Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym

Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym

Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym

Miałam ochotę na kalafiora chociaż teraz nie pora na nie. Ale widząc w sklepie nieduże, bielutkie kwiaty nie mogłam się powstrzymać i kupiłam. Sam kalafior jednak był mały, nie to co piękne wyrośnięte latem piękności, i nie wystarczyłby na samodzielny obiad dla nas. Zapiekłam go więc z mięsem i tak mieliśmy pyszny, pożywny posiłek.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

sos serowy, sosy, kalafior, kalafiorem, mięso, por , warzywa z kurczakiem, warzywa, kurczak z warzywami, zapiekanka, kurczak, zapiekanki, obiad, porem, zapiekanka z kurczakiem, zapiekanka z kurczaka, mięso na obiad, sos do kurczaka, zapiekanka z mięsem , zapiekany kurczak, kurczak z porem, pyszne sosy

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Wiolka Te., 13 marca 2013 11:33:40

Ale to musi być pyszne! Uwielbiam kalafiora i na pewno wykorzystam ten przepis:)

MamaKini, 13 marca 2013 11:38:05

świetne danie

Iza Kulińska, 13 marca 2013 11:45:53

koniecznie bo to fajny pomysł na dość efektowne a proste danie

Iza Kulińska, 13 marca 2013 11:46:04

dzięki :)

Zapach chleba, 13 marca 2013 11:46:28

Pięknie to wymyśliłaś!

Iza Kulińska, 13 marca 2013 12:13:31

i bardzo pysznie wyszło :)

Olka, 13 marca 2013 12:18:37

Bardzo ładny efekt wizualnie. Lubię kalafior więc zapisałam sobie ten oryginalny przepis do wypróbowania :)

Luka Li, 13 marca 2013 12:39:18

Fajne danie, niby zwykły kalafior, ale niezwykle przyrządzony :)

Iza Kulińska, 13 marca 2013 14:04:23

ładnie się prezentuje, ale było też bardzo smaczne :)

Iza Kulińska, 13 marca 2013 14:04:43

i właśnie o to chodziło - miało wyglądać i smakować

DAFI, 13 marca 2013 16:03:48

Czy do przyrządzania potraw używasz wody z dzbanka czy zwykłą kranówę ;) ?

pollyzeczki, 13 marca 2013 18:34:17

to zdecydowanie musi być pyszne ,uwielbiam kalafiora a w takim wydaniu myslę ,że zjadłabym calego sama..

Iza Kulińska, 13 marca 2013 18:39:56

kranówy filtrowanej przez dzbanek :)

Iza Kulińska, 13 marca 2013 18:40:29

był co prawda nieduży, ale z mięsem i sosem to syte danie :)

Justyna Bąk, 13 marca 2013 22:48:27

super pomysł:) takie wersji kalafiora nie jadłam, zaskakujesz mnie na każdym kroku, skąd bierzesz tyle pomysłów?

Iza Kulińska, 14 marca 2013 09:35:17

czasami coś mi przyjdzie do głowy, czasami coś podpatrzę, czasami czymś się zainspiruje...

wsamrazik, 15 marca 2013 03:15:03

Ale przepis.... aż mnie zamurowało.... Reweelacyjny pomysł :)Izo, a dlaczego obgotowujesz kalafiora przed tak długim pieczeniem?

Iza Kulińska, 15 marca 2013 09:20:30

kalafior jest twardy i jednocześnie kruchy - na surowo przy wykrawaniu mógłby pękać i kruszyć się a obgotowanie zmiękcza go tylko odrobinę nadając mu jednocześnie elastyczności - łatwiej go faszerować

wsamrazik, 17 marca 2013 19:36:28

Dzięki za odpowiedź :)

Iza Kulińska, 17 marca 2013 21:41:29

to ja dziękuję, że jesteś i pytasz a czasem też podpowiadasz różne ciekawostki :)

Anonymous, 12 grudnia 2013 17:39:42

super

Anonymous, 19 maja 2014 15:28:41

Ja mam pytanie czy przed tą ostatnią czynnością polania tym serkiem kalafiora trzeba przekręcić na drugą stronę? Czy od razu pieczemy mięskiem do dołu?

Iza Kulińska, 20 maja 2014 14:04:14

nafaszerowany kalafior leżał mięsem do dołu przez cały czas pieczenia :)