ciasto - 160969 przepisów (strona:1866/10732)

Tort rumuński 25

imprezą, masę orzechową robimy 2 dni przed podaniem i wtedy też składamy go. Smak miodu pozostaje zamknięty w środku tortu, a on im dłużej leży, tym jest smaczniejszy. Składniki: Ciasto ? 1/2 kg mąki ? 2 jajka ? 2 żółtka ? 100 g cukru ? 250 g mielonych orzechów włoskich ? 250 g miodu płynnego ? 1 łyżeczka sody Masa orzechowa ? 400 g masła ? 1 szklanka cukru(...)mielonych orzechów włoskich ? 1 szklanka mleka/250ml ? 1 szklanka kwaśnej śmietany 18%/250 ml Dekoracja ? kilka ciastek Petitki kakaowe ? kilkanaście połówek orzechów włoskich ? miód – ilość, aby zalać orzechy Wykonanie: Ciasto ? Mąkę przesiać z sodą do miski, dodawać po kolei cukier, jajka, żółtka, orzechy i miód. Najpierw mieszać, później zagnieść ciasto w kulę, przykryć folią i wstawić do lodówki

To co kocham
Muffinki szarlotkowe 26

cynamonowe i już poporcjowane. Chyba smakowały, bo rozeszły się błyskawicznie. Jedliśmy je bez dodatków, ale z kulką lodów waniliowych i sosem czekoladowym będą jeszcze lepsze. Składniki na 20 babeczek: Ciasto kruche ? 3 szklanki  mąki pszennej ? 250 g masła ? 5 żółtek ? 2 cukry waniliowe ? 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka ? 1 kg jabłek ? sok z 1/2 cytryny ? 1/2 łyżeczki cynamonu(...)Jeśli jabłka są kwaśne, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza ? 5 białek ? 1 szklanka cukru ? 1 łyżka mąki ziemniaczanej ? cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto kruche ? Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia. ? Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki. ? Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę. ? W środku zrobić dołek, wlać żółtka

To co kocham
Sernik z ricotty bez glutenu i jajek 23

Postanowiłam upiec ciasto tylko dla mnie z produktów, które mogę jeść bez ograniczeń i bez spustoszenia w organiźmie. Ciasto jest bezglutenowe, bezjajeczne, z serem ricotta, bo innego jeść nie mogę. Paradoksem jest to, że nie szkodzi mi mleko, śmietana czy jogurt, tylko biały i żółty ser, a ricotta jest robiona z serwatki. Nareszcie po cieście nie bolał mnie brzuch(...)miałam kataru. Spód jest zrobiony na bazie kaszy jaglanej, zaś masa serowa jest z dodatkiem bananów, które sklejają składniki zamiast jajka. Ciastem podzieliłam się tylko z koleżanką, Sławek i dzieciaki nie byli zainteresowani. Sławek pojechał nawet do Auchan i kupił sobie kawałek „prawdziwego” sernika. Składniki: Ciasto: ? 1 szklanka kaszy jaglanej ? 1/4 szklanki mleka ? 4 łyżki oleju kokosowego płynnego

To co kocham
Pierogi z jabłkami 26

Pierogi z jabłkami nierozłącznie kojarzą mi się z dzieciństwem. Babcia zawsze gdy robiła pierogi z serem, kapustą czy mięsem i gdy zostawało jej ciasto, to lepiła właśnie na koniec takie pierogi z jabłkami. Nie było ich zbyt wiele, ale smakowały wybornie. Ja preferowałam gorące wyjęte z wody i posypane cukrem, który zgrzytał między zębami podczas jedzenia. Jeśli zdarzyło się(...)przekąską dla mnie i mojego rodzeństwa na zimno do przegryzania. Zatęskniłam za nimi  i tak oto powstały pierogi ponadczasowe, tylko z jabłkiem, posypane cukrem pudrem i cynamonem. Składniki: Ciasto ? 1/2 szklanki gorącej wody ? 1/2 szklanki ciepłego mleka ? 2 łyżki oleju ? 1 jajko ? mąka pszenna – ok. 2,5 szklanki ? szczypta soli Farsz ? 4 jabłka Do gotowania ? sól ? 1 łyżka

To co kocham
Gofry kasztanowo-bananowe 23

rozpuścić, wymieszać z mlekiem, 1 łyżką cukru i rozgniecionym bananem na miazgę. ? Do ciepłej masy dodać obie mąki, skrobię, kakao i drożdże, dokładnie wymieszać mikserem na wolnych obrotach. ? Przykryć ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ja nastawiam piekarnik na 40 st.C i wstawiam ciasto. ? Po godzinie wmieszać łyżką do ciasta cukier perlisty. Ciasto nie rośnie(...)bardzo spektakularnie, bo jest dość ciężkie, ale proszę się tym nie przejmować. ? Z ciasta uformować osiem kulek. Rozgrzać gofrownicę, lekko natłuścić olejem i na środek położyć kulkę ciasta. Po zamknięciu tortownicy ciasto się rozpłaszczy. ? Piec na złoty kolor

