Brokuł pod imbirowym beszamelem

Brokuł pod imbirowym beszamelem

Brokuł pod imbirowym beszamelem

Brokuł jest rośliną z rodziny kapustowatych i bywa nazywany kapustą szparagową. Wartością odżywczą przewyższają blisko z nimi spokrewnione kalafiory. Zawierają dużo witaminy C i beta-karotenu. Są przy tym nisko kaloryczne i stosuje się je w dietach odchudzających. Zawarty w brokule sulforafan niszczy bakterię Helicobacter pylori , odpowiedzialną za powstawanie wrzodów żołądka. Warzywo to jest też pomocne w zapobieganiu chorobom nowotworowym. Zwykle brokuła gotuję na parze. Tym razem postanowiłem upiec go w ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W SMAK

Warto przeczytać

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Zdrowe odżywianie - zdrowe warzywa

Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!

Czytaj dalej...

Autor

Mariusz WachowiczMariusz Wachowicz

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

brokuły, brokuł, sosy, imbir, mielone, sos beszamelowy, kalafiorem, kalafior, diety, kapustą, ziemniak, obiad, warzywa, dieta, ziemniaki, ziemniaki na obiad, pieczone ziemniaki, sos do mielonego , mielone z warzywami, lekkie dania, obiad dla 2 osób, kalafior pieczony

Inne przepisy z W SMAK

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.