Ziemniaki au gratin.

Ziemniaki au gratin.

Ziemniaki au gratin.

Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au gratin" (u gratę). Plasterki ziemniaków zapiekane ze śmietaną i serem to bardzo wysmakowana alternatywa dla ziemniaków z wody! Są delikatne, kremowe z lekko chrupiącym serowym wierzchem. 1 kg ziemniaków 300 – 400 ml śmietany20 dag sera typu cheddar10 dag masłagałka muszkatołowa, sól, pieprz Ziemniak... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarny karnet Christophera

Warto przeczytać

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Autor

ChristopherChristopher

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

ziemniaki, ziemniak, brokuły, ziemniaki zapiekane, fasolka, cheddar, fasolka szparagowa, mięso, brokuł, warzywa, francuskie, pieczenie, ryba, szparagi, kalafior, lekka, kalafiorem, ryby, zapiekanka z ziemniakami, zapiekanki, zapiekanka, pieczone ziemniaki, mięsa pieczone, zapiekanka z serem, kalafior pieczony, zapiekanka z mięsem

Inne przepisy z Kulinarny karnet Christophera

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.