ciasto - 162020 przepisów (strona:1869/10802)

Makowa panienka 411

Dawno nie było u mnie żadnego przepisu na ciasto, a to z tego względu, że ostatnim czasem dość rzadko zarówno je jem, jak i robię, chyba że w wersji uzdrowionej, która zawsze do mnie bardziej przemawiała aniżeli bardzo słodkie wypieki. Stąd też na moim blogu króluje więcej dań obiadowych lub w wersji na słono, aczkolwiek słodkości też się od czasu(...)czasu pojawiają, szczególnie w okresie świątecznym, w którym pozwalam sobie na odrobinę łakoci. Ciasto, które Wam dziś przedstawiam nie jest za słodkie, wręcz lekko orzeźwiające, dzięki cytrynowemu kremowi, który doskonale komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast

Fabryka pomysłów
Domowa pizza jak z pizzerii 9

zakończeniu procesu pieczenia.  W piecu do pizzy Ariete można też przygotować pizze mrożone lub inne szybkie przekąski. Ale czy coś się może równać ze świeżą pizzą? Odpowiednie ciasto i możecie zrobić w domu pizze jak z włoskiej pizzerii. Ja przygotowywałam w tym piecyku już najróżniejsze wersje domowej pizzy i ani razu mnie nie zawiódł. Pizze na grubym cieście, pizze(...)cienkim cieście, z zielonymi dodatkami, pizza margherita i wiele innych. Domowa pizza z rukolą Dziś polecam Wam mój przepis na prostą puszystą pizze. Pizza w 4 minuty! Zobacz jakie to proste Przygotuj ciasto, uformuj pizze, dodaj dodatki i włóż do piecyka. Już po 4 minutach możesz cieszyć się pyszną pizzą jak z pizzerii. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej

Słodkie okruszki
Choinka z ciasta na pizzę. 11

Szybka i smaczna przekąska. Choinka z gotowego ciasta na pizzę, którą przygotujesz w 30 minut. Idealna na klasową Wigilię, Sylwestra czy spotkanie ze znajomymi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Choinka z ciasta na pizzę. Składniki 1 opakowanie ciasta na pizzę 2 opakowania cienkich kiełbasek ketchup lub sos pomidorowy 1 łyżka sezamu 1 jajko Instrukcje(...)Rozwijamy ciasto na pizzę, kroimy na paski szerokości 3 cm. Każdy smarujemy sosem lub ketchupem. Na wierzch kładziemy kiełbaski o takiej samej szerokości i zwijamy. Układamy na blaszce w kształt choinki, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 C około 10-15 minut. Artykuł Choinka z ciasta na pizzę. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem i rozmarynem 58

podać do niego masło lub domowej roboty dipy, smalec i już. Ale jak wiadomo, bloga nie prowadzę jedynie dla siebie, więc to ukłon bardziej w Waszą stronę. Paluchy z ciasta francuskiego z boczkiem i rozmarynem są smaczne wyjęte prosto z piekarnika, ale też po paru godzinach od ich zrobienia. Możecie więc spokojnie przygotować je wcześniej, myślę że 3-4 godziny(...)długodojrzewające. Moje pierwsze podejście do nich było wegetariańskie, zrobiłam je jedynie z żółtym serem i słodką mieloną papryką. W tej przystawce i tak największą robotę robi chyba samo ciasto francuskie. Dzisiejsza wersja jest z tartą mozzarellą, ale przede wszystkim z boczkiem i rozmarynem. Boczek i rozmaryn to połączenie idealne, jeżeli macie możliwość, nie rezygnujcie z tego duetu. Nie wiem

Kardamonovy
sernik rzeszowski 10

składniki na ciasto kruche: 250 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka 3-4 łyżki śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie składniki siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Wałkujemy na wymiar foremki (ok. 23×33 cm, wyłożoną papierem do pieczenia). Schładzamy w lodówce. Ja przed wyłożeniem kolejnych mas podpiekłam. składniki: 300 g maku(...)ziemniaczanej opcjonalnie: 100 g rodzynek wykonanie: Masło miksujemy z cukrem a następnie z jajkami. Dodajemy stopniowo ser i miksujemy. Na końcu wsypujemy budyń oraz obie mąki i miksujemy. Na ciasto rozkładamy masę makową, następnie masę orzechową i całość zalewamy masą serową. Pieczemy w 170-180 st. C przez ok. 60 -80 min. inspiracja z przepisu Iwony

Domowy Smak Jedzenia
orzeszki z masą orzechową Iwony 8

składniki na ciasto: 600 g mąki 100 g cukru pudru 250 g masła 200-250 ml śmietany 18% 1 jajko 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odkrawamy po kawałku ciasta, toczymy wałki, które kroimy na mniejsze kawałeczki odpowiednie do wielkości wgłębień w patelni do orzeszków lub opiekacza do orzeszków. Pieczemy na złoty kolor. składniki na masę orzechową

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasteczka pistacjowe 14

opakowanie cukru waniliowego Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g białej czekolady 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: pistacje do posypania krem pistacjowy do posmarowania Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Ukształtować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170°C (grzanie góra-dół(...)Schłodzone ciasto wyjąć i rozwałkowywać porcjami na cienkie placki o grubości około 3 mm. Z każdego z nich metalowymi foremkami wycinać ciasteczka. Połowę pełnych - a połowę z wyciętymi w środku "okienkami". Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia z zachowaniem odstępów. Piec przez 12-15 minut. Nie należy zbyt długo trzymać ciastek w piekarniku, ponieważ zrobią się zbyt twarde