To co kocham
Paszteciki z mięsem z kurczaka 32

Jadłam takie paszteciki u znajomej jakieś 15 lat temu. Cały czas pamiętałam ten smak kruchego i delikatnego ciasta. Przepis na nie wyleżał się w zeszycie dość długo, aż w końcu przyszła na niego pora. Z ugotowanego rosołu pozostało mi mięso z kurczaka, które wykorzystałam jako farsz do pasztecików. Wyszły bardzo smaczne. Jedliśmy je z czerwonym barszczykiem. Składniki: Ciasto(...)oleju. – Mięso z kurczaka przepuścić przez maszynkę razem z marchewką, pietruszką i cebulą. – Doprawić do smaku solą, pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Wymieszać z jajkami. Ciasto – Posiekać mąkę z masłem, dodać żółtka, śmietanę, proszek dopieczenia. – Zagnieść szybko ciasto i wstawić do lodówki na około godzinę. – Ciasto rozwałkować, pokroić na pasy o szerokości około

To co kocham
Karnawałowe róże najlepsze 30

szczypta soli – 4 kostki smalcu lub 1 litr do smażenia – cukier puder do posypania – słoiczek wiśni kandyzowanych – 1 białko do sklejania ciastek   Wykonanie: Ciasto – Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem. – Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem. – Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól(...)zagnieść ciasto. – Jeśli będzie zbyt twarde, to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany. – Wstawić do lodówki, najlepiej na kilka godzin. Ja zostawiłam na noc. – Ciasto przed wałkowaniem należy napowietrzyć. Zamiast tłuc wałkiem sto razy, przepuściłam ciasto przez maszynkę do mielenia mięsa – średnie sitko. Dość innowacyjny pomysł, ale jakże skuteczny! Składanie róż – Podzieliłam ciasto na 4 części

To co kocham
Sernik tiramisu 162

piana stała się lśniąca. Gdy będzie gotowa, dodaj do niej przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby w cieście nie pozostały żadne grudki. Przygotuj dwie brytfanki o wymiarach ok. 25×32 cm. Wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie wyłóż do każdej z nich połowę masy na biszkopt. Rozsmaruj delikatnie(...)powstała równa warstwa. Oba ciasta piecz w 160 stopniach przez ok. 20 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gdy biszkopty będą gotowe, odstaw je do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie masy serowej na sernik tiramisu W międzyczasie przygotuj masę na sernik tiramisu. Twaróg zmiksuj z mascarpone, oboma rodzajami cukru oraz pastą waniliową, tak aby powstała jednolita masa. Ubij śmietankę, a następnie delikatnie

okolicepalnika.pl
Kruche babeczki nadziewane budyniem serowym-pieczone z nadzieniem-pyszne i łatwe+FILM 43

przygotowaniem krok po kroku  SKŁADNIKI  NADZIENIE SEROWE -250g sera białego  -ok 50g masła -5 łyżek cukru -1 budyń śmietankowy 40g bez cukru -125ml mleka CIASTO NA BABECZKI -2 szkl mąki pszennej tortowej -100g masła -1/2 szkl cukru -pół łyżeczki proszku do pieczenia -1,5 łyżki śmietany -1 jajko  DODATKOWO -cukier puder(...)mielony. Po dodaniu sera wszystko mieszamy. Budyń rozpuszczamy w 125ml mleka i wlewamy go do masy, gotujemy do zgęstnienia. Budyń studzimy tak by był ciepły nie wrzący. CIASTO składniki na ciasto dajemy do miski-zagniatamy. Dzielimy je na dwie części. Z pierwszej wycinamy kółka i wyklejamy nimi foremki. Ja użyłam foremek nierdzewnych, które nie wymagają smarowania tłuszczem, jak macie inne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto drożdżowe z olejem zamiast masła 65

wielu lat do wypieków stosuje się masło, ponieważ składnik ten zawsze był łatwo dostępny, a do tego ciasta, które wychodziły na maśle, zawsze były niezwykle smaczne. W dobie, gdy w kuchni nastała moda na zdrowe jedzenie, obecność masła może wydawać się nie na miejscu. Jak się jednak okazuje, nie trzeba rezygnować z pieczenia ulubionych ciast, ponieważ można w łatwy sposób(...)tego będą o wiele zdrowsze. Płynne oleje są bardzo dobrym zamiennikiem masła i nie trzeba się martwić o to, że wyjdzie nam zakalec. Olej zamiast masła  Ciasto drożdżowe z olejem, zamiast masła może być jak najbardziej udanym eksperymentem, ponieważ olej jest bardzo dobrym zamiennikiem. Trzeba mieć jednak na uwadzę szczególnie pewną kwestię. Istotną kwestią przy robieniu ciasta drożdżowego

