Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym

Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym

Kalafior zapiekany z mięsem i sosem serowym

Miałam ochotę na kalafiora chociaż teraz nie pora na nie. Ale widząc w sklepie nieduże, bielutkie kwiaty nie mogłam się powstrzymać i kupiłam. Sam kalafior jednak był mały, nie to co piękne wyrośnięte latem piękności, i nie wystarczyłby na samodzielny obiad dla nas. Zapiekłam go więc z mięsem i tak mieliśmy pyszny, pożywny posiłek.  ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Niskokaloryczna dieta hiszpańska

Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.

Czytaj dalej...

Dieta dla rzucających palenie

Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.

Czytaj dalej...

Jak najlepiej dobrać przyprawy do mięsa?

Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.

Czytaj dalej...

Dieta oczyszczająca warzywno-owocowa dr Dąbrowskiej

Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

sos serowy, sosy, kalafior, kalafiorem, mięso, por , warzywa z kurczakiem, warzywa, kurczak z warzywami, zapiekanka, kurczak, zapiekanki, obiad, porem, zapiekanka z kurczakiem, zapiekanka z kurczaka, mięso na obiad, sos do kurczaka, zapiekanka z mięsem , zapiekany kurczak, kurczak z porem, pyszne sosy

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Wiolka Te., 13 marca 2013 11:33:40

Ale to musi być pyszne! Uwielbiam kalafiora i na pewno wykorzystam ten przepis:)

MamaKini, 13 marca 2013 11:38:05

świetne danie

Iza Kulińska, 13 marca 2013 11:45:53

koniecznie bo to fajny pomysł na dość efektowne a proste danie

Iza Kulińska, 13 marca 2013 11:46:04

dzięki :)

Zapach chleba, 13 marca 2013 11:46:28

Pięknie to wymyśliłaś!

Iza Kulińska, 13 marca 2013 12:13:31

i bardzo pysznie wyszło :)

Olka, 13 marca 2013 12:18:37

Bardzo ładny efekt wizualnie. Lubię kalafior więc zapisałam sobie ten oryginalny przepis do wypróbowania :)

Luka Li, 13 marca 2013 12:39:18

Fajne danie, niby zwykły kalafior, ale niezwykle przyrządzony :)

Iza Kulińska, 13 marca 2013 14:04:23

ładnie się prezentuje, ale było też bardzo smaczne :)

Iza Kulińska, 13 marca 2013 14:04:43

i właśnie o to chodziło - miało wyglądać i smakować

DAFI, 13 marca 2013 16:03:48

Czy do przyrządzania potraw używasz wody z dzbanka czy zwykłą kranówę ;) ?

pollyzeczki, 13 marca 2013 18:34:17

to zdecydowanie musi być pyszne ,uwielbiam kalafiora a w takim wydaniu myslę ,że zjadłabym calego sama..

Iza Kulińska, 13 marca 2013 18:39:56

kranówy filtrowanej przez dzbanek :)

Iza Kulińska, 13 marca 2013 18:40:29

był co prawda nieduży, ale z mięsem i sosem to syte danie :)

Justyna Bąk, 13 marca 2013 22:48:27

super pomysł:) takie wersji kalafiora nie jadłam, zaskakujesz mnie na każdym kroku, skąd bierzesz tyle pomysłów?

Iza Kulińska, 14 marca 2013 09:35:17

czasami coś mi przyjdzie do głowy, czasami coś podpatrzę, czasami czymś się zainspiruje...

wsamrazik, 15 marca 2013 03:15:03

Ale przepis.... aż mnie zamurowało.... Reweelacyjny pomysł :)Izo, a dlaczego obgotowujesz kalafiora przed tak długim pieczeniem?

Iza Kulińska, 15 marca 2013 09:20:30

kalafior jest twardy i jednocześnie kruchy - na surowo przy wykrawaniu mógłby pękać i kruszyć się a obgotowanie zmiękcza go tylko odrobinę nadając mu jednocześnie elastyczności - łatwiej go faszerować

wsamrazik, 17 marca 2013 19:36:28

Dzięki za odpowiedź :)

Iza Kulińska, 17 marca 2013 21:41:29

to ja dziękuję, że jesteś i pytasz a czasem też podpowiadasz różne ciekawostki :)

Anonymous, 12 grudnia 2013 17:39:42

super

Anonymous, 19 maja 2014 15:28:41

Ja mam pytanie czy przed tą ostatnią czynnością polania tym serkiem kalafiora trzeba przekręcić na drugą stronę? Czy od razu pieczemy mięskiem do dołu?

Iza Kulińska, 20 maja 2014 14:04:14

nafaszerowany kalafior leżał mięsem do dołu przez cały czas pieczenia :)