Postanowiłam zrobić własny ketchup a ponieważ dostałam w prezencie od firmy Pudliszki kosz świeżych, dorodnych pomidorów więc miałam już podstawowy składnik. Dokładnie z takich samych ta firma robi swoje przetwory.To pomidory odmiany Jutrosz - bardzo mięsiste, słodkie i naprawdę pyszne. Część zjedliśmy po prostu w sałatce z cebulką żeby nacieszyć się ich smakiem a część wylądowała w garze. Ketchup wyszedł pyszny - słodko kwaśny, wyrazisty w smaku czyli taki jak lubię.Pomidory z Pudliszek są do kupienia na raz... czytaj dalej...
Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Izo, ja jak zwykle pytajnik jestem ;)Mam maszynkę Zelmera, ponoć do niej są przystawki-przecieraczki. Typ maszynki 986. Znalazłam oferty na Allegro i gdzie indziej. Mam wątpliwości, czy mi się precyzyjnie oddzielą skórki i pestki pumpidorowe ;)Jutroszów co prawda nie kupię, chyba że Pudliszki pojadą na dół mapy polskiej ;)A wyciskarka wygląda tak:http://allegro.pl/wyciskarka-do-owocow-zelmer-986-9000-2kolory-hit-i3427057782.htmlZeroreklam, chodzi tylko o tak zwany ogląd-pogląd ;)
nie odpowiem Ci czy dobrze taka wyciskarka działa bo nie używałam. Nie mam i nie czuję potrzeby posiadania takowej. I niby zero reklam, ale zawsze coś wrzucisz, prawda ? :D
Słowo skautki ;) zero reklam. Niczego nie wrzucam. Na to "zawsze" odpowiedź to nie. Nieprawda. Szukam czegoś, bo lubię przeciery i domowe ketchupy. Mam alergików w domu. Nie zawsze sklepowe kartoniki z passatą i ketchupem są ... poprawne. O lepszości nie wspomnę. Stąd pytanie o oddzielenie pestek i skórek.Jeśli coś nieświadomie "zarzuciłam"-proszę o info na maila. Usuń linka kierującego na Allegro (z mojego wpisu).Ze mnie pytajnik takij :) Jak Mądrzejsi ode mnie mogą coś wiedzieć, to co za fstyd się zapytać? :)Pozdrowienia ciepluteńkie.
na pewno będzie pyszny!! moja mama robiła podobny, tylko nie przecierany, u nas w domu mówiono na to ketchup, ale był to bardziej chutney. Jakiego "smaka" załapałam na taki ketchup właśnie!, gdybym nie rodziła za 3 tygodnie pewnie zrobiłabym kilka słoiczków ;))
moja mama robiła taki kechup mnie jakos ciagle brak czasu..ale fakt jest pyszny i lepszy niz sklepowy
co się odwlecze to nie uciesz - nadrobisz w następnych latach :) i szczęśliwego rozwiązania !
oj tam, tylko rozmawiamy, nic nie będę kasować. Przykro mi, że nie mogę pomóc, ale nie chcę Cię wprowadzić w błąd a zupełnie nie znam tej przystawki. Jeśli masz konto na FB to o takie rzeczy można zapytać w grupach kulinarnych - tam jest dużo osób które tak jak Ty mają alergików w domu i być może mogłyby pomóc :) Jakby co to odezwij się do mnie na FB
u mnie jeszcze czas by się znalazł, ale miejsce na przechowywanie już nie :)
Wszyscy go robią, więc ja chyba też powinnam ;) Ale miejsce na przetwory w komórce teściowej powoli się niestety kończy ;)
Ty masz chociaż komórkę a ja mieszkam w bloku i zupełnie już nie mam gdzie chować tych słoików !
Mam pytanie odnośnie octu - mam tylko winny jasny (z białego wina), czy będzie to ze szkodą dla smaku jeśli zastąpię nim czerwony? Pozdrawiam. Asia
Ja wlasnie skonczylam gotowac ostatnia partie sloikow z przetworami.Musze ie pochwalic zrobilam wedlug przepisu Pani i ketchup i wyszedl wysmienity nawt lubi go moja corka. Szkoda ze nie ma pani piwnicy gdyz pani przetwory "mowia" same za siebie swym wygladem.Ja stety mam duza spizarke i piwnice ale i tak stwierdzam ze mam malo miejsca bo robie duzo przetworow.pozdrawiam i przepraszam za bledy w pisowni. gratuluje bloga i do uslyszenia
dziękuję za miłe słowa - cieszę się, że ketchup zasmakował. Niestety, mieszkam jak mieszkam i na razie brak widoków na więcej miejsca na przechowywanie słoików a marzy mi się taka piwniczka w kilkoma regałami :) Pozdrawiam serdecznie :)
Witam ;)mam pytanie dotyczące reakcji aluminium z ketchupem ;p znalazłam pod jednym z postów Pani komentarz, że nie powinno się gotować ketchupu w garnku aluminiowym...nie znam sie na reakcjach, ale czy to bardzo szkodliwe? Pytam ponieważ wczoraj zrobiłam sałatkę gyros z ketchupem i nakryłam ją folią aluminiową i dziś na powierzchni folii są ciemne kropelki i przeżarta folia....Czy to ( sałatka) jest jeszcze jadalne? ;)
nie jestem chemikiem, ale ze szkoły pamiętam, że kwas wchodzi w reakcję z aluminium. Pomidory mają dużo kwasu a ketchup z pomidorów więc możliwe że to właśnie drobinki kwasu zareagowały z folią. Tak też przeżera folię sól w połączeniu z wilgocią. Czy sałatka jest jadalna nie powiem Ci bo tego po prostu nie wiem