Przepis na : śniadanie
Omlet. Niby nic specjalnego a jednak. Omlet w moim domu jest najczęściej z wieloma dodatkami. Zdarza mi się naturalnie przyrządzać go z samych jajek, jednak zwykle wybieram wersję na "bogato". Zawsze przecież znajdą się w lodówce jakieś resztki wędliny, czy warzyw z którymi nie wiemy co zrobić. Z jajkami na pewno będą komponować się idealnie.Potrzebujemy:- 2-3 jajka w rozmiarze L (w zależności od tego jaki kto ma apetyt)- łyżka masła- 2 plasterki szynki/salami, pokrojone w paski- 2 pieczarki, pokrojone w... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...