ciasto - 160969 przepisów (strona:1865/10732)

Drożdżówki z jabłkami i kruszonką 34

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówki z jabłkami i kruszonką Przepis na pyszne domowe drożdżówki na delikatnym puszystym cieście drożdżowym z prażonymi jabłkami, kruszonką i lukrem cytrynowym …samo dobro, palce lizać. Z poniższego przepisu wychodzi 7 pysznych drożdżówek. Drożdżówki z jabłkami i kruszonką Składniki na 7 szt.: 150ml mleka 410g mąki pszennej 20g drożdży 40g masła (roztapiamy i studzimy) 40g cukru(...)jedno żółtko (białko z jednego jajka zostawiamy na później ponieważ będzie nam potrzebne do posmarowania drożdżówek) dodajemy również cukier, i szczyptę soli, wszystkie składniki mieszamy i zaczynamy wyrabiać ciasto drożdżowe, możemy to robić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. W trakcie wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i sprężyste. Wyrobione ciasto odstawiamy

Księga-Smaku
Pierogi ruskie na ostro 40

Ciasto: mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl Farsz: ziemniaki - 50  dag cebula - 4 szt ser biały 25 dag boczek wędzony - 15-20 dag papryka słodka 1/5 łyżeczki pieprz kolorowy mielony - 0,5 łyżeczka sól pieprz olej  : FARSZ: Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą(...)patelni. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce do mielenia, dodać podsmażoną cebulkę ( 1/3 cebulki odłożyć) i połowę podsmażonego boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem i papryką Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól,  Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko  i powoli wlewać rozpuszczone masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno

Camilla w kuchni
Torcik z owocami na biszkopcie bez cukru 37

Torcik z owocami na biszkopcie bez cukru. Przepis na wysoką blaszkę 20 cm. Jestem na deficycie kalorycznym i liczę kalorie, więc przestałam wykorzystywać w ciastach i deserach cukier, który zastąpiłam erytrolem. Kiedyś bym zrobiła ten torcik hiszpański na bitej śmietanie , ten jest na malinowym skyrze. Albo bym upiekła to ciasto . Moje fit ciasto składa się ze zmiksowanymi owoców ze skyrem(...)pieczenia Biszkopt, jak zrobić: Jajka ubijamy z erytrolem na puszystą masę. Ubijamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika. Pieczemy około 15 minut. Studzimy. Masa owocowa 500 g skyru malinowego ( 70 kcal

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z makowymi kuleczkami 38

już za tydzień, więc najwyższa pora podrzucić Wam kilka propozycji na świąteczny stół. Mam nadzieję, że zrobię Wam smaka i przetestujecie. Jeśli lubicie sernik i makowiec, to dzisiaj wersja ciasta dwa w jednym. Składniki: ciasto - 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej - 125 g masła - 5 łyżek cukru pudru - 1 żółtko masa makowa - 3 szklanki maku(...)sera białego z wiaderka lub podwójnie zmielonego - 1 i 1/2 szklanki cukru pudru - 125 g masła - 5 jajek - garść ulubionych bakalii - aromat cytrynowy Przygotowanie: Na początek przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z masłem i cukrem. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, następnie

Zainspirowana w kuchni
Ciasto styropian (sernik bez sera) 35

Ciasto styropian to smaczny i lekki wypiek, który przypomina sernik, ale o dziwo nie ma w nim ani grama białego sera. Składniki Kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 5 żółtek 250 g masła 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 1 litr gęstego jogurtu naturalnego 200 g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 5 białek Dodatkowo: 1 duża puszka(...)brzoskwiń Przygotowanie Składniki na ciasto kruche zagnieść i podzielić na dwie części. Jedną część wstawić na 30 minut do zamrażarki, a drugą rozwałkować, przełożyć na blaszkę (33×22 cm) wyścieloną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, grzanie góra /dół. W tym czasie brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze

Wasze Przepisy
Pinsa Romana 48

uważam, za błąd — ale obecnie na całym świecie jest pinas 5 tysięcy — Pinser — i liczba ta, wraz z popularnością tegoż chleba wciąż rośnie, co jest zrozumiałe. Sama technika tworzenia ciasta na Pinse, która musi się rozpocząć 24 godziny przed jej spożyciem, pokazuje oczywiście prawdziwą fascynację, historie i miłość do Pinsa Romana. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube i pożremy(...)Pomidory San Marzano Oliwa z oliwek Pomidorki koktajlowe Prosciutto Rukola Oliwki czarne Kapary Przygotowanie Po pierwsze wymieszaj mąki, drożdże i lodowatą wodę, mieszaj i ugniataj, aż powstanie lekko klejące ciasto, które następnie włóż do miski i odstaw na jakieś 30 minut. Po drugie powstało ciasto, lekko porwij na kawałki, dodaj sól, oliwę z oliwek i wyrabiaj, aż składniki się piękne

