już robiłam z użyciem cukru żelującego.Iza wiesz to jest tak że każdy coś używa z gotowców ale nie mówi o tym ,tak jest z vegetą itp. poprawiaczami smaku:)Ja mam kilka takich potraw do których nie potrafię sobie odmówić tych "smakołyków".Mięso w sklepie gorzej zatrute niż to co sami sobie dodamy i przynajmniej wiemy co:)Miłej soboty:)

Iza Kulińska, 22 czerwca 2013 22:28:03

poczytaj i poszukaj - bardzo zdrowe są

Iza Kulińska, 22 czerwca 2013 22:30:12

dokładnie tak , wszystko jest dla ludzi, nawet kostki i vegety, byle z umiarem i jak ktoś lubi to niech sobie używa do woli

pollyzeczki, 23 czerwca 2013 17:57:18

Cos pysznego a u mnie jagoda kamczacka króluje :))

Margarytka, 23 czerwca 2013 19:46:35

Ja w ubiegłym roku pierwszy raz użyłam wspomagaczy żelujących i też nie widzę w tym niczego złego, bo skoro mam w składzie cukier, pektynę i kwas cytrynowy to daję radę. W tym roku też już sobie kupiłam, choć jak już wspominałam Ci na FB, udało mi się dostać też czystą pektynę. Ale nic to, owoców dużo, a frużelinę lubimy, więc zużyję do wiśni i jagód. Ja lubię takie rozgotowane dżemy truskawkowe, więc gotuję je naturalnie, ale odlewam sok, bo chyba bym w głowę dostała, gdybym miała trzy dni gotować.

Iza Kulińska, 24 czerwca 2013 00:20:19

no właśnie - a z cukrem żelującym nic nie muszę odlewać i mam duże kawałki truskawek w dżemie czyli tak jak lubię najbardziej. Ciekawe jak będzie w tym roku z jagodami bo na razie cena kosmiczna !

Iza Kulińska, 24 czerwca 2013 00:21:44

jagody kamczackiej to wcale nie znam - nigdy nie jadłam. Czy smakuje podobnie do jakichś innych owoców ?