Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki.

Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki.

Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki.

Dereń jadalny - doskonały na przetwory i nalewki.  Dereń jadalny lub właściwy (Cornus mas) nie jest naszym rodzimym gatunkiem. Został sprowadzony do naszego kraju bardzo dawno temu z uwagi na wyjątkowe walory smakowe owoców. Powszechnie sadzono go w parkach dworskich i pałacowych gdzie stanowił bazę świeżych owoców do wyrobu wyśmienitych w smaku dżemów, galaretek, soków, win i chyba najsłynniejszej w historii polskiej sztuki kulinarnej i powszechnie uważanej za najlepszą nalewkę- słynnej dereniówki. K... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Przepisy i porady kulinarne

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.