RafalCook
Bułeczki czosnkowe 38

letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. UWAGA : Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto. W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką. Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajko, mleko w proszku oraz wyrośnięty rozczyn(...)zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się kleić, ale nie należy dosypywać więcej mąki ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Opowieści z piekarnika
Babka majonezowa 31

idealny przepis na Wielkanoc, a majonez w składnie tej babki nie powinien Was zaskoczyć. Bo majonez to przecież olej i jajka, czyli podstawowe składniki dodawane do ciasta. A babka jest pyszna, lekko wilgotna i piaskowa. Zrobisz ją szybko, a efekt będzie smakował każdemu. Z podanej ilości ciasta zrobisz jedną większą babkę lub dwie mniejsze. Jeśli chcesz osiągnąć ten piękny kształt(...)połączenia, po czym dodaj majonez i ponowie ucieraj całość, aż składniki się połączą. W osobnej misce ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaj do ciasta i wymieszaj całość za pomocą szpatułki. Jeśli korzystasz z metalowej formy, nasmaruj ją wcześniej masłem, a jeśli wykorzystujesz silikonowe, nie będzie to konieczne. Przygotowane ciasto przelej do formy i wstaw

nietylkopasta.pl
Cukiernia w Warszawie sprawdzony wybór dla klienta. 31

unikalnego. Nic więc dziwnego, że oryginalne wypieki Magdy Gessler mogą być pod tym względem szczególnie dobre, zwłaszcza jeśli lubimy praktyczne cukiernie, w których możemy zaopatrzyć się w każdy rodzaj ciasta niezależnie od sytuacji. Jeśli więc potrzebujemy w pełni naturalnych ciast, wykonanych z pomocą dobrych i naturalnych składników to z pewnością takie miejsce jest odpowiednie do tego, aby przy właściwej filiżance(...)kawy po prostu się zrelaksować po to, aby odpocząć od codziennego dnia. Dobra kawa lub wino do ciasta. Jakby nie patrzeć oprócz kawy możemy zamówić również dobre wino, co z pewnością będzie dobrym zamiennikiem, z którego warto skorzystać, zwłaszcza jeśli lubimy takie praktyczne propozycje, które świetnie wypadają do konkretnego ciasta. Na pewno  najlepsza cukiernia w Warszawie  jest

jakszef.pl
Pierogi ruskie 2 39

Ciasto:  mąka pszenna - 3 szkl sól- szczypta żółtko - 1 szt masło stopione - 2 łyżki ciepła woda- ok 3/4 szkl FARSZ: ziemniaki - 50  dag cebula - 4 szt ser biały 25 dag boczek wędzony - 15-20 dag sól pieprz olej  FARSZ: Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować do miękkości, odcedzić i przestudzić(...)podsmażyć na patelni. Ziemniaki i ser zmielić w maszynce do mielenia, dodać podsmażoną cebulkę ( 1/3 cebulki odłożyć) i połowę podsmażonego boczku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnice, dodać sól,  Utworzyć kopczyk, w środku niego zrobić dołek, wbić żółtko  i powoli wlewać rozpuszczone masło. Zagniatać ciasto powoli dolewając ciepłą wodę. Ciasto powinno

Camilla w kuchni
Tarta z mozzarellą i łososiem wędzonym 22

Jeśli lubisz mozzarellę i łososia wędzonego, to ta tarta jest dla Ciebie. Pachnąca i aksamitna w fakturze i smaku! Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że szybko się ją przygotowuje. Jest to moja wersja przepisu Pascala z Kuchnii Lidla. Składniki: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 3 kule mozzarelli po 100 g ? 200 g plastrów łososia wędzonego ? 5 jajek ? 1/2 szklanki śmietanki(...)małych pomidorków ? sól, pieprz do smaku ? liście bazylii ? masło do smarowania formy Wykonanie: ? Płat ciasta francuskiego delikatnie rozwałkować na wielkość formy na tartę licząc z bokami. ? Formę wysmarować masłem i wyłożyć dno i boki ciastem. ? Delikatnie docisnąć ciasto, nadmiar odciąć, nakłuć dno i boki ciasta widelcem. ? Mozzarellę pokroić na cienkie plastry, plastry łososia podzielić na mniejsze kawałki. ? Ułożyć na cieście