Fascynacje Ani
Oryginalne ciasto – babka majonezowa z oreo 32

miski i dokładnie ubij je z cukrem i cukrem waniliowym na puch, do tej masy stopniowo dodaj przesianą przez sitko mąkę. Dzięki przesianiu mąki przez sitko zyskasz większą objętość ciasta. Następnym krokiem będzie wymieszane dotychczasowej masy z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy 5 łyżek majonez. Tak, majonezu! Teraz wszystko dokładnie zmiksuj do dokładnego połączenia. Masa nie może mieć żadnych(...)grudek, wszytsko musi dokładnie się połączyć, to pozwoli ciastu świetnie wyrosnąć! Oryginalne połączenie smaków Na koniec wystarczy, że 16 ciasteczek oreo (ilość przybliżona, możesz dać więcej, możesz dać mniej w zależności od tego jaki efekt słodkości chcesz uzyskać) pokruszyć na nieco mniejsze kawałki tak, aby lepiej się wymieszały z pozostałą masą. Ciastka dodaj do aktualnego ciasta i delikatnie połącz wszystko

Fascynacje Ani
BABKA DROŻDŻOWA z rodzynkami puszysta przepyszna i delikatna jak puszek 51

oraz około pół szklanki mąki. Mieszam,  miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak  żeby drożdże zaczęły pracować. Po około 15 minutach: Ciasto możemy przygotować łyżką, mikserem lub robotem. Do rozczynu dodaję pozostałe mleko, cukier, mąkę, otartą skórkę z cytryny, cukier waniliowy, żółtka, szczyptę soli i mieszam żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie(...)dodaję roztopione i przestudzone masło i mieszam łyżką przez kilka minut, tak żeby ciasto stało się gładkie i jednolite. Na sam koniec dodaję rodzynki i dokładnie mieszam. Miskę z ciastem nakrywam folią spożywczą i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około

Uwaga Babcia Gotuje
Krówka miodowa 33

współpraca barterowa z Tree Nuts   Krówka to nic innego jak mięciutkie, a jednocześnie lekko kruche miodowe blaty ciasta przełożone aksamitnym kremem budyniowym. Całość wieńczy warstwa masy kajmakowej obficie posypana posiekanymi orzechami laskowymi. Na blogu znajdziecie już jedną wersję " krówki " na bardzo kruchym cieście z bitą śmietaną, ta jest zupełnie inna, ale powiem Wam, że obie są przepyszne. Do przygotowania(...)tego ciasta skłoniła mnie współpraca z firmą Tree Nuts oferującą orzechy laskowe z polskich sadów. W ich ofercie znajdziemy nie tylko całe prażone orzechy laskowe ale również orzechy kruszone (które wykorzystałam w cieście), mąkę i olej z prażonych orzechów laskowych oraz przepyszne pasty, które świetnie nadają się jako dodatek do gofrów, naleśników, czy innych deserów. Mi szczególnie przypadła do gustu

Cynamonowe szczęście
Ciasto ukrainka 41

Proste i smaczne ciasto przekładane budyniowo-maślanym kremem. Idealne na każdą okazję. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto 3 jajka 3 łyżki kakao 3 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka sody Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek, wyłożyć na blaszkę i po kolei piec w temperaturze 180 stopni(...)wymieszać mąkę z jajkami. Wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia. Wystudzić i zmiksować z masłem na puszystą masę. Na każdy placek nakładać 8 łyżek kremu. Wierzch ciasta polać polewą. Autor przepisu: Kamila Artykuł Ciasto ukrainka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Kwadratowa czy okrągła? Jaką zastawę stołową wybrać? 39

oraz miseczek lub innych naczyń do podawania różnych potraw. Zastawa stołowa może być także rozbudowana o kolejne elementy, jak na przykład: sztućce do deseru (łyżeczki do lodów, widelec do ciasta), serwisy do kawy i herbaty (filiżanki, spodki, dzbanki i cukiernice), dzbanki do wody lub soku, miski do sałatek, bulionówki do zup, tacki i półmiski do podawania mięsa lub innych potraw

Kuchnia MagdaLeny