Świat Ciasta
Długo świeży chleb z ziemniakami 18

chleb doskonale sprawdzi się zarówno do przygotowania kanapek, jak i do sałatek, czy zup. Dlaczego dodaje się ziemniaki do chleba? Dodatek ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków do ciasta na chleb sprawia, że chleb po upieczeniu jest bardziej wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. A poza tym smak chleba jest ciekawszy. Jakiej mąki użyć do zrobienia domowego chleba? Do przygotowania domowego(...)mąki orkiszowej, albo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, żytniej, czy kukurydzianej. Jakie dodatki pasują do tego chleba z ziemniakami? Do tego chleba świetnie pasuje siemię lniane, które dodałam do ciasta. Jednak możesz też użyć innych dodatków lub zamienić siemię lniane na wybrany dodatek. Polecam użyć pestek dyni, słonecznika, a także suszonych ziół. Przepis na chleb z ziemniakami Chleb z ziemniakami Blog

Via Gusto
Ciasto drożdżowe z makiem zwijane 42

Warkocz z makiem leniwej gospodyni Dziś dzielę się przepisem na najlepsze ciasto drożdżowe z makiem. Sprawdzony przepis na drożdżowe leniwej gospodyni z makiem w formie warkocza, albo jak kto woli plecionki. Cieszę się gdy moje ciasto drożdżowe pięknie wyrasta i cieszy nie tylko smakowo, ale też wizualnie. Warkocz z makiem U mojego Dziadka na Święta Bożego Narodzenia zawsze musiało być(...)ciasto drożdżowe, takie puszyste z dużą ilością kruszonki. Dziadek pozwalał mi jako dziecku obskubywać co większe jej kawałki. Już jako dorosła osoba rozkochałam się w drożdżówce z makiem, która zawsze wprawiała mnie i wprawia w dobry nastrój.😊 Zapraszam na przepis!       Zwijane ciasto drożdżowe z makiem przepis Masa makowa mak mielony 200 g bakalie 1 szklanka masło

Dieta moja pasja
Krokiety świąteczne 41

Świetnie smakują podane z sosem grzybowym lub czosnkowym. Do przygotowania farszu można użyć mięsa, które zostało nam z poprzedniego obiadu.     Składniki: ok 10-12 naleśników PRZEPIS TUTAJ + ciasto naleśnikowe do panierowania 1 szklanka bułki tartej Farsz: Mięso gotowane, pieczone lub smażone 200g kapusty kiszonej 1 cebula ok 100g pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra(...)całość smażymy do zrumienienia grzybów *** *** Mięso (ugotowane, smażone lub pieczone, może być z wczorajszego obiadu) siekamy drobno wraz z pieczarkami. Masę dość intensywnie przyprawiamy *** *** Przygotowujemy naleśniki. Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu mięsno-pieczarkowego *** *** Na mięsie układamy porcję ugotowanej kapusty *** *** Zawijamy najpierw

Blog z Apetytem
Drożdżowe paszteciki kapuściano-grzybowe 13

Magda Już niejednokrotnie wspominałam, że odkąd w mojej kuchni zagościł się robot planetarny, tak samo zagościło się ciasto drożdżowe – przepisy na drożdżowe ślimaczki mówią same za siebie. Jest to teraz sama przyjemność wyrabiania, w sumie wszystko robi się samo. A ja taką małoobsługowość sobie bardzo cenię, zwłaszcza w Święta, gdzie jak wiadomo, menu jest bardzo wymagające. U mnie(...)robota przesiewamy mąkę, sól, wbijamy jajko i dodajemy olej. Gdy zaczyn się zapieni, wlewamy go do składników do miski i początkowo na niskich obrotach a następnie na średnich, wyrabiamy ciasto około 5-8 minut, aż uformuje się kula. Przekładamy ciasto do czystej miski, lekko podsypanej mąką, przykrywamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przez godzinę.   W tym czasie działamy

Smaczna Strona
Rolada serowa z indykiem i szpinakiem 11

czas ubijając, dodajemy majonez, a następnie starty na dużych oczkach tarki ser. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, lekko natłuszczamy go olejem (dzięki temu łatwiej będzie oddzielić ciasto od papieru). Wylewamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 15 minut (do zarumienienia). Wyjmujemy z piekarnika i ostrożnie (by się nie poparzyć) zwijamy(...)roladę, usuwamy jednocześnie papier do pieczenia. Po chwili ponownie rozwijamy ciasto serowe na płasko. Nadzienie: Szpinak dodajemy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż się rozmrozi. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz doprawiamy solą i sporą ilością pieprzu. Smażymy do odparowania. Studzimy. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przestudzony szpinak, posiekane suszone pomidory, 2 łyżki bułki tartej oraz przyprawy: paprykę ostrą

Smaki Na Talerzu
Focaccia z burakami 11

Focaccia z burakami serem feta i rozmarynem  SKŁADNIKI: 2-3 pieczone buraki 1/3 opakowania sera feta trochę rozmarynu ząbek czosnku oliwa z oliwek Ciasto: 450 g mąki (dałam  orkiszową typ 1100 50 g oliwy z oliwek 325 g wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 5 g drożdży suszonych trochę pokruszonych igieł rozmarynu 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka miodu(...)przy okazji pieczenia ryby. Można skorzystać z buraków ugotowanych i zapakowanych w folię ze sklepu. Są dobrej jakości. Do dużej miski wsyp mąkę dodaj wodę i wymieszaj i odstaw ciasto do autolizy na 20 minut. Po tym czasie do misy dodaj drożdże ( ja suche drożdże zawsze rozpuszczam w niewielkiej ilości wody) i całość wymieszaj ok. 6-8 minut a następnie

AZgotuj!