To co kocham
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 22

Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne. Często gości w mojej kuchni, a przygotowuję je zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj wersja przekąskowa w formie mięsnych pasztecików z farszem kapuściano-pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już solidnie najeść. Składniki na 8 pasztecików: ? 200 g pieczarek(...)plastry karkówki ? 1/4 główki małej białej kapusty ? 2 opakowania ciasta francuskiego ? sól, pieprz do smaku ? 1 łyżeczka ziół prowansalskich ? 2 łyżki sosu sojowego ? 1 kieliszek brandy ? 2 łyżki natki pietruszki ? 4 łyżki oleju ? 1/2 jajka do posmarowania ciasta Wykonanie: ? Rozgrzać olej, obsmażyć starte na grubej tarce pieczarki. 8 sztuk małych pieczarek obsmażyć w całości. ? Przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi

To co kocham
Tartaletki migdałowe z jabłkiem 26

Kiedy dostałam od siostry Anyi formy na mini tarty to od razu przyszło mi na myśl to ciasto. Kiedyś robiłam je w dużej formie, ale małe mają niewatpliwy urok. To takie małe szarlotki z posmakiem mielonych migdałów. Średnica tarty ma 10 cm, więc porcja jest dość solidna. Ja kroiłam tartaletki na ćwiartki. Składniki na 6 sztuk: Ciasto kruche(...)szklanki ? 2 jajka Wykonanie: ? Do miski wsypać mąkę z cukrem i proszkiem, zatrzeć na tarce masło i lekko zagnieść – powstanie kruszonka. ? Wbić żółtka i szybko zagnieść ciasto, schłodzić je w lodówce. ? Jabłka obrać, pokroić w kostkę i zasypać cukrem, następnie przesmażyć ale tak, aby się nie rozpadły. Wymieszać z cynamonem. ? Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mielone

To co kocham
Jeleń w cieście z konfiturą z cebuli 23

wykwintnym wydaniu, po francusku. Rewelacyjna konfitura z czerwonej cebuli może być wykorzystana do innych dań. Składniki na 2 porcje: ? 2 kawałki filetu z jelenia ? 1 jajko ? 1 opakowanie ciasta francuskiego Marynata ? 5 ziaren jałowca potłuczonego ? 2 ząbki czosnku drobno posiekanego ? gałązka świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego ? szczypta cukru brązowego i gałki muszkatołowej ? sól, grubo mielony pieprz do smaku(...)maśle szalotki i czosnek posiekane w kostkę, dodać grzyby, zalać śmietaną. ? Odparować sos, doprawić i wsypać natkę pietruszki. ? Filety z jelenia obsmażyć z każdej strony bez tłuszczu na patelni. ? Ciasto francuskie pokroić na 4 części, 2 mniejsze na spód i 2 większe na wierzch. ? Mniejsze kawałki ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem i nałożyć po łyżce konfitury z cebuli, na to filet

To co kocham
Koszyczki z jajkiem 29

Bardzo proste do wykonania koszyczki z ciasta francuskiego. W sam raz na nadchodzącą Wielkanoc. Jest jajko, jest szynka i koszyczek! Przy okazji bardzo, bardzo smaczne! Składniki: ? 1 opakowanie ciasta francuskiego ? 4 jajka ? 4 plastry okrągłej szynki ? 4 mini kulki mozzarelli Wykonanie: ? Z ciasta francuskiego wyciąć 4 kółka o średnicy 10 cm. Jeśli płat ciasta jest prostokątny, to złożyć(...)rozwałkować tak, aby powstał kwadrat, który należy podzielić na 4 ćwiartki. Każdą część rozwałkować na taką wielkość, aby wyciąć koło. ? Blachę na mufiny wysmarować olejem, włożyć w miseczki ciasto francuskie. Kółka będą za wysokie w stosunku do muffinek, należy ułożyć więc zgrabną falbankę. ? Do środka ciasta włozyć również plaster wędliny. ? Na dno położyć po kulce mozzarelli i wbić po jednym

To co kocham