Domowa harissa, ostra pasta z chili

Domowa harissa, ostra pasta z chili

Domowa harissa, ostra pasta z chili

Sezon na paprykę w pełni, więc i przy okazji papryczki chili też obrodziły. Znajdziemy je  w sklepach w  dobrej cenie. Nie pozostało mi nic innego, jak zrobić drobny zapas  na zimę. Część zamroziłam, z części zrobiłam konserwowe papryczki chili, a  z reszty postanowiłam zrobić piekielną harissę. Przełożoną do słoiczka i zalaną oliwą możemy przechowywać w lodówce do 6 tygodni, ale jeżeli ją spasteryzujemy postoi w spiżarce do zimy. Domowa harissa, ostra pasta z chili Czas przygotowa... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Kulinarne przygody Gatity

Warto przeczytać

Najlepszy sos czosnkowy!

Najlepsza receptura na sos czosnkowy! Jedyny w swoim rodzaju!

Czytaj dalej...

Jak zrobić sos holenderski

Wiele osób zapewne słyszało o tym sosie i zastanawiało się, jak się go robi, z czego on jest i z czym się go podaje.

Czytaj dalej...

Jak zrobić zasmażkę?

Zasmażka jest podstawą wszelkich sosów, zup lub też do szparagów czy fasolki szparagowej. Często się ją stosuje nie tyle by zagęścić jakieś danie ale też by wzbogacić jego smak. Często pojawiają się problemy z zasmażką.

Czytaj dalej...

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.