Piernik Toruński

Piernik Toruński

Piernik Toruński

„ Nazwa piernika pochodzi od pieprznej jego przyprawy, po staropolsku „piernej”. Nazywać się powinien właściwie piernik miodownikiem, ponieważ głównym jego składnikiem jest miód. (…) Przed pieczeniem fermentuje ciasto kilka godzin, a fermentować może i kilka tygodni i nawet miesięcy. ” Tak o piernikach pisała Maria Disslowa w książce Jak gotować , z 1930 roku. Z jej książki pochodzi przepis na piernik toruński. Piernik toruński fermentuje tydzień, a po upieczeniu dwa tygodnie kruszeje. Pamiętajmy, że ma zn... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu królestwo garów

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

12 pysznych przepisów na sałatki na Święta

Poniżej znajdziecie zestawienie pysznych sałatek na Święta. 12 prostych i smacznych przepisów na sałatki wigilijne oraz na kolejne dni świąt.

Czytaj dalej...

15 przepisów na karpia

15 pysznych przepisów na świątecznego karpia

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.