Chłodnik litewski - tej pozycji zdecydowanie brakowało w menu mojego bloga tak więc na specjalną prośbę jednej z czytelniczek właśnie się pojawia. Danie znane i lubiane, podawane w gorące letnie dni. Doczekało się mnóstwa modyfikacji i każdy robi je po swojemu. Ja postanowiłam zajrzeć do mądrych książek i zrobić chłodnik wedle rad mądrych ludzi. Przygotowałam więc swój chłodnik na podstawie przepisu z książki "Kuchnia kresowa" Andrzeja Fiedoruka, ale zajrzałam też do "Kuchni polskiej" Ha... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Witaj :) Nominowałam twój blog do nagrody Liebster Award wyróżnienie. Po więcej informacji zapraszam do mnie na lekkoogotowaniu.blogspot.com
to dzięki pieczonym burakom - podczas gotowania straciłyby trochę koloru :)
pierwsze zdjęcie - ten piękny intensywny kolor, ale na obu wygląda smakowicie :)
Bardzo dziękuję za pamięć. Kolor (zdjęcie na górze zdecydowanie) i zapewne smak rewelacyjny. No i oczywiście elegancki, właściwy Tobie sposób podania.Wydawałoby się, że chłodnik litewski (znany choćby z nazwy) dzięki Mickiewiczowi króluje latem na polskich stołach. Błąd. Zabierając do pracy słoiczek tej pyszoty wzbudziłam podczas przerwy śniadaniowej niezwykłe zainteresowanie. Pięć koleżanek w życiu tego nie jadło. Teraz już będą,, bo spróbowały.:) Jeszcze raz wielkie dzięki!B.
to ja dziękuję bo rozumiem, że skorzystałaś z przepisu i smakowało :) rzeczywiście to wcale nie taka znana potrawa - u mnie w rodzinie mało kto ją robi i jada :) Pozdrawiam !