Znacie Topinambur ? Jak znacie to podpowiadam jeszcze jedno jego zastosowanie- jak nie znacie to przedstawiam fantastyczne warzywo. Topunambur z rodziny astrowatych , zwany inaczej słonecznikiem bulwiastym. Pochodzi z Ameryki Południowej. Roślina od wieków znana w kuchni rdzennej ludności andyjskiej. Wykorzystywany na surowo , pieczony i gotowany. Ze względu na swoje właściwości i łatwość uprawy ( rośnie wszędzie i zachowuje się prawie jak chwast ) nazywa się go czasem cytrusem północy. Przedstawiam niet... czytaj dalej...
Nasza dieta podczas zimy powinna skupiać się nie tylko na tym, by zrzucić zbędne kilogramy, lecz także utrzymać odpowiednią odporność organizmu.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .
O rety, tak przyrządzonego jeszcze go nie widziałam! Super! Jak na to wpadłaś?Muszę się koniecznie wybrać po bulwy.
mój topinambur jest biały,znajoma mówiła mi ,że taki czerwony to pastewny ale nie znam się ...wiem ,że jest jeszcze żółty...
pinkacace-- hi hi -zupełny przypadek. Popijałam herbatę i obierałam Topinambur. A że lubię go podgryzać wsadziłam plasterek do dzioba i jak gryzłam popiłam herbaty. Zaciekawił mnie smak - był inny niż sama herbata . No to od tego był już tylko krok do eksperymentów :)
lila08-- nie słyszałam o pastewnym. Ja kupuję w sklepie. Pewnie jest z nim tak jak z ziemniakami są czerwone , żółte, fioletowe .Trzeba by wypróbować smak dwóch kolorów czy czymś się różnią.Przez wiele lat brukiew też uważano za warzywo typowo pastewne ( bo krowy nią karmili i biedota z głodu jadła) - a teraz rarytas :)